ROMÂNIA BREAKING NEWS

ROMANII DIN SERBIA. SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME

Toată lumea crede că liderii recunoscuți din Serbia de răsărit și Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia nu colaborează. Oricine care este cât de cât inițiat în problemă îți jură că așa este!
Eu am decoperit că de fapt colaborează și s-au înțeles de ani buni să urmeze o strategie! Cel puțin așa pare dacă ai puțină logică!
Liderii românilor din Serbia de răsărit le-au promis celor din CNMNRS că CNMNRS nu va avea bătaie de cap în Valea Timocului și Moravei fiindcă ei (liderii) îi vor convinge pe oameni să nu se declare la recensământ români ci vlasi.
CNMNRS s-a bucurat că nu mai are o grijă în plus.
CNMNRS le-a promis liderilor românilor din Serbia de răsărit să stea liniștiți că ei nu vor face niciun demers nici dacă oamenii de rând vor cere să învețe copiii lor limba română în școli.

vlahii_romani_din_serbia

S-au ținut de cuvânt ambii parteneri! Iată cum:
1.S-au ținut de cuvânt în 2011/2012:
a)Liderii din Serbia de răsărit (se aude că și pe banii României) au plătit afișe în care se încurajau românii să se declare la recensământul din 2011 vlasi. S-au declarat vlasi dacă așa li s-a cerut chiar de liderii lor care parcă au doar ținta să fie șefi ai unui propriu consiliul național (valah fiindcă nu pot fi două consilii românești).
b) CNMNRS s-a ținut de cuvânt în 2012 și nu au zis nici pâs când sute de părinți din Serbia de răsărit semnaseră în primăvara lui 2012 ca să învețe copiii lor în școală ore de limbă română din 1 septembrie 2012.

2)A apărut ceva în 2013 care a început să le dea bătaie de cap dar ei se țin mai departe de înțelegere:
În martie 2013, Belgradul (la presiunile diplomației românești și internaționale) a făcut o anchetă oficială în școlile din județele Bor și Zajecear și s-a întâmplat ceva care a stricat liniștea liderilor din Serbia de răsărit și a CNMNRS. Peste 1600 dintre aceiași români care s-au declarat la recensământ vlasi fiindcă așa erau îndemnați de liderii lor, au semnat în fața directorilor de școli în martie 2013 că vor la școală ore de limbă română pentru copii de la 1 septembrie 2013!

Imediat Belgradul i-a chemat pe cei din CNMNRS și i-a luat la rost de ce nu se ocupă de românii din Serbia de răsărit.
De voie-de nevoie CNMNRS a acceptat la sugestia ministerului să înceapă chiar in aprilie 2012 ore de limbă română. Jos pălăria pentru cadrele didactice din Voivodina! Ele și-au făcut datoria în proiectul pilot din primăvară.

Pentru ca orele de limbă română să înceapă la 1 septembrie (sau măcar la 15 septembrie fiindcă legea sârbă are și o asemenea posibilitate), pentru cei 1617 copii care au cerut acest lucru la ancheta oficială din martie și pentru încă atâția din Branicevo și Pomoravski ale căror cereri abia sunt acceptate să fie înregistrate la secretariatele școlilor, ar trebui selectate cam 200 de cadre didactice din Serbia de răsărit care cunosc limba română la nivel elementar care să fie testate de o comisie din Vârșeț sau Novi-Sad, ar trebui cuprinse în orar de la orele 12 sau de la 13 aceste ore, ar trebui găsite surse bugetare sau extrabugetare pentru plata acestor profesori, ar trebui un tiraj de 3000 de abecedare în limba română tipărite în Serbia.

CNMNRS este împuternicit legal să urmeze pași concreți în acest demers (am descris câțiva dintre acești pași în materialul atașat cu indicarea de fiecare dată a articolului din legea sârbă).

3. CNMNRS se ține de cuvânt să nu facă nimic. Liderii românilor din Serbia de răsărit se țin și ei de cuvânt și nu recomandă niciun om celor din CNMNRS pe care CNMNRS să îl numească sau recomande în multele cazuri pe care legea sărbă le permite și le cere explicit fiindcă de acum procedura este în sarcina școlilor care sunt autonome și la la nivelul administrației locale. Școlile singure își angajează personal în Serbia, CNMNRS fiind abilitat să monitorizeze însă acest demers, să recomande oameni, să indice texte legale într-o zonă în care nu exista practica orelor de limbă maternă.

Nici liderii din Serbia de răsărit și nici CNMNRS nu își calcă înțelegerea de a nu face nimic! Parcă abia așteaptă toți să nu se petreacă nimic bun în ceea ce privește orele de limbă română.
Sau așteaptă oare toți ordine de la Belgrad când acum lucrurile se rezolvă din punct de vedere administrativ în teritoriu la nivelul școlilor și comunelor?

Un ordin cred că au primit. Să critice România!
Și au început-o!
Ei cer schimbarea unor diplomați români din Serbia chiar în ziua în care aceștia inaugurează o bibliotecă românească la Zajecear (poate fiindcă nu este valahă sau fiindcă nu au câștigat ei proiectul de finanțare)!
Măcar din gură și măcar în România puteau cere schimbarea unor directori de școli care nu au făcut minima procedură de introducere a orelor de limbă română pentru elevii pe care chiar ei i-au întrebat oficial în martie despre acest lucru!
Ei, cetățeni sârbi de etnie română, cer în România schimbarea unor oameni ai statului român care cică nu îi plac pe ei fiindcă au încurajat oamenii să nu se declare români! Trebuie să ai mult tupeu să faci acest lucru care jignește minima inteligență! Sigur că un reprezentant al României îi place cu ceva mai mult pe cei care se declară români în Serbia decât pe cei care se declară vlasi sau azerbaigeni! Așa cere fișa postului! Ar fi greșit dacă ar face pe dos!
În Serbia, acești lideri, nu cer demisia vreunui director de școală care calcă în picioare voința copiilor români de a învăța din 1 septembrie să scrie în limba maternă ,,mamă,,!

Totul este conform înțelegerii dintre CNMNRS și liderii din Serbia de răsărit!
Au reușit să abată atenția de la ceea ce urgent ar trebui să facă ei și instituțiile sârbe!
Presa a avut o falsă temă când mii de copii așteaptă în zadar ore de limbă română!

Totul a ieșit! Belgradul se poate bucura!
Românii din Serbia critică diplomația română ca și cum ambasadorii și consulii ar fi directori de școli și ei ar fi cei care trebuie să angajeze 200 de profesori care să le predea copiilor limba română!

Știu că am deranjat mulți prieteni spunând cele de mai sus!

Dacă nu este așa atunci să se arate:
-dacă în 2011, liderii din Serbia de răsărit au pus sau nu au pus afișe cu ,,eu sunt vlah” la recensământ știind bine că se pregătește din 2010 standardizarea unei limbi vlahe și că un număr mic de români la recensământ va fi un argument de tergiversare a acordării drepturilor românilor
-dacă CNMNRS a spus măcar vreun ,,pâs” oficial sau au înaintat măcar formal vreo adresă vreunei școli în 2012 în sprijinul copiilor care ceruseră acolo ore de limbă română de la 1 septembrie 2012
-dacă în această vară liderii din Serbia de răsărit au recomandat sau nu în scris vreun român din teritoriu către CNMNRS care să reprezinte CNMNRS în școli sau comune
-dacă liderii din Serbia de răsărit au făcut sau nu vreo adresă oficială în această vară către directorii școlilor să înceapă urgent procedura legală
-dacă CNMNRS a a făcut sau nu vreo adresă oficială în această vară către directorii școlilor să înceapă urgent procedura legală

Dacă măcar ceva nu este cum am spus eu mai sus atunci înseamnă că sunt un mincinos!
Lucrurile așa au stat! Lucrurile așa stau în fapt și acum!
Nu este totul pierdut! Lucrurile pot fi îndreptate! Timpul permite! Vremurile permit!
Doar să se facă urgent sesizări la școli să înceapă procedurile legale!
Doar să se recomande urgent oameni din teritoriu în comitete prevăzute de lege!
Doar să se facă pe ACEASTĂ TEMĂ conferințe de presă!
Liderii din Serbia de răsărit și CNMNRS nu trebuie să se iubească, dar trebuie să lucreze împreună pentru a nu-i dezamăgi pe miile de copii români care așteaptă ore de limbă română!

Dacă astea nu se fac în Serbia și nu în România, atunci înseamnă că acești lideri și CNMNRS chiar s-au înțeles să facă rău comunității românești din Serbia.

Ori au o înțelegere malefică ori sunt amenințați de cineva să nu facă nimic din ceea ce trebuie pentru introducerea limbii române în școli! De amenințat sunt sigur că nu diplomații români i-au amenințat ca să nu facă niciun pas din pașii pe care urgent ar trebui să îi facă! Diplomații români nici nu i-ar putea opri fiindcă cei care acum au de făcut pași concreți sunt cetățeni sârbi! Îi oprește sau nu cineva să facă ce este de făcut? Vom vedea în zilele următoare.
La cât timp și suflet am pus pe această temă voi fi primul care să îi felicit dacă vor face ce e de făcut și dacă nu vor aștepta să treacă baba cu colacii ca să dea vina unii pe alții sau pe altcineva (pe Serbia, pe România, pe Dacici, pe diplomați români, pe consiliul azerbaigenilor etc)!

Autor Viorel Dolha

Sursa aiarad.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

 • mio romain de la cupria spune:

  Tot este fromos,
  doar a trecut un timp unde trebuie se face niste actie pentru poporul nostru adeca avea dreptate fim scris en constitutia sarba da nu a facut nimic!

  AM observat ca inafara le titlu ca este president nu incearca se fie neinteles si se asculte mai mult de cit se vorbesce da si o colaborare cu statul sarbesc nu se poate negocia dreptatea poporul romanesc deca au dreptate en fata CE nu vad rost se tace en fata politica sarba si serbizarea lui poporul nostru!

  Poate se faceti legatura cu mine pe:https://www.facebook.com/srecko.miodrag

  se traesce poporul nostru

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: