ROMÂNIA BREAKING NEWS

România va produce doi nanosateliți, din cei 50 ce vor fi lansați la nivel mondial

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Spațială de la Măgurele vor produce doi nanosateliți care fac parte dintr-o constelație de 50 de nanosateliți ce urmează să fie lansați la nivel mondial, potrivit ministrului delegat pentru Cercetare Științifică, Mihnea Costoiu. 

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că după întâlnirile între reprezentanții NASA și cei ai Ministerului Educației, respectiv Agenția Spațială Română (ROSA), s-a stabilit colaborarea în proiecte de explorare interplanetară în domeniul nanosateliților.

„România va avea, în noua constelație de 50 de sateliți care vor fi lansați la nivel mondial, doi sateliți, alături de cei ai SUA, Japonia, Germania sau Italia. SUA vor avea în această constelație cinci sateliți”, a spus Mihnea Costoiu.

ROSA va participa, prin construirea celor doi sateliți, la prima misiune realizată cu nanosateliți, pentru monitorizarea zonei orbitale foarte joase.

Ministrul a precizat că, după întâlnirile avute cu reprezentanții NASA, aceștia au declarat sprijinirea părții române cu specialiști și know-how, dar și sprijinul în realizarea capitolului de cercetare spațială din strategia românească de cercetare.

Costoiu a mai spus că a primit confirmarea din partea administratorului NASA că va vizita România.

„Este extrem de important după această vizită faptul că administratorul NASA, generalul Charles Bolden – un om care a zburat de patru ori în spațiu – a acceptat să vină în România. Misiunea principală a domniei sale va fi aceea de a descrie oportunitățile de cercetare spațială pentru tinerii români și pentru companiile românești, precum și aceea de a stabili contactele și schimburile de specialiști între Agenția Spațială Română și institutele românești, pe de o parte, și NASA de cealaltă parte”, a adăugat Costoiu.

Ministrul a mai spus că României îi va fi repartizată „zona de elaborare a mediului de radiație care se află în jurul planetei Jupiter”.

„Practic, platforma de la Măgurele va fi în ansamblul său gazda acestor experimente, prin care vom încerca să simulăm acest mediu de radiații cu cercetare și în plan trafic, pentru efectul acestor radiații asupra sateliților”, a mai spus ministrul.

Mihnea Costoiu a explicat că platforma de fizică de la Măgurele va fi folosită în a încerca generarea unui mediu de radiații similar celui din jurul planetei Jupiter, pentru a putea testa împreună cu specialiștii de la NASA diferite echipamente în acest mediu.

Ministrul a precizat că specialiștii români vor mai fi cooptați și în alte proiecte ale NASA, în acest sens fiind date ca exemple misiunile cu nanosateliți sau cele pentru cercetarea Lunii și a planetei Marte.

Demnitarul a mai spus că în prima parte a vizitei a fost în Portland, statul Oregon, acolo unde este una dintre cele mai importante comunități de români din SUA și una dintre cele mai active, comunitate care a reușit înființarea unui centru cultural.

„De altfel, în numele guvernului am fost puși să anunțăm sprijinul pe care suntem dispuși să-l acordăm înființării acestei școli în Portland, atât cu materiale didactice cât și cu profesori, dacă este nevoie, precum și cu softuri specializate la care ministerul lucrează”, a mai arătat Costoiu.

Sursa: evz.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.