ROMÂNIA BREAKING NEWS

Romania, ținta cu prioritate zero a Gazprom după ce tocmai a cumpărat suveranitatea energetica a Republicii Kîrgîzstan pentru un dolar !

Romania, ținta cu prioritate zero a Gazprom după ce tocmai a cumpărat suveranitatea energetica a Republicii Kîrgîzstan pentru un dolar !

Gigantul rus Gazprom a pus ochii pe piata romaneasca de profil

Compania rusească Gazprom, prin intermediul NIS (subsidiara companiei Gazprom Neft), a inaugurat recent prima rețea de stații de distribuție carburanți din țara noastră, oficialii companiei anunțând că numărul benzinăriilor va ajunge la 120 la sfârșitul anului 2015, în urma unei investiții de circa 150 milioane euro, relateaza “Bursa”, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Intrarea companiei rusești pe piața românească a avut loc în 2012, când, în localitatea Vestem, lângă Sibiu, sârbii de la NIS, subsidiară a Gazpromului, au deschis prima benzinărie. Tot prin intermediul NIS, rușii de la Gazprom sunt implicați și în exploatarea unor resurse naturale, în partea de vest a țării.
În ciuda reticenței autorităților din cele doua tari cu privire la relațiile româno-ruse, destul de reci în ultimii ani, Gazprom consideră România o piață strategică, unde vrea să investeas­că sute de milioane de euro.

Dezvoltare masiva

“NIS și-a asigurat deja o aprovizionare stabilă cu combustibil pentru nave în Constanța (n.r. compania a cumpărat în acest an firma Marine Bunker Balkan din Constanța, specializată în alimentarea cu carburanți a navelor), pentru avioane în Timișoara, precum și bitum pentru construcția drumurilor a cărui calitate corespunde standardelor europene. Divizia noastră, Oilfield Services, a certificat două centre de reparații și de servicii petroliere de exploatare în România și avem de gând să le folosim în operațiunile noastre în viitorul apropiat, cel mai probabil în toamnă”, a declarat Vadim Smirnov, Director regional NIS pentru România, intr-un interviu pentru “Bursa”

Arpechim, in vizorul Gazprom

Anterior, Mihai Macsim, președintele Camerei de Comerț România-Rusia, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, declara ca gigantul rus ar vrea să cumpere Arpechim deși nu există, încă, discuții oficiale. Grupul rusesc Gazprom, prin divizia sa Gazprom Neft, este interesat să cumpere rafinăria Arpechim Pitești de la Petrom, a spus Mihai Macsim, președintele Camerei de Comerț România-Rusia. Potrivit acestuia, nu există, încă, discuții oficiale însă interesul este real și nu numai pentru rafinărie ci și pentru alte active Petrom din România.
„Rușii s-au interesat dacă pot depune o ofertă pentru preluarea Arpechim. De altfel, există de mai mult timp discuții între Gazprom, dar și alte firme rusești din domeniul energetic, cu OMV pentru preluarea de active ale austriecilor din toată Europa”, a precizat Macsim. În prezent, Arpechim este închisă. Statul român și-a exprimat intenția de a începe negocierile cu OMV pentru preluarea rafinăriei, dar discuțiile nu au avansat însă spre ceva concret.
Mentionam ca, in acest moment, Gazprom NIS exploateaza rafinaria Pancevo din Serbia, care urmeaza sa aiba, pana in 2020, o capacitate de rafinare de peste cinsi milioane de tone pe an, obiectivul fiind, in acest moment, supus unui complex proces de modernizare, evaluat, conform mass-media sarbe, la cateva sute de milioane de Euro.

Asalt total

Potrivit lui Macsim gigantul rus are participații indirecte la mai multe firme care acționează pe plan local precum importatorii de gaze Imex Oil și WIEE , GDF SUEZ ori E.ON. Oficial, rușii doresc să contruiască, împreună cu Romgaz, un depozit de gaze cu o capacitate de până la 2 miliarde de metri cubi care ar urma să coste 250 de milioane de dolari. Discuțiile dintre cele două părți trenează, însă, de patru ani. Astfel, Gazprom isi va extinde activitatea în două direcții, precum dezvoltarea rețelei de retail și explorarea și extracția de țiței și gaze, compania fiind implicata in execuția lucrărilor geologice și de explorare într-o serie de perimetre amplasate în judetele din vestul României, unde este asociata cu trei companii straine.
Președintele Camerei de Comerț romano-ruse mai declara că există mai multe firme rusești care ar dori să facă afaceri în România și care caută oportunități de investiții, mare parte în domeniul energetic. Și de peste Ocean există interes pentru investiții în România, arată Macsim care precizează că există un fond de investiții american de 100 de miliarde de dolari care analizează potențialul investițional al României.

OMV, pionul Gazprom

Rușii dețin, deja, o participație minoritară la OMV. La privatizarea Petrom rușii au depus și ei o ofertă care nu a fost acceptată. S-a speculat, atunci că OMV ar fi, de fapt deținută de ruși prin intermediul mai multor fonduri de investiții. „Încă se vorbește despre acest lucru”, mai spune Macsim. OMV Aktiengesellschaft a cumpărat, în vara lui 2004, mai mult de jumătate din acțiunile Societății Naționale a Petrolului (SNP) “Petrom”, contra unei sume de circa un miliard și jumătate de euro, care a inclus și o majorare de capital. Potrivit informațiilor de pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), la data de 30 iunie 2011 OMV deținea 51,0105% din acțiunile companiei petroliere, Ministerul Economiei – 20,6389%, Fondul Proprietatea – 20,1100%, restul de 8,2406% din capital aparținând altor acționari.

 Articol de  Anatol Terzi – 15 iulie 2013

 

Kirghizstan, o alta moșie Gazprom

Concernul rus „Gazprom” va cumpăra drepturile de proprietate a supra rețelei de transportare a gazelor din Kîrgîzstan cu suma de un dolar, relateaza surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Părțile au pregătit un proiect de acord interguvernamental de predare în proprietatea Gazpromului a rețelei gazifiere din republica din Asia Centrală. Decizia respectivă a fost semnată in data de 9 iulie 2013 de catre de premierul Federației Ruse, Dmitrii Medvedev.
Astfel, conform acordului, în Kîrgîzstan va fi creată o filială sub forma unui SRL a actualei întreprinderi cu capital de sta, Kîrgîzgaz. Noua companie va primi de la Kîrgîzgaz, gratuit, toate proprietățile (gazoducte, stațiile de distribuție a gazelor, depozitele subterane, terenuri și alte proprietăți), urmand ca, in perioada urmatoare, 100% din acțiunile noii companii sa fie cedate Gazpromului în schimbul unui dolar.
La randul sau, compania rusească se obligă să investească în modernizarea și reconstrucția infrastructurii gazifiere nu mai puțin de 20 mlrd ruble (cca 650 mln dolari) în decurs de cinci ani. Acordul are o perioadă de valabilitate de 25 ani și impune anumite restricții companiei rusești. Spre exemplu, noua companie va putea ceda proprietățile sale altor filiale ale Gazpromului, sau altor companiii rusești, numai cu acordul părții kîrgîze.

Drepturi exclusive

Prin noul contrac, fosta republica sovietica se obligă să acorde noii companii dreptul exclusiv de import al gazelor, să achite la timp plata pentru consumul de gaze de către institutiile bugetari. Statul kîrgîz garantează că prețul la gaze va include cheltuielile companiei pentru achiziția gazului, transportarea, păstrararea și alte cheltuieli aferente.
Totodata, impozitul pe profit  al noii companii pentru următorii 25 de ani nu va depăși 10 %, iar autoritatile locale garantează protejarea investițiilor Gazpromului de la expropriere și naționalizare, precum si transferul liber al plăților peste hotarele țării, inclusiv in valuta straina.
Cele doua parti au mai convebit ca tarifele pentru tranzitul internațional și depozitarea gazelor sa fie stabilite exclusiv de catre Gazprom, fara amestecul institutiilor oficiale. Toate litigiile vor fi soluționate ad hoc la Curtea Internațională de arbitraj de la Stokholm.

 Articol de Vitalie Goncearov 13 iulie 2013

SURSA: Karadeniz Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: