ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii din Sudul Basarabiei susțin necondiționat parcursul european al poporului Ucrainei și se dezic de așa zisul lider care îi reprezintă în Parlamentul Ucrainei!

Români în fața bisericii românești din Hagi Curda - Sudul Istoric al Basarabiei sursa foto : www.hagi-curda.blogspot.com

Români în fața bisericii românești din Hagi Curda – Sudul Istoric al Basarabiei
sursa foto : www.hagi-curda.blogspot.com

Românii din Sudul Basarabiei susțin necondiționat parcursul european al poporului Ucrainei și al semnării într-o perioadă cât mai apropiată a Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană. Totodată, aceștia și își exprimă nemulțumirea cu privire la absența luării de poziție a Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” – cea mai importantă organizație a românilor din Ucraina privind opțiunea și integrarea europeană a Ucrainei, precum și a deputatului din Legislativul ucrainean, Ion Popescu, cu privire la protestele care au cuprins întreaga țară și la votul controversat și antidemocratic din 16 ianuarie, acordat pachetului „Oliinyk-Kolesnicenko”.

Ion Popescu, deputat în Parlamentul Ucrainei

Ion Popescu, deputat în Parlamentul Ucrainei

Redăm conținutul integral al scrisorii adresate de trei asociații componente ale Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, care doresc ieșirea din UICRU dacă situația actuală nu se schimbă:

,,Către: UNIUNEA INTERREGIONALĂ „COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN UCRAINA”
Domnului Dr. ION POPESCU, Președinte, deputat în Parlamentul Ucrainei

SCRISOARE DESCHISĂ

• Luând în considerație aspirațiile democaratice și europene ale comunităților istorice românești din Maramureșul Istoric, Nordul Bucovinei, ținutul Herța, Nordul Basarabiei și Basarabia Istorică, aflate azi în componența regiunilor ucrainene Transcarpatia, Cernăuți și Odesa;
• Având în vedere prevederile statutare ale Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” (UICRU) – cea mai reprezentativă organizație a românilor din Ucraina privind opțiunea și integrarea europeană a Ucrainei și reprezentarea, prin UICRU, a majorității minorității naționale românești în legislativul ucrainean de domnul deputat Ion Popescu (membru al Partidului Regiunilor);
vă aducem la cunoștință că reprezentanții mediului asociativ românesc din Sudul Basarabiei, membri și membri fondatori ai UICRU, își declară îngrijorarea față de inacțiunea conducerii UICRU în ce privește manifestările de stradă din Ucraina, urmare a blocării activităților de semnare a Acordului de Asociere a statului nostru de cetățenie la Uniunea Europeană din Noiembrie 2013.

Considerăm că, implicându-se în viața politică a statului prin reprezentarea în legislativul ucrainean de către președintele său în exercițiu, conducerea UI „Comunitatea Românească din Ucraina”, într-un moment istoric al poporului Ucrainei din care face parte și populația românofonă, conform prevederilor din Statutul organizației și prin convocarea organelor reprezentative, are obligația de ași asuma o atitudine civică unitară în ce privește evenimentele din Ucraina care durează mai bine de două luni. În detrimentul aspirațiilor proeuropene firești ale comunităților istorice și autohtone românești din Ucraina, conducerea UICRU nu a avut, până în aceste clipe, o luare de poziție unitară și publică, asumându-și doar punctul de vedere al partidului de guvernământ din Ucraina – Patridul Regiunilor. Considerăm a fi o lipsă de responsabilitate faptul că nu au fost consultate organizațiile-membre ale UICRU și reprezentanții delegați ai acestora, în ce privește schimbarea vectorului politic al statului din preajma Summitului de la Vilnius 2013, fapt care va îndepărta și mai mult românitatea din Ucraina de arealul spiritual, identitar și cultural firesc al românilor, situat în centrul Europei.
Luând în considerație argumentele mai sus menționate, reprezentanții mediului asociativ românesc din Sudul Basarabiei, solicită:

1. Retragerea votului acordat de deputatul Ion Popescu, reprezentant al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” pentru adoptarea pachetului legislativ „Oliinyk-Kolesnicenko” din 16.01.2014, controversat și antidemocratic /Anularea pachetului legislativ „Oliinyk-Kolesnicenko” din 16.01.2014, în cadrul ședinței Parlamentului Ucrainei din 28.01.2014;

2. Susținerea necondiționată de către UICRU, prin președintele acesteia – deputat în parlamentul ucrainean, a parcursului european al poporului Ucrainei și a semnării într-o perioadă cât mai apropiată a Acordului de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.
În scop de nealterare ulterioară a imaginii comunităților românești din Ucraina, în perspectiva soluționării pașnice a diferendelor dintre diversele categorii de protestatari și autorități, considerăm a fi oportună ieșirea domnului deputat Dr. Ion Popescu din fracțiunea parlamentară a Partidului Regiunilor, ca și reprezentant al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”.

În perspectiva unei abordări superficiale și a neglijării problemelor abordate ne asumăm răspunderea de a iniția, în cadrul asociațiilor pe care le reprezentăm, procedura de ieșire din componența UICRU.

Petru ȘCHIOPU, președinte al Societății Ecologice „IALPUG”, raionul Ismail, membru fondator UICRU
Nicolae MOȘU, președinte al Asociației Național-Culturale „VALUL LUI TRAIAN” a Românilor din raionul Tatarbunar, membru fondator UICRU
Anatol POPESCU, președinte al Asociației Național-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa, membru al Senatului UICRU din partea comunității românești din regiunea Odesa”.

InfoPrut amintește că la presiunile Rusiei, Ucraina a refuzat în ultimul moment sa semneze la Vilnius Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Decizia, însoțită de anumite inițiative legislative interne antidemocratice, a stârnit revolta populației ucrainene, care a condus la ample proteste pe întreg teritoriul acestei țări.

Sursa:infoprut.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.