ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii de la est de Bug

Când vorbim despre românii din fostul spațiu sovietic, de cele mai multe ori ne gândim la cei din Basarabia, ținutul Herței și Bucovina. Numai că mărturiile istorice fac referire și la acei români locuitori dincolo de Nistru, chiar peste Bug înspre întinsul stepei rusești. Pentru acești români, la ordinul mareșalului Ion Antonescu, începând cu decembrie 1941 o echipă a Institutului Central de Statistică în frunte cu profesorul Anton Golopenția a mers în urma trupelor române și a efectuat cercetări sociologice. Iar rezultatele au fost surprinzătoare, confirmând din plin ceea ce istoricii știau din documente de arhivă.

Despre descoperirea și cercetarea așezărilor românești și a prezenței elementului românesc dincolo de Nistru și Bug regăsim în cele două volume masive (totalizând peste 1500 p.) publicate sub titlul „Românii de la est la Bug“, la Editura Enciclopedică, în anul 2006, prin grija Sandei Golopenția, fiica profesorului de sociologie Anton Golopenția. Cele două volume strâng materialul rezultat din cercetările efectuate în întinsul Rusiei de echipa Institutului Central de Statistică sub conducerea profesorului Golopenția.

Trebuie să precizăm că, în mare parte, acest material documentar provine din dosarul penal al lotului Lucrețiu Pătrășcanu (aflat în custodia CNSAS) ca material delict împotriva lui Anton Golopenția și a o parte dintre colaboratorii săi. Din documentele celor două volume aflăm date despre românii locuitori în guvernământul românesc al Transnistriei (ținutul dintre Nistru și Bug), majoritatea pe Valea Nistru și centru, din comisariatul administrat de statul german în zona Nikolaevului, în bazinul Donețului și chiar în Tauria de nord. Obiectivul principal al autorităților statului român, pe lângă acela de a descoperi elementul românesc în toate componentele sale etnografice și istorice, era de a-i repatria pe acești români, acțiune care s-a inițiat, dar care a înregistrat un mare eșec.

Precizăm acest lucru deoarece prezența acestor români în ținuturile rusești se datorează mutațiilor de populație, în special din secolul al XVIII-lea, în contextul ocupării spațiului de la nord de Marea Neagră de către Imperiul țarist. Pentru popularizarea acțiunii de cercetare în epocă, în decembrie 1943, în București a fost vernisată o expoziție de fotografie privind manifestările la nuntă, petreceri, înmormântare, dar și cu țesături și covoare în scopul determinării originii românilor din această parte a Ucrainei. Iar pentru a ne face o imagine asupra activității echipei conduse de profesorul Golopenția, dincolo de greutățile inerente generate de condițiile războiului, în volumul al doilea găsim planul de documentare și cercetare și bibliografia despre românii din Rusia și Polonia. Aceste două capitole denotă acuitatea de care au dat dovadă membrii echipei conduse de profesorul Golopenția în descoperirea elementului românesc de dincolo de Bug, o lucrare care astăzi nu ar părea atât de importantă dacă în contextul geopolitic nu s-ar evidenția din nou componenta etnică în teritorii deseori disputate de imperiiș

Autor: Adrian Nicolae Petcu / ziarullumina.ro prin R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: