ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii din diaspora! Șocant! Adolescenți români, sclavi în Irlanda…

Românii din diaspora! Șocant! Adolescenți români, sclavi în Irlanda…

Politia-Irlanda-GardaÎn urmă cu câteva zile o rețea de crimă organizată ce acționa în provinciile Donegal și Monaghan din nordul Irlandei,  a fost  destructurată de Poliția irlandeză (Garda). Prin înșelăciune banda irlandezo-română ținea în condiții de sclavie șase adolescenți de cetățenie română de circa doi ani de zile.

Acțiunea poliției irlandeze a survenit după ce unul dintre tinerii români a reușit să sune la Ambasada României de la Dublin cerând disperat ajutor. Adolescenții au fost luați în custodia autorităților guvernamentale irlandeze. Cinci dintre băieți au fost găsiți locuind în condiții mizere în orașul Letterkenny iar al șaselea băiat a fost salvat de poliția din Monaghan.

Adolescenții aveau vârste între 15 și 18 ani și au fost aduși în Irlanda de o bandă de traficanți implicată în prostituție și droguri, dar care folosește ca paravan afaceri legitime pentru spălarea banilor, formată atât din irlandezi cât și din români, ne-au dezvăluit surse din Garda. Adolescenții au fost forțați să lucreze în ferme din mediul rural și să trăiască în condiții execrabile, înghesuiți 5 într-o cameră fără baie sau WC.

Dublin_IrlandaBăieții erau puși să lucreze câte 16 ore pe zi, li se sechestraseră pașapoartele și primeau o alocație de hrană de 5 euro pe zi și nu au mai fost plătiți de 18 luni de zile. „Aceasta este o infracțiune foarte gravă și un atentat la condiția umană. Este o formă de sclavie modernă iar cei responsabili vor fi arestați”, a declarat presei Det. Insp. Pat O’Donnell din Letterkenny.

Edel McGinley de la Centrul pentru Drepturile Imigranților din Dublin a spus că organizația sa crede că munca forțată este acum larg răspândită în întreaga țară. „Este o realitate nefericită, în multe industrii din țara noastră, chiar acum, lucrează în condiții de sclavie modernă mai mulți imigranți. Sperăm ca toți cei ținuți în sclavie să fie recuperați și să se termine calvarul lor cât mai rapid”, a adăugat dna McGinley. Deasemenea ea a cerut Autorității Naționale pentru respectarea Drepturile la Ocuparea Forței de Muncă (ANRE) să acorde mai multe resurse și mai multe puteri pentru a ajuta la detectarea lucrătorilor ținuți în sclavie.

Ms McGinley a avertizat: „Am văzut cazuri de muncă forțată în special în rândul lucrătorilor casnici și în industria hotelieră și a restaurantelor. Știu că în acest caz a fost o situație diferită, dar am văzut, de asemenea oameni care au fost ținuți sclavi în domenii precum industria pescuitului și în producția de canabis ilegal”. Adesea pașapoartele sunt reținute și lucrătorii sunt amenințați cu moartea și nu văd o cale de ieșire. Deputatul de Donegal Padraig Mac Lochlainn a precizat în Parlamentul irlandez că:”.. Trebuie să fim vigilenți și orice cetățean se raporteze orice act suspect la Gardaí .”

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro / Autor, sursă: Marian Gârleanu (Dublin) etransmedia.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: