ROMÂNIA BREAKING NEWS

România se așteaptă ca mobilizarea parțială din Ucraina să evite discriminări etnice ale românilor

România se așteaptă ca mobilizarea parțială din Ucraina să evite discriminări etnice ale românilor

Ministrul afacerilor externe al României,  Bogdan Aurescu, a avut zilele trecute o întrevedere cu ambasadorul ucrainean la București, Teofil Bauer, la inițiativa părții române, cu care a discutat despre situația de securitate din Ucraina, precum și rezultatele reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE, cu accent pe perspectivele negocierilor pentru avansarea unei soluții a conflictului armat din sud-estul Ucrainei.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat intensificarea violențelor în sud-estul Ucrainei și atacurile asupra populației civile și a evocat cu regret lipsa unor rezultate pozitive ale reuniunii Grupului Trilateral de Contact care a avut loc la Minsk, la 31 ianuarie. Aurescu a apreciat cu atât mai îngrijorătoare propunerea separatiștilor din regiunile Donețk și Luhansk de revizuire a documentelor de la Minsk, dar și lipsa de deschidere a acestora pentru discutarea aspectelor critice legate de populația civilă din sud-estul Ucrainei, de implementarea încetării focului și retragerii armamentului greu.

În ce privește cea de-a patra etapă a procesului de mobilizare parțială, Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că România urmărește îndeaproape modul în care se desfășoară acest proces și este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuți, respectiv Odesa, și Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanții etnicilor români, precum și cu cei ai autorităților ucrainene civile și militare. Ministrul de externe a transmis așteptarea părții române ca aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parțială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv și să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparțial, transparent și predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic.

Ambasadorul Bauer a adresat mulțumirile părții ucrainene pentru susținerea acordată de România în contextul evoluțiilor de securitate din estul Ucrainei, inclusiv cu ocazia reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE. De asemenea, a expus analiza părții ucrainene cu privire la evoluțiile pe termen scurt ale situației din est, respectiv asupra perspectivelor demersurilor diplomatice de soluționare. Diplomatul ucrainean a asigurat, în ce privește realizarea mobilizării parțiale, că autoritățile ucrainene vor aplica prevederile legale cu excluderea oricărei forme de discriminare, inclusiv pe criteriu etnic, și a exprimat aprecierea pentru contribuția persoanelor aparținând minorității române din Ucraina la efortul societății și statului ucrainean de combatere a fenomenului separatist din estul țării.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: