ROMÂNIA BREAKING NEWS

România în topul celor mai inovatoare economii ale lumii – locul 38

România în topul celor mai inovatoare economii ale lumii – locul 38

Într-un clasament al economiilor realizat pe baza unor indici, cum ar fi – cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare sau concentrarea companiilor de tehnologie deținute de stat, statele nordice domină primele poziții ale Bloomberg Innovation Index informează Bloomberg.

România se încadrează la un scor de 57,06 puncte, dar este devansată de țări precum Grecia, locul 30, Cehia, 28, Ungaria, 27 și Polonia, locul 22. Totuși nu stăm chiar prost, dacă luăm în considerare cea mai bună poziție a României – locul 14, la indicatorul producție cu valoare adăugată mare, dar situată pe locul 49 la indicatorul care măsoară procentul din PIB alocat pentru cercetare și dezvoltare.

Ca și anul trecut, Coreea de Sud ocupă prima poziție a acestui clasament, care cuprinde 50 de state, cu un scor total de 89 de puncte, grație poziției de lider mondial la capitolele procent din PIB alocat pentru cercetare și dezvoltare, producție cu valoare adăugată mare și activitatea în domeniul brevetelor. Locul secund îl ocupă Suedia, datorită îmbunătățirii producției cu valoare adăugată mare.  Urmează în clasament Germania și Elveția, în timp ce Finlanda a urcat două locuri până pe poziția a cincea, grație creșterii firmelor high-tech.

Finanțarea guvernamentală, în special pentru firmele mici, a făcut diferența în cazul Suediei, o țară dominată de companii multinaționale, a declarat profesorul Asa Lindholm Dahlstrand de la Universitatea din Lund.

Cercetarea și dezvoltiarea a ajutat Suedia să facă față perioadelor economice dificile din ultimii ani. „Există un accent mare pe cercetare și dezvoltare în Suedia. Am văzut ce s-a întâmplat în multe alte țări unde nu au făcut același lucru”, a subliniat Dahlstrand.

Rusia este țara care a avut cel mai mult de pierdut în ediția din acest an a Bloomberg Innovation Index. Rusia a căzut 14 poziții, până pe locul 26. Mulți ani de sancțiuni și prețuri la energie reduse, au redus scorurile înregistrate de Rusia la capitolele productivitate și producție cu valoare adăugată mare, care au avut de suferit.

Un alte perdant este Japonia, care a căzut de pe poziția șapte, din cauza pierderii poziției de lider în domeniul brevetelor. Și SUA au pierdut o poziție până pe locul nouă, în timp ce Israelul a urcat o poziție până pe locul 10. China este cel mai bine clasată economie emergentă, locul 21, grație îmbunătățirii sistemului său de educație universitar.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: