ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii din Ucraina în contextul mobilizării, la Radio France Internationale cu ministrul Bogdan Aurescu

Nu am constatat probleme deosebite, altele decât le întâmpină cetățenii ucraineni, indiferent de etnie. În ceea ce priveste chestiunea mobilizării partiale, nu se pune problema aplicarii unei mobilizari pe criteriu etnic, care sa favorizeze la încorporare cetățeni ucraineni de etnie română - Bogdan Aurescu
Românii din Ucraina în contextul mobilizării, la Radio France Internationale cu ministrul Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat pentru Radio France Internationale că a discutat cu oficialii de la Kiev despre informațiile potrivit cărora autoritățile ucrainene i-ar viza cu prioritate pe etnicii români pentru a-i trimite la luptele din estul Ucrainei și a subliniat că această problemă este una falsă.

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

“Nu am constatat probleme deosebite, altele decât le întâmpină cetățenii ucraineni, indiferent de etnie. În ceea ce priveste chestiunea mobilizării partiale, nu se pune problema aplicarii unei mobilizari pe criteriu etnic, care sa favorizeze la încorporare cetățeni ucraineni de etnie română. A fost o temere justificată la nivelul analizei, dar care în termeni reali nu s-a confirmat. A mai existat și o declaratie a unui consilier prezidențial ucrainean, care vorbea despre fluxuri de etnici români care s-ar fi refugiat în România, pentru a se sustrage încorporării, dar e fals. Nu există o creștere a traficului de persoane nici dinspre Ucraina spre România, nici invers” – a afimat șeful diplomației române, citat de Radio France International.

Totodată, Bogdan Aurescu a atras atenția că, dacă acordurile de pace de la Minsk nu sunt respectate și focul nu încetează în Donbas, potentialul de instabilitate poate să contamineze și alte zone din Ucraina, inclusiv regiuni care sunt mai aproape de Romania.

“De altfel, nici regiunile din proximitatea graniței cu România, mă gândesc la Odesa,  nu au fost scutite de incidente sporadice. Au existat unele explozii  sau au fost zvonuri atent diseminate, cum ar fi crearea unor noi zone separatiste, ca așa-numita ‘republică populară Bugeac’,  sau alte asemenea planuri” – a precizat Aurescu.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: