ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii din Karaganda sărbătoriți cu fast de oficiali din România și Kazahstan

Românii din Karaganda sărbătoriți cu fast de oficiali din România și Kazahstan

Aniversare importantă pentru Societatea Culturală Română “Dacia“ din Karaganda, Kazakhstan. Una dintre cele mai importante asociații românești din Centrul Asiei a împlinit 10 ani de activitate. Ocazie cu care, Secretarul de stat pentru relația cu românii de peste hotare, Sebastian Ioan Hotca a participat la o serie de manifestații dedicate acestei aniversări, după care a avut mai multe întrevederi cu oficiali din Kazahstan. 

Pentru o comunitate de doar 20 de mii de români, activitățile culturale și nu doar ale asociațiilor de români din Kazahstan, reprezintă o adevărată carte de vizită pentru minoritățile din statul asiatic. Astfel, în Karaganda, cea mai mare regiune a Kazahstanului, unde locuiesc circa 4 mii de români, Asociația Dacia a organizat un concert aniversar unde au fost interpretate cântece și dansuri tradiționale românești.

Potrivit presei locale, în cei 10 ani de activitate, comunitatea de circa 4 mii de români din regiune s-a dovedit a fi una dintre cele mai active din Kazahstan, organizând anual festivalul Mărțișor, cu participarea mai multor artiști din România, dar și Republica Moldova, dar și mai multe programe de schimb de experiență cu profesori și studenți dintre România și Kazahstan. 

Spicuri din presa din Kazahstan:

Regiunea Karaganda a fost vizitată de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Kazahstan – Nicolae Ureki și secretarul de stat pentru diaspora română din străinătate Sebastian Hotca
Delegația a participat la festivitatea „Depunerii de flori la Memorialul Spassky”, unde s-a ținut și un moment de reculegere în memoria celor care au murit în represiunile regimului totalitar-comunist. Delegația româniei a onorat memoria victimelor represiunilor politice. În 30-40 de ani, notoriu Karlag au fost de aproximativ 900 de prizonieri români de război.

Vizita oaspeților străini a fost asociat cu un 10-acoperi de formare în regiunea Karaganda a societății românești „Dacia”. Este de remarcat faptul că reprezentanții acesteia  iau parte în mod activ în viața socială a regiunii…
Compania „Dacia” este organizatorul și fondator al festivalului culturii românești „Martisor”, care are loc anual în Kazahstan și Asia Centrală. În țara noastră (Kazahstan) au venit artiști celebri din Moldova și România. Regiunea Karaganda este „acasa”, pentru aproximativ 4.000 de etnici români . În Kazahstan această cifră ce ajunge la 20 de mii. Ei toți trăiesc în pace și armonie. …

În aceeași regiune, delegația română condusă de secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca a depus flori la memorialul de la Spassk, un fost lagăr unde și-au pierdut viața peste 900 de prizonieri de război români. 

Delegația română a avut o serie de întrevederi oficiale cu demnitari de rang înalt de la Ministerul de Externe kazah, senatori și oficiali locali din capitala Astana. Ulterior, oficialii români au fost primiți de Yeraly Tugzhanov, vicepreședintele Adunării Popoarelor, autoritate centrală cu atribuții în susținerea minorităților naționale din Republica Kazahstan. O întrevedere care a fost relatată pe larg de presa kazahă.

Video – TV Kazahstan:

 

 

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Sursa:unimedia.info

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: