ROMÂNIA BREAKING NEWS

România va deține o parte din Stația Spațială Internațională și va fi parte din proiectul rachetei spațiale Ariane 6

România va deține o parte din Stația Spațială Internațională și va fi parte din proiectul rachetei spațiale Ariane 6

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenției Spațiale Europene (ESA) de importanță strategică – Stația Spațială Internațională (ISS) și dezvoltarea rachetei Ariane 6 – a anunțat miercuri ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, prin intermediul unui comunicat remis presei.

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenției Spațiale Europene (ESA) de importanță strategică: Stația Spațială Internațională (ISS) și dezvoltarea rachetei Ariane 6, anunță Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al Agenției Spațiale Europene (ESA), desfășurat în Luxemburg, marți. Cu acest prilej, reprezentanții celor 20 de State Membre ESA, printre care și România, au stabilit planurile de acțiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C si Ariane 6.

Prezent la eveniment, ministrul Mihnea Costoiu a declarat că includerea României în aceste proiecte reprezintă o șansă pentru industria spațială din țara noastră. „Prin implicarea țării noastre, oferim industriei spațiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni, precum și o rampă de dezvoltare pentru viitor. Acceptarea României în acest program de către ESA alături de doar alte 11 State Membre demonstrează că tara noastră are deja capacităti industriale competitive”, a afirmat Mihnea Costoiu.

Altă decizie importantă în ceea ce privește România este implicarea, alături de statele europene, în finanțarea Stației Spațiale Internaționale.

Prin intrarea în programul ESA dedicat Stației Spațiale, România devine co-propietar al Stației, alături de celelalte state europene, precum și de partenerii internaționali (SUA, Canada, Rusia și Japonia).

„Implicarea României în aceste programe este o dovadă a faptului că potențialul românesc în cercetare și inovare începe să producă rezultate concrete și că investițiile în acest domeniu sunt legitime și justificate. Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 țară europeană și a 16-a din lume care deține un procent din Stația Spațială Internațională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar și de încredere în viitorul industriei spațiale românești”, a mai declarat ministrul Mihnea Costoiu.

Din delegația României, prezentă la Consiliul Ministerial ESA, au făcut parte Secretarul de Stat în Ministerul Educației Naționale, Tudor Prisecaru, și Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Sursa:Mediafax.ro, DiGi24.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.