ROMÂNIA BREAKING NEWS

ROMÂNIA LIBERĂ – Moldova: Back in the USSR. de SABINA FATI

Moldova – Back In The USSR

ROMÂNIA LIBERĂ – Moldova: Back in the USSR. de SABINA FATI

„La fel ca în Georgia, Rusia are în Moldova mai multe pedale pe care poate apăsa. Transnistria este doar una dintre soluții, dar Moscova lucrează permanent prin oamenii loiali pe care-i are in politică, în serivicii și în instituțiile de stat. Aceștia răspund imediat la comenzi, știu cum să pună în scenă o criză politică sau cum să compromită o idee, un lider politic, un proiect.”

“Back in the USSR”, melodia trupei Beatles despre bucuria întoarcerii “acasă” în Uniunea Sovietică se potrivește tot mai mult cu cee ce se întâmplă în Republica Moldova, unde comuniștii și democrații s-au aliat pentru a demonstra că direcția europeana pe care o apucase țara era complet greșită.

Revenirea sub pulpana ocrotitoare a Rusiei ar fi o soluție mai bună pentru toată lumea, după cum le-a spus Dimitri Rogozin moldovenilor pe 9 mai, atunci când Moscova, Chișinăul și Tiraspolul au sărbătorit împreună victoria URSS în cel de al Doilea Război Mondial. Discursurile oficialilor moldoveni, de la președintele Nicolae Timofti la Iurie Leancă, premierul, pe care tocmai l-a desmenat în fruntea guvernului, au fost nu doar politicoase, ci și laudative la adresa defunctei Uniuni Sovietice, semn că liderii de la Chișinău au înțeles și acceptat mesajul transmis de vicepremierul rus Dimitri Rogozin: “sunt convins ca Moldova va avea un viitor frumos, doar dacă se va integra în Uniunea Euroasiatică și credeți-mă că așa va fi”. O promisiune și o amenințare pe care Rusia le face simultan pentru a convinge Chișinăul cu vorba bună ce trebuie să facă. Dacă Republica Moldova nu înțelege despre ce este vorba, trebuie doar să privească spre Georgia, cea mai neascultătoare dintre fostele republici sovietice. Rușii au fost nevoiți să-și demonstreze inițial puterea de persuasiune prin forță (Războiul de cinci zile) și abia apoi folosindu-se de pârghiile politice prin impunerea la Tbilisi a unui premier pro-moscovit, care a început un program de restaurație. La fel ca în Georgia, Rusia are în Moldova mai multe pedale pe care poate apăsa. Transnistria este doar una dintre soluții, dar Moscova lucrează permanent prin oamenii loiali pe care-i are in politică, în serivicii și în instituțiile de stat. Aceștia răspund imediat la comenzi, știu cum să pună în scenă o criză politică sau cum să compromită o idee, un lider politic, un proiect.

Declarația făcută de Rogozin, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin a avut loc după ruperea Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) și coalizarea ad-hoc a comuniștilor si liberal-democraților cu scopul précis de a da o lovitură de palat rapidă prin demiterea procurorului general, schimbarea legii Curții Constituționale în așa fel încât judecătorii să fie demiși de Parlament, trecerea Centrului Național Anticorupție în subordinea guvernului, modificarea legii electorale. Președintele moldovean Nicolae Timofti a promulgat în viteză toate aceste modificări, în ciuda presiunile făcute de reprezentanții Comisiei Europene și a încercărilor României, prin supape neoficiale, de a întoarce lucrurile din drum.

Nicolae Timofti, care a fost adus în fruntea statului de formațiunile democrate de la Chișinău are, însă, propriile vulnerabilități, venite probabil din perioada în care era judecător la Judecătoria Supremă, unde a fost numit în 1980, la doar 32 de ani.Tânărul pe atunci Timofti fusese deja verificat de structurile secrete al URSS, care l-au trimis să-și facă stagiul militar în Republica Democrată Germană (1972-1974). În 1987 face primul mare serviciu public Partidului Comunist, atunci când îl condamnă pe disidenzul Gheroghe David, care a avut curajul să pună sub semnul întrebării libertatea popoarelor din interiorul URSS. Gheorghe David a fost astfel internat într-un sanatoriu de boli psihice, după rețeta clasică folosită împotriva dizidenților, în tot lagărul socialist. În 2005 când a îndrăznit să ceară compensații pentru suferințele îndurate, disidentul a fost internat din nou la psihiatrie, iar judecătorul care l-a condamnat inițial a tăcut mâlc. Abia după ce a ajuns președinte, Timofti a spus că regretă condamnare, dar între timp Gheorghe David s-a stins (2007).

Nu e clar dacă Timofti face sau nu parte dintre loialii Moscovei, dar jocul făcut de el în aceste zile, dă de înțeles că și el s-ar bucura de o întoarcere acasă în sensul melodiei Beatles din 1968, anul în care mulți tineri occidentali deveneau maoiști și filosovietici, fără să știe nimic despre gulagul comunist.

Un articol de Sabina Fati

SURSA: romanialibera.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: