ROMÂNIA BREAKING NEWS

România și Ucraina au semnat acordul pentru micul trafic de frontiră în limita a 30 de km. Cernăuți este la 38-40 de Km de granița cu România

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 de kilometri situate de o parte și de alta a frontierei ucraineano-române, care poate fi extinsă la maxim 50 de kilometri de linia de frontieră în cazul unităților administrativ-teritoriale care trec de limita celor 30 de kilometri.

Premierul român, Victor Ponta, și omologul său ucrainean, Arseni Iațeniuk, au semnat, joi, la Kiev Acordul privind micul trafic la frontieră între România și Ucraina, document ce reglementează condițiile trecerii frecvente a graniței româno-ucrainene de către rezidenții din zona de frontieră a celor două țări care intenționează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat pentru o perioadă de cel mult trei luni de ședere neîntreruptă – transmite agenția UNIAN.
„Pot numi acest lucru drept încă un pas spre regimul fără vize între cetățenii Ucrainei și cei din Uniunea Europeană. Acum, conform acestui acord, aproape o jumătate de milion de ucraineni care locuiesc în zona de 30 de kilometri de la granița cu România pot călători fără viză în România. Prietenii noștri români, de asemenea, conform legislației naționale ucrainene, pot trece granița Ucrainei fără viză” – a declarat premierul Arseni Iațeniuk, în cadrul unui unei conferințe de presă comune cu Victor Ponta și premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, aflat, de asemenea, într-o vizită de lucru la Kiev.
„Aproape două milioane de cetățeni de pe cele două părți ale frontierei vor putea beneficia de acest acord, incluzând aici și reprezentanții minorității ucrainene din România sau a minorității române din Ucraina” – a afirmat, la rândul său, premierul român, Victor Ponta.
Șeful Executivului de la Kiev i-a mulțumit lui omologului său de la București pentru faptul că România a fost prima țară care a ratificat Acordul de asociere dintre Ucraina și UE.
„Țara noastră are vecini, dar pot să spun că, acum, la această masă stau prieteni” – a adăugat Arseni Iațeniuk.
În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului privind micul trafic de frontieră, premierul Ponta i-a înmânat un document omologului ucrainean, prin care partea română acceptă înființarea unui consulat al Ucrainei în România, cel mai probabil, la Sighetu Marmației, după cum spun surse oficiale – informează Agerpres.
Potrivit aceleași surse, România, la rândul său, solicită înființarea unui consulat în regiunea ucraineană Transcarpatia, la Slatina (Solotvino).
Agerpres menționează că premierul Victor Ponta a declarat în timpul întâlnirii cu Iațeniuk că România va susține ridicarea „cât mai curând” a vizelor pentru Ucraina.
În timpul vizitei la Kiev, premierul român a reiterat că România susțină integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, dar și a Republicii Moldova, precum și aspirațiile europene ale celor două state.

Redacția  România Breaking News precizeză că orașul și zona Cernăuți, unde se află o puternică și numeroasă comunitate de etnici români se află la 38-40 de km de graniță și astfel orașul Cernăuți plus satele românești din jurul orașului (Mahala, etc.)  nu se pot bucura de beneficiile acestei legi. 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.