ROMÂNIA BREAKING NEWS

România poate întoarce în avantajul său instabilitatea regională prin integrarea Republicii Moldova. Primul pas – leul românesc cu putere de circulație peste Prut

O analiză Ziarul Financiar

Datele arată că situația din Ucraina devine din ce în ce mai tensionată și nu se întrevede deocamdată nicio cale de ieșire. Mesajele din mass-media occidentale pun presiune. Liderii de opinie cer sancțiuni economice dure de la politicieni. Uniunea Europeană va anunța astăzi în detaliu lista de măsuri.

„Dacă în locul cetățenilor europeni ar fi fost cetățeni americani (în avionul doborât – n.red.), Casa Albă ar fi fost sub o imensă presiune și ar fi fost luată serios în considerare bombardarea aeriană a pozițiilor insurgenților proruși, iar forțele ucrainene ar fi primit armament american letal“, scrie analistul de securitate american Thomas Wright în ziarul Financial Times de marți, 29 iulie, într-o opinie care deplânge lipsa de coeziune și determinare a Uniunii Europene.

Ziarele britanice nu mai dinamitează UE, ci acum o văd ca forța care ar trebui să pedepsească Rusia. 

Cu interesele lor în aprovizionarea cu energie de la Est, germanii sunt iarăși prinși la mijloc, iar francezii nu sunt nici ei iertați din cauza livrării navelor de război către Rusia. În 2010–2011, germanii erau puși la zid în criza euro – că nu emit obligațiuni comune europene să salveze zona euro de la destrămare. Acum, că nu sunt destul de duri în politica față de Rusia.

Cum-necum, germanii, singurii care aduc zona euro (și UE) pe excedent comercial de pe deficit, au mereu de dat explicații britanicilor. Marile puteri, cu jocurile și interesele lor.

Pentru România, situația devine tot mai neliniștitoare. „Black swan“, lebăda neagră a lui Nassim Taleb, și-a întins aripile. Neprevăzutul este în desfășurare. Mediul local de business are de ce să fie îngrijorat.

Economia mondială este astăzi un ecosistem și să nu ne amăgim că nu vom fi afectați. Direct sau indirect.

Direct, exporturile anuale ale României în Rusia, o piață foarte dificilă, au fost de 1,4 mld. euro în 2013 , fiind pe locul 9 printre țările unde exportăm, iar în Ucraina de 960 milioane de euro. Nu sunt puține exporturi de 2,3 mld. euro, adică 5% din totalul exporturilor românești, singurele care au adus creșterea PIB anul trecut.

Indirect, legăturile strânse cu zona euro (60% din exporturile locale) vor fi o sursă de slăbiciune dacă partenerii comerciali ai României își vor vedea vânzările afectate. Spre exemplu, azi UE decide ca băncile europene să nu mai cumpere acțiuni și titluri de stat rusești, mâine rușii decid ca replică să nu mai importe genți Louis Vuitton, care are 700 de angajați la Sibiu, în România. Sau să nu mai cumpere Mercedes, care își face o parte din cutiile de viteze la Sebeș, într-o fabrică cu 300 de angajați.

Aici intervine capacitatea guvernului de a evalua cât mai bine eventualele pagube pentru economia locală pentru a primi compensații, care deja se discută la Bruxelles.

Urmează o lungă perioadă de destabilizare în Ucraina, iar țările din regiune vor fi luate la pachet. La CNN sau BBC, Ucraina/România/Bulgaria sunt țările ortodoxe în care influența rusă încă se manifestă.

Va urma un război economic cu consecințe imprevizibile astăzi. Canalul cel mai expus va fi, ca și în cazul crizei financiare din 2009, cursul leu/euro din cauza datoriei externe, publică și privată în euro, în valoare totală de 98 miliarde de euro.

Capitalurile se retrag imediat de la periferie – așa cum este considerată azi economia României – în caz de inflamare a regiunii.

Nu cred că are cineva sentimentul că România poate câștiga ceva din înrăutățirea situației. Poate, dacă ar avea curaj, să profite de instabilitatea din regiune și în replică la mișcarea Rusiei cu Crimeea, să facă o mișcare istorică pentru Republica Moldova.

Acesta ar putea fi, într-o primă fază, extinderea circulației leului românesc peste Prut, urmată de integrarea economică. Suntem însă noi în stare să prezentăm azi acest proiect UE astfel încât să ne susțină? Decizia ne va costa scump – și dinspre Rusia, și dinspre UE. Republica Moldova este în prima linie a țărilor afectate  de contramăsurile rusești. Dar dacă-i bal, bal să fie.

Ne trebuie bani mulți, probabil 20 de miliarde de euro. Dar ar merita de data aceasta un astfel de împrumut. Măcar am ști în sfârșit pentru ce plătim. Peste 20 de ani, costurile vor fi uitate, va rămâne realizarea. (ZF)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: