ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii din regiunea Odesa cer sprijinul lui Iohannis în problema Legii ucrainene a educației

Românii din regiunea Odesa cer sprijinul lui Iohannis în problema Legii ucrainene a educației

Profesori și reprezentanți de asociații ale comunității românești din regiunea Odesa s-au adresat peședintelui României, Klaus Iohannis, cu un apel în care îi cer să intervină, la nivel internațional și bilateral, în vederea apărării drepturilor comunităților istorice românești din Ucraina, în contextul adoptării de către Rada Supremă de la Kiev a unei noi Legi a educației, care îngrădește dreptul minorităților de a studia în limba maternă.

Redăm, mai jos, scrisoarea transmisă președintelui român de reprezentanți ai românilor din Sudul Basarabiei:

DOMNULUI PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI

KLAUS WERNER IOHANNIS

Scrisoare deschisă

Excelența Voastră,

În numele asociațiilor românești din regiunea Odesa, Ucraina, ne adresăm Statului Român cu solicitarea să interveniți, pe plan internațional și bilateral, în apărarea comunităților istorice românești din Ucraina, puse la ultima și cea mai grea încercare din istoria noastră milenară în Maramureșul Istoric, Nordul Bucovinei, ținutul Herța, Nordul și Sudul Basarabiei.

Ne adresăm cu speranța că ne puteți apăra, în calitate de președinte al Patriei noastre istorice, în fața pericolului de deznaționalizare totală a învățământului românesc din Ucraina, prin noua lege a învățământului, adoptată de legislativul de la Kiev la 5 septembrie 2017, și care urmează să fie promulgată de președintele Petro Poroșenko în perioada următoare.

În acest sens, susținem în totalitate și ne alăturăm demersurilor confraților noștri din regiunea Cernăuți – reprezentanții mediului asociativ românesc și a cadrelor didactice de limbă română din toată Ucraina, inclusiv scrisorii adresate Excelenței Voastre la 05.09.2017, rugându-vă să solicitați Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, retrimiterea în Rada Supremă a legii adoptate, pentru modificarea articolului 7, în sensul aducerii acestuia în concordanță cu prevederile constituționale și angajamentele internaționale.

Fără a intra în detaliile adoptării actului legislativ în cauză de către parlamentul ucrainean și în profunda neconstitualitate a acestuia și necorespunderea tratatelor și convențiilor internaționale la care Ucraina este parte, considerăm a fi de maximă importanță pentru perioada imediat următoare convocarea la Cernăuți a Congresului cadrelor didactice de limbă română și reprezentanților instituțiilor școlare cu predare în limba română din Ucraina. În acest sens, pentru buna organizare a acestui eveniment reprezentativ de importanță majoră și de maximă actualitate pentru rețeaua celor 116 instituții școlare cu predare în limba română și mixte româno-ucrainene din regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odesa avem nevoie de sprijinul indispensabil al statului român, prin instituțiile abilitate cu sprijinul comunităților românești din afara granițelor actuale ale Țării. Acțiunea necesită maximă urgență organizatorică, iar la finalul lucrărilor congresului școlile românești din Ucraina trebuie să fie reprezentate de un for, o organizație a acestora, capabilă să facă față deficiențelor de abordare a învățământului în limba română din partea autorităților ucrainene. Menționăm, că fără sprijinul statului român acest eveniment nu poate fi organizat în timp scurt, iar pe viitor, în condițiile intrării în vigoare a noii legi pur și simplu nu își va mai avea rostul și va cădea în desuetudine.

Nu în ultimul rând insistăm să luați atitudine față de practicile comuniste folosite în continuare de actuala guvernare de la Kiev, în primul rând ca instrument de divizare și deznaționalizare a învățământului românesc din Ucraina, prin impunerea denumirii de limbă „moldovenească” în școlile cu predare în limba română din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa. Mișelește, autoritățile ucrainene au revenit la această practică de sorginte stalinistă imediat după semnarea Tratatului de bună vecinătate româno-ucrainean din 1997, iar până la momentul de față Bucureștiul nu ne-a susținut și nici măcar n-a reacționat la numeroasele noastre demersuri de revenire la normalitate – la aceeași programă școlară pentru școlile cu predare în limba română în toate cele trei regiuni din Ucraina, existentă în perioada anilor 1989-1998. Vă rugăm să dați prioritate acestui subiect și să-l înscrieți pe agenda discuțiilor din perioada următoare cu președintele Poroșenko.

Pe lângă multitudinea de probleme care necesită atitudine și sprijin urgent din partea României, vă rugăm să atrageți atenție primordială celor enunțate mai sus. Avem încrederea, că Țara nu ne va abandona, și nu vom mai fi monedă de schimb în marile jocuri de putere peste arealul nostru străvechi, românesc.

Cu aleasă considerație,

Zinaida PINTEAC

Profesor eminent al învățământului public din Ucraina,

Președintă a Filialei raionale Sărata a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU),

Comandor al Ordinului Național „Meritul în Învățământ” al României

Maria POPESCU

Profesor eminent al învățământului public din Ucraina,

membru fondator al Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa

Victor POPESCU

Director artistic al Ansamblului Folcloric „Dor Basarabean”

din Erdek-Bunru/Utkonosovka, raionul Ismail

Nicolae MOȘU

Președinte al Asociației Național-Culturale „Valul lui Traian” a Românilor din raionul Tatarbunar,

Cavaler al Ordinului Național „Pentru merit” al României

Petru ȘCHIOPU

Președinte al Filialei regionale Odesa a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU),

Cavaler al Ordinului Național „Pentru merit” al României

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: