ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii din Ucraina cer ajutor și protecție Comisarului OSCE pentru Minorităţile Naţionale!

Românii din Ucraina cer ajutor și protecție Comisarului OSCE pentru Minorităţile Naţionale!

Pe 2 decembrie 2017, la Cernăuți, forțele extremiste ucrainene au luat cu asalt Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”,  încercând să sperie și să intimideze pe românii prezenți în clipa aceea în clădire. Romania Breaking News –  a relatat atunci pe larg incidentul generat de extremiștii ucraineni care au avut ca scop intimidarea românilor și ai liderilor acestora pentru ai face să renunțe să lupte pentru drepturile la învățământul în limba maternă. De menționat că mass media ucraineană a preluat, aproape la unison, toate insinuările protestatarilor, difuzându-le ca adevăruri absolute. Aceștia s-au poziționat în fața Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, cu măști pe față și însoțiți de reprezentanți ai poliției și organelor speciale, i-au adus academicianului V. Tărâțeanu insinuări serioase, învinuindu-l de separatism și colaborare cu organele secrete ruse  (FSB) și i-au dat un ultimatum: dacă va mai îndrăzni să organizeze vreun miting la Cernăuți, mobilizându-i pe români și determinându-i să iasă în stradă, va fi poftit să-și facă valizele și să plece de aici în Rusia sau în România. Întrega relatare aici.

Aceste evenimente care neliniștesc deopotrivă pe românii din Țară dar mai ales comunitatea românească din ucraina, care este și cea mai expusă, l-au determinat pe academicianul Vasile TÂRÂȚEANU (foto), cel luat ca țintă simbolică de extremiștii ucraineni, să se adreseze în urmă cu ceva timp,  înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale Domnul Lamberto ZANNIER, căruia îi cere practic ajutorul și protecția comunității românilor din Regiunea Cernăuți (Nordul Bucovinei) și în general a românilor din Ucraina.

Prin scrisoarea trimisă  înaltului Comisar OSCE, academicianul Vasile Tărâțeanu, avertizează practic întrega comunitate internațională, că amințările la care sunt expuși „vizează întreaga comunitate românească din Ucraina, scopul lor fiind intimidarea şi reducerea la tăcere a comunităţii şi acceptarea tacită a ucrainizării rapide şi forţate”. Potrivit semnatarului scrisorii, practic orice dezacord public exprimat azi în Ucraina de către o minoritate naţională, inclusiv de români fiind taxat imediat ca separatism, ca atentat la adresa integrităţii teritoriale a statului.

Redam mai jos textul integral al scrisorii adresate către, înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale Domnul Lamberto ZANNIER

CENTRUL CULTURAL ROMÂN

 

Către, înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale Domnul Lamberto ZANNIER

 

Excelenţa Voastră,

 

Nefericitul incident din data de 1 decembrie 2017 din oraşul Cernăuţi, Ucraina, mă determină să Vă adresez această scrisoare prin care ţin să Vă informez că situaţia în care se află comunitatea istorică autohtonă a românilor bucovineni din regiunea Cernăuţi se agravează pe zi ce trece. După adoptarea noii Legi a Educaţiei, respectiv a scandalosului art.7, noi, românii din Ucraina, ne-am exprimat deschis şi transparent dezacordul faţă de noile prevederi din sistemul învăţământului public, prevederi care restricţionează drastic dreptul nostru de a ne şcolariza copiii în limba maternă.

 

Am susţinut şi susţinem în continuare faptul că art.7 din noua lege a educaţiei este un articol discriminatoriu faţă de minorităţile naţionale şi contravine atât Constituţiei şi legilor Ucrainei, cât şi angajamentelor internaţionale ale Ucrainei, inclusiv angajamentelor bilaterale asumate de Ucraina şi România (prin art.13 din Tratatul politic de bază dintre cele două ţări), precum şi de Ucraina şi Ungaria, Polonia şi alte state vecine. Nici Stalin şi nici Brejnev nu ne-au lipsit de dreptul de a învăţa în limba maternă, folosind asemenea metode.

 

Nu putem să acceptăm asimilarea noastră lingvistică şi distrugerea identităţii noastre etnice în mileniul trei, tocmai când Ucraina îşi propune integrarea în Uniunea Europeană şi declară solemn că acceptă valorile europene, deci şi multiculturalismul şi plurilingvismul. în data de 17 octombrie 2017 comunitatea românească a protestat în faţa Administraţiei de Stat a regiunii Cernăuţi.

 

Până atunci am scris nenumărate memorii către conducerea statului ucrainean, ai cărui cetăţeni loiali suntem, şi am sesizat Uniunea Europeană, Consiliul Europei, OSCE şi Comisia de la Veneţia că ne sunt violate drepturile la educaţie în limba maternă. Atitudinea noastră, civică şi firească, n-a fost însă pe placul autorităţilor, dar mai ales a organizaţiilor (ultra) naţionaliste din Ucraina. De la atacuri mediatice permanente din partea forţelor naţionaliste extremiste ucrainene, dar şi din partea autorităţilor, s-a trecut la insinuări, falsuri şi chiar la ameninţări fizice directe.

 

Astfel, în data de 1 decembrie, de Ziua Naţională a României (probabil, nu întâmplător), un grup de cca.40 de naţionalişti extremişti din formaţiunea paramilitară Corpul naţional au intrat cu forţa în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, vociferând ameninţări directe la adresa mea, în calitatea de preşedinte al Centrului Cultural Român. în timpul pichetării (bănuiesc, neautorizate) a Centrului nostru, am fost ameninţat cu violenţa fizică şi cu escortarea forţată în România. Mi s-a atras atenţia că toate acesta se vor întâmpla dacă voi mai îndrăzni să mă implic în organizarea vreunui protest faţă de noua lege a educaţiei sau altor acţiuni în apărarea comunităţii.

 

Vizitatorii aflaţi în acel moment în Cafeneaua „Bucureşti” din cadrul Centrului, inclusiv copii minori, speriaţi la maximum, simţindu-se ameninţaţi, au fugit afară prin uşa din spate a Centrului. Culmea insinuărilor a fost afirmaţia precum că eu aş fi primit din partea lui Putin şi a FSB-ului rusesc suma de 300.000 de grivne (de ce grivne, totuşi, şi nu ruble?) pentru organizarea pichetării Administraţiei de Stat a regiunii Cernăuţi în data de 17 octombrie 2017, când de asemenea am fost huiduiţi de aceiaşi naţionalişti extremişti din formaţiunea paramilitară ucraineană Corpul naţional, cu acceptul tacit al poliţiei şi al organelor administrative către care era orientat protestul nostru. Violând Centrul Cultural Român, „protestatarii” şi-au permis deschiderea simbolică în Centrul nostru a „reprezentanţei lui Putin în Cernăuţi”, lipind în acest sens pe geam un afiş cu inscripţia respectivă. Poliţia, aflată la faţa locului, n-a intervenit nici într-un fel, lăsând impresia că a pactizat cu extremiştii. Nici la două săptămâni după incident autorităţile n-au dat vreun semnal că dezaprobă asemenea situaţii.

 

Ameninţările, de fapt, nu mă vizează doar pe mine ca persoană. Ele vizează întreaga comunitate românească din Ucraina, scopul lor fiind intimidarea şi reducerea la tăcere a comunităţii şi acceptarea tacită a ucrainizării rapide şi forţate. Orice dezacord public exprimat azi în Ucraina de către o minoritate naţională, inclusiv de noi, românii, este etichetat ca separatism, ca atentat la adresa integrităţii teritoriale a statului şi e taxat ca atare.

 

A nu fi de acord cu orice decizie a autorităţilor, chiar vădit greşită, înseamnă a te pronunţa împotriva Ucrainei, riscând a suporta consecinţele de rigoare. Or, noi nu dorim altceva decât să fim respectaţi ca minoritate naţională, să ni se respecte drepturile ce ni se cuvin conform Constituţiei şi legilor ţării, tratatelor internaţionale la care Ucraina este parte, şi nu în ultimul rând conform spiritului democraţiei europene.

Domnule înalt Comisar,

Apelez la Domnia Voastră pentru a Vă ruga respectuos să faceţi uz de autoritatea pe care o aveţi şi să interveniţi pe lângă autorităţile centrale şi locale ucrainene, astfel încât să fie oprite atacurile şi ameninţările, atât la adresa mea cât şi la adresa comunităţii româneşti din Ucraina. Preluarea de către Ucraina a metodelor nedemocratice, de tristă amintire, din cel de al doilea război mondial, sau a metodelor de sorginte totalitaristă sovietică de suprimare a libertăţii de exprimare nu are nimic comun cu democraţia şi valorile europene. Datoria Europei este să apere aceste valori. Vă solicit această implicare pentru a preveni o eventuală degenerare a situaţiei şi a evita o evoluţie nedorită a evenimentelor.

Vă mulţumesc anticipat pentru înţelegerea situaţiei reale în care ne aflăm.

Cu stimă,

Vasile TĂRÂŢEANU,

Membru de Onoare al Academiei Române, Membru corespondent al Academiei Româno-americane pentru Ştiinţă şi Arte, Preşedinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, Ucraina

Faximil original:

romaniabreakingnew.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: