ROMÂNIA BREAKING NEWS

SEMNAL! România şi Marea Neagră riscă să devină noua rută majoră de migraţie clandestină

SEMNAL! România şi Marea Neagră riscă să devină noua rută majoră de migraţie clandestină

România şi Marea Neagră riscă să devină noua rută majoră de migraţie după cele închise de bulgari şi unguri, se arată într-un articol La Stampa.

Barca de pescuit Emek 1 este ancorată în portul Mangalia, nava având o capacitate de maxim 10 persoane, scrie La Stampa, care a trimis un jurnalist în România pentru a vedea dacă Marea Neagră devine o nouă rută a crizei migranţilor.

Dar pe 11 august, pe barcă se aflau 69 de persoane – 30 de bărbaţi, 10 femei şi 29 de copii – toţi migranţi sirieni şi irakieni. Acela a fost momentul în care România a înţeles că ceva nou se întâmplă, notează publicaţia italiană.

A doua navă a fost interceptată pe 20 august, când la bord erau 70 de migranţi, aproape toţi sirieni. De atunci, situaţia s-a repetat, dar cu bărci şi mai mici venind în România, printre cei ajunşi fiind chiar şi o sirianca din Alep însărcinată în opt luni.

Nimeni nu ştie exact numărul celor care ajung cu bărcile şi nu este uşor să obţii informaţii de la Gardă de Coastă, susţine La Stampa.

Dar deja, în această vară, şapte bărbaţi au fost aduşi în faţa instanţelor din Constanţa pentru trafic de migranţi. Ultimii doi sunt cipriotul Petros Petridis şi bulgarul Peter Spasov.

“Nu suntem pregătiţi”, spune Cristian Radu, primarul din Mangalia despre sosirea migranţilor.
“Oamenii vin să se odihnească aici. Avem 40.000 de locuitori şi 200.000 de turişti pe an”, adăugă el.

“Nimeni nu mai trece prin Grecia. Bulgaria are garduri şi soldaţi la frontieră, aşa cum a făcut Ungaria cu Serbia şi Croaţia. Aşa că singura trecere spre nordul Europei este pe la noi. Şi încearcă acest lucru”, a afirmat Cristian Radu.

Amintim că, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, în primele şase luni ale anului au fost prinşi 1.437 de străini care voiau să între ilegal în ţară, de aproape trei ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Şi cotidianul londonez The Times a scris într-o analiză publicată la mijlocul acestei luni ca Marea Neagră pare să devină o rută alternativă a traficanţilor de oameni care aduc migranţi în Europa, în tentativa de a contracara eforturile autorităţilor de a stăvili acest val migrator.

În analiza lor, jurnaliştii britanici pornesc tot de la cazul celor 69 de migranţi irakieni care au încercat săptămâna trecută să între ilegal în România prin Marea Neagră cu ajutorul unei ambarcaţiuni conduse de un bulgar şi un cipriot.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: