Jurnalista Elena Robu a publicat recent pe blogul propriu un material comparativ despre nivelul și diferențele de dezvoltare dintre România și Bulgaria ca țări membre ale Uniunii Europene la zece ani de la aderare.
„Deși ambele țări au aderat în același an la Uniunea Europeană, adică în 2007, diferențele de dezvoltare se fac deja vizibile. Am avut ocazia să merg recent în Bulgaria, în stațiunea de ski Boroveț, din munții Rila. Și m-am convins pe pielea proprie de cele câteva lucruri care totuși fac diferența între cele două țări membre ale UE, scrie Elena Robu.
„Bulgaria, o țară măcinată și ea de corupție, de oligarhi, de monopoluri, inclusiv în media, te întâmpină cu răceală și atmosferă sumbră. Blocuri de locuit în stil sovietic, drumuri fără marcaje și fără indicatoare și mult, mult praf. Acolo unde era zăpadă, împrejurimile arătau mai frumos.”
Iată câteva diferențe între Bulgaria și România pe care le-a sesizat (la prima vedere) jurnalista din Republica Moldova:
1. Drumurile. În România se circulă foarte bine, sunt drumuri bune, cu marcaje vizibile și indicatoare destul de multe pe traseu. În Bulgaria, drumurile sunt cu asfalt din perioada mai veche, lipsesc indicatoarele și marcajele. Erau momente când aproape am fi ieșit de pe carosabil din cauza lipsei marcajului rutier. Cu siguranță drumul nostru spre Soroca este mult mai bun decât ce am văzut în Bulgaria.
2. Localitățile. În Bulgaria casele sunt mult mai modeste, mai nearanjate, mai vechi, străzile lasă de dorit, spre deosebire de România, unde localitățile par mult mai aranjate.
3. Limba engleză. În Bulgaria, deși eram într-o stațiune de ski, unde vin mulți turiști, vorbitul în limba engleză a chelnerilor sau angajaților din hotel lasă mult de dorit. Surprinzător, dar nici limba rusă nu este cunoscută, deși bulgara se aseamănă mai mult cu rusa decât cu engleza. În România situația este cu totul alta, limba engleză este vorbită aproape peste tot.
4. Prețurile. În Bulgaria prețurile sunt mai accesibile la cazare, mâncare decât în România. Din această cauză România pierde mulți turiști (chiar și români) care preferă să meargă în vacanță în Bulgaria.
5. Ospitalitatea. Majoritatea restaurantelor din Bulgaria au muzică live, dar și dansatori care au programe speciale. Toate se fac pentru ca turiștii să se simtă bine. La restaurantele din România se cântă muzică live, dar nu există dansatori.
În concluzie, de departe România a reușit în ultimii 5-7 ani să se dezvolte mult mai bine și mai rapid decât Bulgaria. Deși ambele țări au probleme de corupție și integritate a demnitarilor de stat, totuși în România există premieri, miniștri deputați care stau la pușcărie pentru acte de corupție. Bulgaria este încă departe de așa ceva. Și ca stare de spirit, România pare la un nivel avansat față de Bulgaria. Deci, lucrurile se pot schimba dacă există totuși minimă voință politică în acest sens. România poate deveni mult mai mult pentru UE, pentru economia comunitară. Trebuie doar să se vrea, să se lase interesele de grup și de partid la bucătărie și să fie unite eforturile pentru ca România să devină o forță, o voce, un nume în UE. Integral Foto și text ElenaRobu.md
Foto (front articol) Sky Tower București