ROMÂNIA BREAKING NEWS

România va găzdui singurul Centru Regional de Echipare și Întreținere a elicopterelor Black Hawk pentru Europa

România va găzdui singurul Centru Regional de Echipare și Întreținere a elicopterelor Black Hawk pentru Europa

Miercuri, 14 martie 2018, Romaero și Sikorsky (parte a grupului Lockheed Martin) au semnat un acord de parteneriat industrial la sediul Ministerului Economiei, activitățile ulterioare urmând să se concretizeze în participarea pe termen lung a mai multor companii din industria națională de apărare a României la lucrări de asamblare, echipare, customizare și întreținere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk.

„Centrul de la București va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea și întreținerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală”, a confirmat ministerul de resort printr-o notă transmisă presei.

Potrivit spuselor ministrului de resort, Dănuț Andrușcă, acesta așteaptă efectele economice concrete ale parteneriatului și afirmă că aceasta este o confirmare a bunelor relații dintre SUA și România.

„Acordul semnat astăzi reprezintă o confirmare a potențialului industriei românești, care este capabilă să realizeze produse cu valoare adăugată ridicată. Așteptăm să vedem care vor fi efectele economice concrete ale acestui acord și cât de repede vor fi ele resimțite la nivelul industriei și economiei românești. Ministerul Economiei va sprijini inițiativele companiilor din subordine care pot duce la relansarea activității industriale. În același timp, acest acord este și o confirmare a bunelor relații și a parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii“.

La rândul său, Eric Schreiber, vicepreședinte Sikorsky (parte din Lockheed Martin Corporation), a lăsat să se înțeleagă că demersul poate reprezenta inclusiv o poartă deschisă către un contract de achiziție a elicopterelor de luptă furnizate de SUA și care ar reprezenta o soluție de superioritate la Marea Neagră.

„Abilitatea noastră de a furniza cel mai capabil elicopter în lupta de suprafață (ASuW) și anti-submarin (ASW) existent ar putea oferi României, la cel mai competitiv preț, acoperirea necesară importantei poziții strategice pe care aceasta o deține la Marea Neagră”, a menționat oficialul Sikorsky.

Nu în ultimul rând, Remus Vulpescu, directorul General Romaero SA a ținut să confirme spusele lui Schreiber și a menționat că dotat cu un armament specializat, Black Hawk poate angaja în luptă chiar aeronave specializate.

”Calitățile elicopterului Black Hawk sunt impresionante: poate îndeplini misiuni în toate anotimpurile, poate zbura în furtună, ziua sau noaptea, este foarte rapid și poate transporta un număr mare de pasageri pe care îi protejează chiar și împotriva loviturilor de tun de calibru până la 23mm. Dotat cu armament, Black Hawk devine redutabil în comparație chiar cu aeronave specializate numai pentru luptă. În misiunile umanitare este greu de întrecut, iar ca vehicul aerian de pază a frontierelor este deosebit de valoros.

Romaero va întreprinde tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia. Experiența noastră de aproape 100 ani în aeronautica civilă și militară, resursa umană calificată, infrastructura educațională și capabilitățile de producție disponibile, atât în București, cât și la partenerii noștri din teritoriu fac România atractivă pentru marii producători de tehnică militară din lume, așa cum este Lockheed Martin Corporation.

În plan sectorial, un grad ridicat de coeziune a industriei de apărare și abordarea pozitivă din partea mediului politic pot aduce României oportunități însemnate de dezvoltare economică și tehnologică, mai ales în contextul creșterii nivelului de angajament al țării noastre în parteneriatele strategice cum este cel cu NATO“, a conchis Vulpescu.

AIRPOWER 03
Zeltweg/Fliegerhorst Hinterstoisser
s70
Foto Bundesheer/K. Tokunaga
25.06.03

Elicopterul Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 unități în serviciu în cadrul forțelor armate ale SUA și altor peste 20 de state.

Elicopterul va avea o perioadă de utilizare ce depășește anul 2050. Cu peste 17 variante de echipare, elicopterul oferă capabilități de referință în operațiuni ale forțelor speciale, diverse misiuni de luptă, misiuni de căutare și salvare, misiuni de transport și suport logistic în zone de operațiuni militare, dar și în misiuni caracteristice serviciilor medicale de urgență, ori de luptă împotriva calamităților și sprijin umanitar. Elicopterul poate fi echipat și pentru uz oficial la cel mai înalt nivel.

Lockheed Martin este un grup american specializat în cercetarea, dezvoltarea, producția și integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, constructor aerospatial de prim rang și cel mai mare furnizor de echipament aerospatial și tehnologic al Pentagonului. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 46 de miliarde de USD în 2015, având 97.000 de angajați și fiind prezentă în 75 de țări din întreaga lume.

Dintre echipamentele produse de grupul Lockheed Martin, Forțele Armate Române exploatează deja cu succes avioanele de luptă F-16 și avioanele militare de transport C-130 Hercules. Acestea, împreună cu elicopterul Black Hawk vor fi prezente, alături de alte vehicule și echipamente militare de înaltă tehnologie, în cadrul expoziției internaționale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018 care va avea loc în perioada 16-18 mai a.c. în incinta ROMAERO București.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: