#Romania2019.eu – Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din UE (Gymnich) la București

În perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2019, va avea loc la București Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, cunoscută și sub numele de Gymnich. Aceasta este o reuniune tradițională a miniștrilor afacerilor externe, care se desfășoară în mandatul fiecărei Președinții semestriale a Consiliului Uniunii Europene, fiind găzduită de țara care deține Președinția. Reuniunea va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, informează romania2019.eu citată de romaniabreakingnews.ro

Potrivit sursei citate, reuniunea va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Vice-preşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. La reuniune va fi prezent şi comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocierile privind extinderea, Johannes Hahn. În mod tradiţional, Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, David McAllister, a fost invitat să participe la unele sesiuni de lucru ale reuniunii.

„Agenda reuniunii va include un dejun şi patru sesiuni de lucru, în cadrul cărora miniştrii vor aborda, de o manieră informală, subiecte de actualitate de pe agenda internaţională, precum Parteneriatul Estic, Venezuela, Siria şi relaţia UE-China. Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru în cadrul căruia miniştrii vor avea un schimb de opinii asupra aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic (PaE) „, mai informează sursa citată.

Oficialii prezenţi vor discuta despre politica externă a Uniunii Europene.

„În cadrul primei sesiuni de lucru, miniştrii vor discuta despre criză politică din Venezuela. Evoluţiile recente din dosarul sirian vor constitui tema de discuţie a miniştrilor pentru cea de a doua sesiune de lucru. În cadrul celei de a treia sesiuni de lucru, miniştrii vor reflecta asupra stadiului şi perspectivelor relaţiei UE cu China”, potrivit aceleiaşi surse.

Au fost invitaţi să participe la cea de a patra sesiune de lucru a reuniunii Gymnich şi miniştrii afacerilor externe ai statelor candidate la aderarea la UE, ocazie cu care vor aborda relaţiile statelor lor cu China.

Menționăm că începând cu  1 ianuarie 2019, România a preluat, până în iunie, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, inaugurând un nou Trio de Preşedinţii, alături de Finlanda şi Croaţia