Newswek anunţă că România va fi printre primele state care îşi vor muta ambasadele din Israel chiar la Ierusalim. „România ar putea deveni prima țară care se va alătura președintelui Donald Trump în procesul de mutare a ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim, după declarațiile făcute de șeful Camerei Deputaților”, au scris jurnaliştii americani
Preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anticipat această mutare. „Ar trebui să ne gândim foarte serios. Toate instituțiile centrale israeliene se află în Ierusalim, iar ambasadorii și personalul ambasadei pleacă de la Tel Aviv la Ierusalim”, a spus liderul PSD citat de The Times of Israel.
Potrivit Newswek, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a transmis la CNN că guvernul său este deja în contact cu o serie de țări care vor să meargă pe urmele lui Donald Trump. Totuşi, majoritatea comunității internaționale a respins mișcarea Trump într-un vot al Organizației Națiunilor Unite. Au sprijinit în mod copleșitor o rezoluție, care nu este obligatorie, dar care îl invită să-și reconsidere poziția. 128 de țări au votat pentru rezoluție, în timp ce nouă au votat împotrivă, 21 nu au participat la vot, iar 35 s-au abținut. România a optat să se abțină, încălcând consensul Uniunii Europene de a vota în favoarea rezoluției, scrie sursa citată.
Ierusalimul de Est găzduiește cel mai sfinte locuri pentrul iudaism, islam și creștinism
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat pentru CNN că guvernul israelian este în contact cu un număr de țări care iau „serios în considerare“ a urma gestul lui Donald Trump Trump, în ciuda opoziției liderilor arabi.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a comunității internaționale a respins mutarea lui Trump, într-un vot al Națiunilor Unite, joi, sprijinind cu o majoritate covârșitoare rezoluția ce dezaprobă mutarea capitalei Isrelului în Ierusalim, însă rezoluția nu are caracter obligatoriu.
În total, 128 de țări au votat în favoarea rezoluției, în timp ce doar nouă au votat împotrivă, 21 nu a venit la vot, și 35 s-au abținut. România a ales să se abțină la momentul votului, păstrând consensul cu politica Uniunii Europene de a vota în favoarea rezoluției și pentru o divizare negociată a Ierusalimului între israelieni și palestinieni ca o capitală comună.
Premierul Netanyahu,a comentat rezoluția ONU ca un „teatru al absurdului.“ Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley a postat pe Twitter că „65 de țări au refuzat să condamne Statele Unite ale Americii.“ Guvernul israelian a declarat că numărul de țări care nu au ales să voteze în favoarea rezoluției a arătat că opoziția față de mutarea lui Trump nu a fost totuș mare.
Pentru palestinieni, pierderea Ierusalimulului pentru Israel, ar fi o lovitură grea dată speranțele lor de realizare a unei națiuni suverane. Decizia însă ia enervat pe liderii palestinieni și civili deopotrivă, care au reacționat prin proteste violente, vineri, 22 decembrie, când au decretat „Ziua Furiei“ împotriva deciziei. Liderul palestionian – Mahmoud Abbas, a lansat de asemenea, un mesaj de Crăciun, prin care a condamnat decizia lui Trump și planurile sale pentru procesul de pace.