ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii din Coventry vor avea susținere din partea autorităților, în păstrarea identității, prin asigurarea de cărți în limba română la biblioteca din oraș

Cei aproximativ 28.000 de români stabiliți în zona West Midlands din Marea Britanie au nevoie de o cât mai bună informare despre drepturile lor, despre votul în străinătate și proiectele prin care sunt încurajați să revină acasă.

Astfel, comunitățile românești din Birmingham și Coventry au fost a doua oprire din vizita pe care ministrul Natalia-Elena Intotero o face zilele acestea în Regatul Unit.

În oraşul Birmingham sunt aproximativ 15.000 de români, iar cei mai mulți lucrează în construcții. Despre ei, ministrul pentru românii de pretutindeni a stat de vorbă cu Lordul Primar al orașului Birmingham, Mohammed Azim, și cu Austin Rodriguez, responsabil cu relațiile cu comunitățile.

Natalia-Elena Intotero i-a mulțumit primarului pentru că le este un sprijin real românilor care trăiesc, muncesc și studiază în această zonă multiculturală. Sunt familii tinere, cu copii, care au nevoie de sprijin, în special în educație. De aceea, a spus Natalia-Elena Intotero, este important ca instituțiile din România și cele locale, din Marea Britanie, să fie aproape de ei pentru ca cei mici să aibă parte și de educație în limba engleză, și în limba maternă. De altfel, primarul a avut numai cuvinte de laudă pentru comunitatea românească din Birmingham, care este extrem de importantă și ajută la dezvoltarea locală, și a propus organizarea unui amplu eveniment cultural care să aducă împreună toate comunitățile locale, indiferent de origine și religie.

Natalia-Elena Intotero a apreciat în mod deosebit inițiativele Primăriei și a cerut sprijin pentru organizarea cât mai bună a alegerilor prezidențiale din noiembrie, pentru ca românii să poată vota în număr cât mai mare.

Coventry, localitate unde trăiesc aproximativ 10.000 de români, a fost următoarea oprire. Românii de aici formează o comunitate foarte bine integrată și, în discuțiile cu Consilierul George Duggins, Liderul Consiliului Local Coventry, Natalia-Elena Intotero a propus câteva proiecte comune pentru a le fi alături conaționalilor noștri.

Astfel, românii vor avea o zonă de carte românească în biblioteca din Coventry, cărți care vor fi oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). O altă propunere concretă a fost organizarea Zilei Culturii în Coventry pe 15 ianuarie, la care să participe deopotrivă români, englezi și reprezentanți ai altor comunități din localitate. Combaterea traficului de persoane, informarea despre drepturile și obligațiile cetățenilor români și despre Brexit au fost alte teme de interes unde Consiliul Local s-a oferit să sprijine MRP pentru o cât mai bună informare a comunității românești din Coventry.

Ministrul a vizitat apoi un proiect local adresat comunității rrome, prin care familiile primesc sprijin pentru ca cei mici să meargă la școală și să învețe limba engleză, pentru a se integra cât mai bine în societate.

Ziua s-a încheiat cu un dialog deschis și constructiv cu românii din West Midlands. Natalia-Elena Intotero le-a vorbit despre proiectele și finanțările MRP, despre campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” și i-a încurajat să ceară cărți în limba română, suporturi de curs și costume populare, amintind că societatea multiculturală în care s-au stabilit este extrem de deschisă față de tradițiile și identitatea națională a fiecăruia dintre noi.

Foto: Arhiva MRP

  

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.