ROMÂNIA BREAKING NEWS

România, Orient sau Occident? Punte sau Sinteză? Eveniment dedicat Părintelui Scrima la București

România, Orient sau Occident? Punte sau Sinteză? Eveniment dedicat Părintelui Scrima la București

Joi, 24 octombrie 2019, cu începere de ora 18:00, va avea loc în București, în sala de protocol „Podul Mogoșoaiei” din Calea Victoriei nr.120, un simpozion dedicat evocării memoriei și dimensiunii cuprinzătoare a vieţii şi gândirii teologice a părintelui Scrima, sub genericul „România, Orient sau Occident? Punte sau Sinteză?”.  Evenimentul este organizat de Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina. Evenimentul va fi moderat de omul de televiziune Radu GĂINĂ, realizatorul mai multor filme documentare închinate personalităţii excepţionale a părintelui Andrei SCRIMA, ocazie cu care va fi prezantat filmul documentar „Andrei Scrima în Liban”.

Despre părintele Andrei SCRIMA

Se naşte în decembrie 1925 la Gheorghieni. Studiază la Orăştie şi Bucureşti. Continuă studiile la Universitatea Bucureşti, fiind apoi asistentul profesorului Anton Dumitriu, care îl introduce la „Rugul aprins”, grupul de reflecţie spirituală de la mănăstirea Antim. Predă la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamţ. Este uns în monahism la Mănăstirea Slatina. Părăseşte România şi studiază în Elveţia, la Paris şi la Universitatea Benares (India). Devine arhimandrit al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. Se stabileşte în Liban, unde devine stareţul mănăstirii ortodoxe Deir El Harf.
Patriarhul ecumenic Athenagoras îl trimite ca reprezentant personal la Vatican (1961-1965).

În această calitate participă la CONCILIUL VATICAN II, convocat de papa Paul al VI-lea. Pregăteşte, la Ierusalim, întâlnirea istorică dintre patriarhul ecumenic Athenagora şi papa Paul al VI-lea, prima după „Marea Schismă” din anul 1054. În acelaşi timp predă la Universitatea Dominicană din Essonne (Franţa) şi la Universitatea Franceză din Beirut (Liban). Teolog de mare profunzime şi erudiţie, publică mai multe studii în limba franceză. Revine în ţară, unde se stinge din viaţă în anul 2000.

Video:

Andrei Scrima în Liban-Universul Credinţei-TVR 1

Prin nestrăbătut (II)-Documentar-TVR

Andrei Scrima – străinul – Documentar – TVR

Alte resurse:

Ziarul Lumina: Fiul pierdut, târziu regăsit. Andrei Scrima

La începutul anilor ’90, intelighenţia bucureşteană era fascinată de prezenţa copleşitoare a unui călugăr venit de departe, de fapt reîntors în ţară după mulţi ani. Este vorba de părintele Andrei (André) Scrima, care, prin carisma sa deosebită, a fost considerat de unii o alternativă faţă de reprezentanţii oficiali ai unei Biserici Ortodoxe Române considerată osificată şi epuizată de compromisuri. Puţini au înţeles în acele timpuri că părintele Scrima era totuşi o ramură din trunchiul viu al Bisericii atât de contestate, pe care regimul comunist nu a reuşit să-l usuce.

Dilema Veche: Cine a fost părintele André Scrima?

“Cosmopolit şi totuşi român, călugăr şi totuşi om de lume, ortodox, dar cu o anumită aromă iezuită, Andrei Scrima recită îndelung din Djalal ed-din Rûmi şi din Rilke, din Emily Dickinson şi Ion Barbu, din Upanişade şi din Evanghelie. Se desfată de pitorescul unor rare şi vechi cuvinte neaoşe, dar vorbeşte cu un cochet accent franţuzesc. Invocă astrofizica, genetica modernă sau topologia ca pe nişte domenii la îndemînă, fredonează cîntece ruseşti şi îşi încheie conversaţiile telefonice cu o sintagmă arabă.”  (Andrei Pleșu, prefață Timpul rugului aprins)

André (Andrei) Scrima (1925, Gheorghieni – 2000, Bucureşti). Monah, membru al grupului de la Antim („Rugul Aprins“), arhimandrit al Patriarhatului ecumenic de la Constantinopol, reprezentant al Patriarhului ecumenic Athenagoras la Conciliul Vatican II, membru şi organizator, din 1959, al comunităţii monastice de la Deir-el-Harf (Beirut, Liban). Studii, la Bucureşti, de filozofie, matematică şi teologie; între 1957 şi 1959, e doctorand la Benares, India, cu o teză despre The Ultimate, its Methodological and Epistemological Connotation According to Advaita-Vedanta. Profesor de filozofie şi de ştiinţe religioase la Universitatea dominicană Le Saul choir, Paris (1966–1968), şi la Universitatea franceză din Beirut (1968–1989). Membru fondator (1966) al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles.

Părintele Andrei Scrima a contribuind la restabilirea relaţiilor dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă, jucând un rol istoric important în ridicarea anatemei de la Marea Schismă din 1054.  A fost prieten cu Dalai Lama, a fost un erudit şi un căutător spiritual fervent.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: