ROMÂNIA BREAKING NEWS

România, în centrul strategiei SUA privind Marea Neagră

 George Friedman, fondatorul agenției de analize geostrategice Stratfor: România, în centrul strategiei SUA privind Marea Neagră

Interesul uriaș al rușilor față de Marea Neagră și inabilitatea puterilor europene de a apăra flancul estic în fața unui atac ordonat de Moscova i-a determinat pe americani să dezvolte o strategie centrată pe România în ceea ce privește Marea Neagră, scrie expertul în geopolitică George Friedman, care a efectuat mai multe vizite în România în ultimii ani.

„Rușii au ținut de Sevastopol pentru că prezența navala în Marea Neagră este critică, o strategie care sporește capabilitatea navală a României. Mobilizarea de avioane americane în regiune ar reprezenta o amenințare pentru flota rusă. Ar extinde totodată capabilitățile defensive până la Georgia și ar proteja ruta indispensabilă pentru orice conductă dinspre Azerbaidjan”, crede George Friedman, fondatorul agenției de analize geostrategice Stratfor, care a efectuat de curând încă o vizită în România.   

În plus, subliniază specialistul în geopolitică, nu doar europenii sunt cei tensionați din cauza crizei din Ucraina. Rușii sunt anxioși atunci când se uită la hartă: statele baltice sunt în NATO, Ucraina a devenit pro-occidentată, iar guvernul pro-rus din Belarus este în pericol. Dacă acest regim cade, atunci forțele percepute drept inamici de ruși ar reuși să înainteze aproape la fel de mult pe cât au făcut-o naziștii spre „inima” Rusiei.    „Simplu spus, o flotă rivală competentă în Marea Neagră ar crea probleme pentru Rusia, în special dacă regimul ucrainean supraviețuiește și Crimeea va fi izolată. Vizita lui Chuck Hagel, secretarul american pentru Apărare, în România arată importanța pe care o acordă strategii americani acestei țări”, argumentează Friedman.   

Axa Washington-București-Ankara  

O importanță aparte în toată strategia o au eforturile diplomatice dintre Statele Unite ale Americii și Turcia, precum și întâlnirile dintre lideri turci, români și polonezi, continuă acesta. „Turcii sunt, evident, vulnerabili la sistarea livărilor de ennergie, iar Ankara nu vrea ca Marea Neagră să fie folosită drept câmp de luptă. În același timp, Turcia ar vrea să fie parte din orice structură de alianță pe care SUA o construiesc în regiune. Pe termen lung, turcii au un interes profund față de domeniul energiei din Irak și Iran și au prea puțină încredere în intențiile Rusiei.”   Însă strategia SUA nu înseamnă înarma masiv Polonia, a construi o flotă română sau a transforma piețele petroliere mondiale.

„Este mai simplu decât atât: Washingtonul vrea să arate că este pregătit să facă aceste lucruri. O astfel de epatare a puterii îi forțează pe ruși să-și recalculeze poziția acum, înainte ca amenințarea să devină realitate. Nu este vorba de faptul că SUA blufează, este vorba de faptul că Washingtonul ar prefera să-și atingă obiectivele fără un efort major și, sincer, fără creșterea cotațiilor țițeiului”, arată Friedman.  

Gazele și petrolul, adevăratele arme din acest conflict   Un rol cheie în tot planul este noul regim pro-occidental din Ucraina, iar dîn funcție de reușita acestuia își vor trasa americanii strategia. „Dacă acest guvern supraviețuiește și este consolidat, poziția Rusiei devine complet defensivă, iar amenințarea pe care o reprezintă Moscova dispare. Mai mult, Belarusul ar putea fi destabilizat și s-ar putea alege cu un guvern pro-occidental. În oricare dintre cazuri, poziția Rusiei devine extrem de dificilă”, notează Friedman. Iar asta pentru că un astfel de scenariu ar afecta principala armă a Moscovei – livrările de gaze naturale către Europa. „Viitorul devine pentru Rusia ceea ce nu-și dorește nicio națiune: incert”, scrie fondatorul Stratfor.    

Luând toate acestea în calcul, Friedman vede două opțiuni pentru Rusia cu privire la criza din Ucraina. Prima este să destabilizeze țara, dar o astfel de variantă nu are succes garantat, iar Moscova nu poate prezice răspunsul SUA. „Mișcările Washingtonului în Polonia, România și chiar Turcia au făcut ca această opțiune să fie mai riscantă decât era.”

Cealaltă variantă văzută de Friedman este ca Rusia să neutralizeze Ucraina. Rusia ar lăsa actualul guvern la putere cât timp Kievul promite să nu se alăture structurilor multinaționale conduse de Vest și să nu permită nicio prezență militară străină pe teritoriul Ucrainei. În schimb, rușii ar garanta integritatea teritorială a Ucrainei și ar putea chiar reanaliza statutul Crimeei.   

„Strategia vestică este de a crea o amenințare credibilă față de interesele fundamentale ale Rusiei. Asta înseamnă a garanta apărarea Poloniei în timp ce construiește capabilități militare ofensive în România. Însă un pilon al acestei strategii este a anunța Moscova că SUA sunt pregătite, la nevoie, să orchestreze un atac complet asupra prețului petrolului. Obiectivul este a-l face pe Putin să regândească riscurile pe termen lung la care se expune atunci când scoate profituri de pe urma avantajului pe termen scurt pe care Rusia îl are din exporturile de gaze naturale”, conchide specialistul în geopolitică.  

Sursa:adevarul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.