Întrebat, în cadrul emisiunii Akzente, difuzate de TVR, despre faptul că s-a pus problema ca Forumul German să devină partid, Klaus Iohannis, care a vorbit în limba germană, a declarat că ”România are un fond valoros, prin organizațiile minorităților sale”, iar aces fond trebuie păstrat.
”Nu peste tot în Europa întâlnim această situație și anume că minoritățile beneficiază de discriminare pozitivă, fiind reprezentate în Parlament sau având posibilitatea de participare la alegerile locale”, a mai spus Iohannis.
El a menționat că termenul de discriminare pozitivă este prevăzut în lege și reprezintă ”un fond valoros, de care dispune România și care trebuie păstrat”.
”Eu nu am considerat oportună transformarea Forumului German în partid politic. Nici acum nu consider că este bine, deoarece o parte importantă din activitatea Forumului German, cum ar fi cea privind aspectele sociale, căminele pentru vârstnici dar și cele economice, nu ar mai fi posibilă în forma existentă. Știu că s-a discutat ca Forumul German să fie împărțit într-o componentă politică și într-una economică și socială. Totuși, comunitatea germană este prea mică pentru a susține două instituții de asemenea factură, una politică și respectiv una socială și economică. Eu zic că nu ar funcționa”, a mai afirmat șeful statului.
Întrebat dacă este bine că minoritatea germană are un singur reprezentant în Parlamentul României, Klaus Iohannis a răspuns: ”E bine că avem unul. Eu mă bucur că Ovidiu Ganț lucrează bine, de atâția ani”.
Potrivit președintelui României, ”minoritatea germană are rolul de punte, în contextul relațiilor româno-germane”.
”Așa stau lucrurile la nivel micro dar și macro. Există comisiile mixte, la nivel guvernamental, care se ocupă, oficial, la nivel foarte înalt, cu această tematică dar există și multe relații cu Germania, promovate de membri ai Forumului sau de forumuri germane”, a mai spus șeful statului.
Întrebat dacă va mai participa la evenimente ale Forumului German, Klaus Iohannis a precizat că, dacă este un eveniment important al Forumului, cum ar fi de exemplu jubileul celor 25 de ani sau relațiile bilaterale foarte bune, va participa.
Iohannis: Modelul de conviețuire din țara noastră este exemplar. România, un model de urmat
Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Sibiu, la vernisajul unei expoziții dedicate istoriei minorității germane în România, că „germanii din țară au fost mereu loiali statului” și modelul de conviețuire este „exemplar”, România fiind „un exemplu de urmat”.
Klaus Iohannis și ministrul federal de Externe Frank Walter Steinmeier au participat, luni seară, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, la vernisajul expoziției „Minoritatea germană din România – Trecut și prezent în Europa unită”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei doi oficiali au ajuns cu peste o oră întârziere la eveniment întrucât aeronava care trebuia să-l aducă la Sibiu pe ministrul federal german nu a putut decola de la București din cauza unei defecțiuni tehnice.
„Îmi cer scuze pentru întârziere. Îi mulțumesc domnului președinte care ne-a pus la dispoziție un elicopter al Ministerului de Interne și am putut să ajungem aici”, a declarat Frank Walter Steinmeier, imediat după ce a ajuns.
În discursul său, acesta a vorbit despre frumusețea orașului Sibiu, pe care l-a văzut ultima dată în urmă cu opt ani, despre faptul că fostul primar al acestui oraș are acum „responsabilitatea întregii Românii”, dar și despre faptul că, prin rămânerea la conducerea Primăriei Sibiu a lui Astrid Fodor din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, orașul a rămas „pe mâini bune”.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a subliniat buna colaborare dintre minoritatea germană și populația majoritară din România.
„Doresc să subliniez, astăzi în mod special, că în decursul secolelor relația dintre români și germani a fost – cu puține excepții trecătoare – una caracterizată de armonie și respect reciproc. Germanii din România au fost mereu loiali statului român, de la ridicarea acestuia, având o contribuție constructivă la consolidarea și modernizarea lui. Comunitatea germană este recunoscătoare poporului român și autorităților române pentru că în cei 25 de ani de la căderea comunismului și înlăturarea dictaturii a beneficiat de sprijin consistent în vederea păstrării identității sale, precum și de întreaga deschidere și simpatie a concetățenilor săi”, a declarat șeful statului.
Acesta a adăugat că „instituțiile minorității germane – școli, grădinițe, instituții de ocrorire a vârstnicilor – nu ar putea exista acum fără sprijinul generos al statului român, atât la nivel central, cât și la nivelul autorităților locale„.
„Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre. Moștenirea culturală a acestei comunități este parte a diversității unice a spațiului cultural românesc, unde condițiile sunt optime, iar dorința este unanimă ca aceasta să existe și în viitor„, a spus Iohannis.
În finalul discursului său, președintele a apreciat că modelul de conviețuire din România este „exemplar”.
„Modelul de conviețuire din țara noastră este exemplar. În lumina multiplelor conflicte motivate etnic la nivel internațional, România este o excepție fericită și un model de urmat„, a mai spus Klaus Iohannis.
Cei doi oficiali au vizitat apoi expoziția deschisă la Muzeul Brukenthal, după care șeful statului a plecat.
Ministrul german de Externe s-a îndreptat către Primăria Sibiu, unde a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Sibiu, din partea primarului interimar Astrid Fodor.
Luni seară, Frank Walter Steinmeier va participa, la Sala Thalia din Sibiu, la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Forumului Democrat al Germanilor din România.
Sursa: mediafax.ro prin România Breaking News
Editor: Gabriel Negru
[…] […]