ROMÂNIA BREAKING NEWS

ROMÂNIA/PRERGĂTIRILE DEFENSIVE ÎN CAZ DE RĂZBOI …„urgentate pe ultima sută de metrii !”

Rezerviștii au primit ordine de chemare la mobilizare!

Situatia din Ucraina a pus în alertă și autoritățile din România, unde au început primele pregătiri de apărare, care îi vizeaza chiar și pe rezerviști.

În cursul lunii martie, acestia au fost chemați pentru înmânarea ordinelor de chemare la mobilizare. La Onești, în județul Băcău, rezerviștii au fost chemați astăzi, 10 martie, la sediul poliției, unde s-au prezentat cu actele de identitate și livretul militar. În ordinele de chemare la mobilizare se precizeaza că, la declararea mobilizarii publice, rezerviștii trebuie să se prezinte, în termen de 8 ore, la o unitate militară din municipiul Bacău. Totuși, cadrele militare prezente la Onești au susținut că nu este vorba de pregătiri de razboi, ci doar de verificari ale situatiei rezerviștilor, în vederea actualizării evidențelor.

Proceduri similare au loc și în alte orașe din Romania. Spre exemplu, la Botoșani, rezerviștii au fost convocați pentru data de 18 martie, la centrul militar. În paralel, consiliile județene au primit ordin să pregatească planuri pentru situațiile de urgență, inclusiv pentru război, si să aloce fonduri pentru asigurarea alimentelor, carburanților, utilităților și altor resurse necesare apărării.

“Pană pe 14 martie, trebuie să facem propuneri pentru guvern, în sensul de a asigura resursele și de a identifica toate elementele locale pe linie militară și de siguranță publică.”

– a declarat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, citat de presa locala din judet.

La Botosani s-au luat aceste masuri, dupa ce autoritatile judetene au fost somate sa aloce fonduri in acest sens. Chiar daca nu se vorbeste in mod explicit despre o participare a Romaniei la un eventual razboi, pregatirile au legatura clara cu situatia exploziva din Ucraina, dupa cum spun chiar reprezentantii autoritatilor din Romania.

 “Situatia fiind inflamată în teritoriile de la est de România, cred că e bine să se revadă planurile pentru situatii de război.”

– a mai spus Catalin Nechifor

Consiliilor Județene li s-a solicitat să pregătească un buget de război până la data de 15 martie

Ministerul Finanțelor Publice a confirmat că s-au trimis solicitări către Consiliile Județene pentru întocmirea bugetului de stat pentru război.

Stare de alertă  în partea de nord a României

Autoritățile din județ vor analiza toate aspectele acestui plan, de la starea adăposturilor până la aprovizionarea cu alimente și utilități, scrie Monitorul de Suceava.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, a declarat că măsura nu este una spectaculoasă și nu trebuie să existe temeri, întrucât odată la patru ani, la nivelul tuturor consiliilor județene, se face acest lucru. „Nu are nici o legătură cu Ucraina”, susține acesta.

Însă, potrivit unor surse demne de încredere, s-a cerut o situație pentru toată țara, asupra funcționarilor publici și aleșilor județeni care au făcut armata și care nu,  iar până acum nu ar fi existat o astfel de procedură.

La Giurgiu, în ciuda poziționării noastre geostrategice în cadrul conflictului care se preconizează în Ucraina, nu a venit o astfel de solicitare, deocamdată. Cel puțin, așa ne asigură reprezentanții Consiliului Județean Giurgiu. Aceștia spun că nu au primit o adresă de acest tip până în prezent.

Semnele febrei în care se desfășoară pregătirile  se văd și la nivelul achizițiilor de armament !

Sub titlul “Rusia – cel mai bun consilier pentru aparare al Romaniei!”, portalul www.rumaniamilitary.ro anunță că Armata română, prin Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), a lansat recent o cerere de oferete pentru achiziția de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune. Ofertele tehnice sunt așteptate până la 20 martie. Termenul este, conform autorului, “neverosimil de scurt”.

ACTTM este o structură militară care funcționează în subordinea Departamentului pentru Armamente al Ministerului Apărării din România.

Având în vedere că România este stat membru NATO, este posibil ca opțiunea Armatei să fie achiziționarea sistemului PATRIOT. O altă variantă este sistemul francez ASTER, însă materiale concordante publicate în presa de specialitate română înclină spre prima variantă.

Sitem de rachetă sol-aer PATRIOT / Foto:www.resboiu.ro

Reamintim că, săptămâna trecută, presa română, inclusiv canalul public TVR, a anunțat că mai multe Consilii județene au actualizat bugetele de război. Ulterior, rezerviști din mai multe localități au fost chemați pentru actualizarea evidențelor militare.

În ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării care a avut loc la București, la 5 februarie 2013, România a solicitat Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) realizarea unui plan de contingență (contingency plan) pentru România.

Atunci când termenul se utilizează în cazul relației dintre o țară-membră și NATO, un „contingency plan” presupune elaborarea unui set concret de acțiuni pentru situația în care acest stat intră într-un conflict militar.

Astfel de planuri au fost elaborate doar pentru Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Țările baltice au cerut elaborarea unui plan pentru cazul unui conflict militar cu Rusia și s-au zbătut cinci ani pentru ca NATO să accepte această cerere și să elaboreze planul. Polonia a cerut elaborarea unui plan pentru un eventual conflict militar cu Belarus, iar apoi planul a fost „upgradat” pentru un eventual conflict cu Rusia.

Planul conține un algoritm cu rolurile fiecărui membru NATO, care acceptă să intervină în favoarea României, graficul de cooperare pe etape și misiuni, în cazul declanșării agresiunii împotriva României. El mai prevede și o listă completă cu echipamentul și tehnica de luptă necesară pentru a sprijini capacitatea de luptă a României în cadrul unui eventual conflict.

FRICA CEL MAI BUN CONSILIER PENTRU APĂRARE

Romania lanseaza competitia pentru sisteme de rachete AA cu raza lunga?

Noroc cu rusii ca s-au hotarat sa-i “elibereze” pe ucraineni ca altfel nu mai vedeam noi nimic nou in dotarea armatei. Astfel dupa anuntul cu modernizarea unei fregate si a submarinului ACTTM – Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare a publicat RIF – Request For Information pentru sisteme antiaeriene de rachete cu raza lunga, iar ofertele tehnice sunt asteptate pana pe 20 martie!!!

Termenul este nu scurt ci neverosimil de scurt semn ca morcovul cu tot frunze (iertata sa-mi fie expresia :) ) este adanc si foarte profund infipt. Nu stim deocamdata cate astfel de sisteme are in vedere Ministerul Apararii sa cumpere, daca are chiar intentia sa cumpere, si nici despre ce sume vorbim. Pe vremea cand s-a lansat competitia pentru 48 de avioane multirol noi, se vorbea despre un minim necesar de sase baterii AA (Long Range Surface – to – Air Missile System – HSAM), iar ca bani de aproximativ un miliard de euro, suma ce pare foarte mica pentru sase baterii, dar este posibil sa fie avute in vedere si sisteme Patriot second-hand.

Practic in acest moment Romania face doar o cerere de oferta tehnica si de pret, urmand ca daca lucrurile merg mai departe sa se treaca la negocieri directe cu fiecare partener in parte. Pe acest segment de tehnica de lupta ofertele sunt destul de restrictive, alegerea putend fi facuta intre americanul Patriot si galicul Aster 30.

Asa cum spuneam mai demult  doar o criza zdravana la hotarele Romaniei le mai poate baga mintile in cap tomberonezilor locali.

Autor GeorgeGMT / rumaniamilitary.ro

„LONG RANGE SURFACE – TO – AIR MISSILE SYSTEM” PDF

Despre Sistemul „PATRIOT”

   Radarul AN/MPQ-53, tip PESA, al sistemului MIM-104 Patriot

Spre deosebire de alte tipuri de sisteme AA, Patriot poate procesa intreaga gama de functii( detectie, urmarire, ghidare si doborare) folosind un singur radar, si are deasemenea o rezistenta exceptionala la bruiaj, putand “sari” foarte repede de pe o frecventa pe alta pentru a scapa de bruierea canalelor de control!

Racheta in sine este propulsata de un motor cu combustibil solid si este gandita pentru a lovi,  prin explozia focosului in proximitatea tintei. Cu viteze ce deapasesc mach 5 si o raza de peste 160 km( in variant PAC-2), sistemul este perfect compatibil cu doborarea rachetelor de croaziera sau a sistemelor AWACS.

MIM-104 este o varianta foarte mobila si usor de adus pe campul de lupta, cu posibilitati extinse de lupta anti-aeriana, atat impotriva avioanelor, cat si impotriva rachetelor de croaziera si in mod sigur s-ar integra foarte bine si usor in reteaua romaneasca de supraveghere si control a spatiului aerian, care este la origine tot Lockheed/Raytheon.

Redacția R.B.N. Press reamintește ca AVIOANE AWACS PĂZESC SPAȚIUL AERIAN ROMÂNESC ȘI POLONEZ

 

Alte surse: deschide.mdtgocna.roPresa Onestilor ; Giurgiuveanul, Stareanatiunii.comlegiuneastraina.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.