ROMÂNIA BREAKING NEWS

Actualizare video. Românii din Timoc s-au întâlnit cu premierii român și sârb la Bor

Actualizare video – Vizită istorică Prim-ministrul al României și președinte al Guvernului Serbiei în Valea Timocului

Premierul Victor Ponta și șeful diplomației Titus Corlățean, împreună cu gazdele lor – au fost în vizită la Bor, unde s-au întâlnit cu liderii românilor din regiunile istorice Timoc, Morava și Sudul Dunării, iar premierul Vučić s-a referit la minoritari.

Directorul Comitetului Drepturilor Omului din Negotin (Serbia), Dușan Pârvulovici, a declarat că reprezentanții minorității naționale române din Serbia de nord-est a informat demnitarii români în legătură cu problemele întâmpinate în menținerea și conservarea identității naționale române: ”Cu acest prilej, am repetat cererea de a fi sprijiniți, în realizarea proiectelor noastre privind introducerea limbii române în școli și construcția de lăcașe de cult”, a spus Pârvulovici.

Cei doi premieri au convenit ca, în cursul verii, miniștri de resort să dezbată cel mai adecvat mod pentru finanțarea proiectelor importante de infrastructură, cum este de exemplu autostrada Belgrad – Timișoara care va avea lungimea de 160km.

Primul vicepreședinte al Guvernului, ministrul sârb de externe, Ivica Dačić a avut convorbiri cu colegul său român, Titus Corlățean, despre dezvoltarea relațiilor bilaterale, colaborarea economică, apoi sprijinul României la eurointegrarea Serbiei, inclusiv poziția minorității române în Serbia și a minorității sârbe în România, apoi proiecte comune de infrastructură, teme regionale și internaționale, de actualitate.

Împreună cu premierii, ei au fost la fel la Bor, unde reprezentanții celor două guverne s-au întâlnit cu reprezentanții minorității naționale române.

”Planul nostru este ca în următorii 4 ani să avansăm și mai mult relațiile bune între Serbia și România”, a declarat Vucic reamintind că România este un prieten apropiat al Serbiei iar că în cursul istoriei ele niciodată ele nu au avut probleme și nu au purtat războaie, iar din partea sa premierul Ponta a spus că a venit la Belgrad cu mesajul clar – că România este și va fi cel mai decis avocat al Serbiei pe calea ei europeană.

Oare ce le-au spus românii din Timoc premierului Ponta și celorlați oficiali români care l-au îsoțit?

Foto: Părintele Boian Alexandru și  Președintele Guvernului Republicii Serbia, Aleksandar Vučić

Vizita  la vecinii sârbi este una foarte importantă, mai ales pentru  comunitatea românească din Serbia. Premierul Victor Ponta s-a întâlni cu autoritățile de la Belgrad, inclusiv cu președintele Tomislav Nicolici. Premierul însoțit de ministrul de Interne și cel de Externe, a avut întâlniri cu reprezentanții comunității românești din Valea Timocului, printre care și cu Preotul Bisericii Româneștin din Negotin – Boian Alexandru. Românii din această zonă au încă probleme mari, de la educație în limba maternă și până la dreptul de a asculta slujba în română.

Oficial, discuțiile cu oficialii sârbi s-au axat pe proiecte economice și de cooperare transfrontalieră, strategia Dunării, sprijinul pe care România îl acordă țării vecine în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Asta, din ce spune Guvernul în comunicatul trimis înainte de plecarea premierului român spre Belgrad.

Partea cu adevărat interesantă a avut loc joi, când miniștrii români, însoțiți de premierul sârb, la Bor, în Valea Timocului și unde s-au  întâlnti cu reprezentanți ai comunității românești din zonă.

Foto:Delegația românilor timoceni în drum spre locul întîlnirii cu oficialii români și sărbi

Redactia R.B.N. Press precizează că roblemele comunității românești din Valea Timocului sunt încă mari, chiar dacă, fiind stat candidat la aderare, Serbia trebuie să respecte drepturile minorităților naționale. La presiunea României, care în 2012 amenințase că va bloca acordarea statutului de țară candidată, Serbia a semnat în 2013 protocolul privind respectarea drepturilor minorității românești. Ce s-a schimbat de atunci pentru românii din această țară? Mai nimic, răspunde Boian Alexandrovici, protopop la Negotin, în Valea Timocului. Ba chiar, lucrurile s-au agravat.
Reamintim că în 2003, Boian Alexandrovici a ridicat din banii lui și pe proprietatea lui prima biserică ortodoxă română din Serbia de răsărit. Au urmat lungi lupte cu autoritățile sârbe care au cerut demolarea clădirii pe motiv că este ilegală și cu Biserica Ortodoxă Sârbă, care se teme de pierderea influenței în această zonă a țării.
Dar problemele românilor de acolo sunt mult mai mari.

Foto: Părintele Boian și Premierul Victor Ponta

Drepturi încălcate
Belgradul a permis de anul trecut, românilor din Timoc să învețe limba română. În același timp însă, face dificil accesul copiilor la aceste ore și dă undă verde studierii limbii vlahe, nerecunoscută de nimeni.
Dușan Pîrvulovici, președinte al Comitetului Drepturilor Omului din Valea Timocului și director TimocPress, spune că, spre deosebire de românii din Voivodina, unde românii sunt recunoscuți ca minoritate etnică și au drepturile asigurate (măcar la nivel legal), cei din Valea Timocului nu au niciun drept.
Mai mult, există organizații care primesc ajutoare de la Belgrad și care sunt invitate la dezbateri deși nu sunt reprezentative pentru români, mai spune Dușan Pîrvulovici.
Un alt lider, politic, de această dată, al românilor din Timoc, Dragan Demici, explică, la RFI, că în domeniul educației în limba română există și fapte bune ale guvernului de la Belgrad,
Însă același membru al minorității române spune că în continuare, românilor din Timoc li se fură practic identitatea. De pildă, la recensământ au existat fraude, în sensul că, evidența nefiind computerizată, a fost declarat un număr mult mai mic al celor care s-au declarat români, mai explică pentru RFI, Dragan Demici.
Tot atâtea probleme care îi vor fi spuse premierului la întâlnirea cu românii. În cele din urmă, este cel mai important punct de pe agenda bilaterală.

Surse: rtv.rsm.rfi.ro

Sursa Foto: Boian Alexandrovici

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.