ROMÂNIA BREAKING NEWS

Romania printre singurele tari din UE cu inflatie anuala negativa in decembrie

Romania printre singurele tari din UE cu inflatie anuala negativa in decembrie

Rata anuala a inflatiei in zona euro si Uniunea Europeana s-a dublat in decembrie 2016, ajungand la 1,2% in cazul UE si la 1,1% in zona euro, de la 0,6% in noiembrie 2016. In Romania, cresterea preturilor a ramas in teritoriul negativ, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat) si citate de Agerpres. Bulgaria (minus 0,5%), Irlanda (minus 0,2%) si Romania (minus 0,1%, fata de minus 0,2% in noiembrie) sunt singurele state membre care au inregistrat inflatie anuala negativa in decembrie.

Estonia (2,4%), Belgia (2,2%), Cehia si Letonia (ambele cu o inflatie anuala de 2,1%) au inregistrat cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei.
Fata de noiembrie 2016, in decembrie, inflatia anuala a scazut intr-un singur stat membru, a ramas stabila in Irlanda si a crescut in 26 state, inclusiv in Romania.
Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor in zona euro l-au avut combustibilii pentru transport (0,21 puncte procentuale), legumele (crestere de 0,07 puncte procentuale) si combustibilii pentru incalzire ( 0,05 puncte procentuale). De cealalta parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflatiei a venit din partea gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale), telecomunicatii (minus 0,05 puncte procentuale) si produsele de ingrijire personala (minus 0,04 puncte procentuale).
In Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica arata ca preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,5% in luna decembrie 2016 comparativ cu luna decembrie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), rata anuala a preturilor de consum a fost de -0,1%.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: