ROMÂNIA BREAKING NEWS

România prezentată de presa internațională ca fiind primul stat, după SUA, care îşi va muta ambasada din Israel la Ierusalim, urmând politica lui Trump

România prezentată de presa internațională ca fiind primul stat, după SUA, care îşi va muta ambasada din Israel la Ierusalim, urmând politica lui Trump

Newswek anunţă că România va fi printre primele state care îşi vor muta ambasadele din Israel chiar la Ierusalim. „România ar putea deveni prima țară care se va alătura președintelui Donald Trump în procesul de mutare a ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim, după declarațiile făcute de șeful Camerei Deputaților”, au scris jurnaliştii americani

Preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anticipat această mutare. „Ar trebui să ne gândim foarte serios. Toate instituțiile centrale israeliene se află în Ierusalim, iar ambasadorii și personalul ambasadei pleacă de la Tel Aviv la Ierusalim”, a spus liderul PSD citat de The Times of Israel.

Potrivit Newswek, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a transmis la CNN că guvernul său este deja în contact cu o serie de țări care vor să meargă pe urmele lui Donald Trump. Totuşi, majoritatea comunității internaționale a respins mișcarea Trump într-un vot al Organizației Națiunilor Unite. Au sprijinit în mod copleșitor o rezoluție, care nu este obligatorie, dar care îl invită să-și reconsidere poziția. 128 de țări au votat pentru rezoluție, în timp ce nouă au votat împotrivă, 21 nu au participat la vot, iar 35 s-au abținut. România a optat să se abțină, încălcând consensul Uniunii Europene de a vota în favoarea rezoluției, scrie sursa citată.

Ierusalimul de Est găzduiește cel mai sfinte locuri pentrul iudaism, islam și creștinism

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat pentru CNN că guvernul israelian este în contact cu un număr de țări care iau „serios în considerare“ a urma gestul lui Donald Trump Trump, în ciuda opoziției liderilor arabi.

 

Cu toate acestea, cea mai mare parte a comunității internaționale a respins mutarea lui Trump, într-un vot al Națiunilor Unite, joi, sprijinind cu o majoritate covârșitoare rezoluția ce dezaprobă mutarea capitalei Isrelului în Ierusalim, însă rezoluția nu are caracter obligatoriu.

În total, 128 de țări au votat în favoarea rezoluției, în timp ce doar nouă au votat împotrivă, 21 nu a venit la vot, și 35 s-au abținut. România a ales să se abțină la momentul votului, păstrând consensul cu politica Uniunii Europene de a vota în favoarea rezoluției și pentru o divizare negociată a Ierusalimului între israelieni și palestinieni ca o capitală comună.

Premierul Netanyahu,a comentat rezoluția ONU ca un „teatru al absurdului.“ Ambasadorul SUA la ONU,  Nikki Haley  a postat pe Twitter că „65 de țări au refuzat să condamne Statele Unite ale Americii.“ Guvernul israelian a declarat că numărul de țări care nu au ales să voteze în favoarea rezoluției a arătat că opoziția față de mutarea lui Trump nu a fost totuș mare.

Pentru palestinieni, pierderea Ierusalimulului pentru Israel, ar fi o lovitură grea dată speranțele lor de realizare a unei națiuni suverane. Decizia însă ia enervat pe liderii palestinieni și civili deopotrivă, care au reacționat prin proteste violente, vineri, 22 decembrie, când au decretat „Ziua Furiei“ împotriva deciziei. Liderul palestionian – Mahmoud Abbas, a lansat de asemenea, un mesaj de Crăciun, prin care a condamnat decizia lui Trump și planurile sale pentru procesul de pace.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: