Rezultatul votului din Marea Britanie reprezintă materializarea unui risc pe care echipa de analiză din BNR l-a semnalat în Raportul privind stabilitatea. Din momentul în care el a fost semnalat, s-a lucrat la scenarii alternative, astfel încât BNR dispune de variante pentru orice situație care ar putea apărea”, a declarat vineri Adrian Vasilescu pentru HotNews, citat de romaniabreakingnews.ro. Adrian Vasilescu este cel mai apropiat sfătuitor al Guvernatorului BNR. Acesta a mai spus că efectul de contagiune poate fi mai grav decât îl anticipase. „
„Brexitul are un efect de contagiune foarte puternic. Mi se pare grav că vocile care au militat pentru Brexit se adresează Europei cu mesajul că trebuie să fiți și voi independenți”. Aflat la o conferință internațională, profesorul Daniel Daianu a confirmat și el că sunt mulți surprinși fiindcă se miza pe rămânerea Regatului în interiorul UE.
„Până și piețele financiare au fost prinse pe picior greșit. Ca să nu mai spun că declarațiile unor parteneri din UE nu au ajutat deloc. O țară, mai ales una cum e Regatul Unit, nu trebuie să fie aproape amenințată. Implicațiile politice sunt imense, acestea privind nu doar UK. Se discută despre eventualitatea unui nou referendum în Scoția, mai vedem că deja eurosceptici, naționaliști, cer referendumuri în alte Țări din UE- Franța, Olanda s.a.. Esențial este ca cei care cred în Uniunea Europeană să vorbească la unison și cu statesmanship. Deci și România”, a transmis HotNews profesorul Daianu, membru în CA al BNR.
BREXIT – Efectele pe termen scurt:
1. Volatilitate crescută pe curs
Este foarte probabil că dealerii BNR să vând în piața lei pentru a tempera o eventuală depreciere mai consistentă.
Pe piețele valutare s-a instalat o stare de panică, scrie Bloomberg. Dealerii de valute din S.U.A., Europa și din Asia au început tranzacțiile dimineața devreme, pentru a putea reacționa la rezultatele referendumului.
2. Pe termen mediu, PIB-ul ar putea fi afectat cu 0.5% (în scădere)
Impactul pe România va fi unul relativ redus, per total noi ne așteptăm la un impact generat de Brexit undeva în jur de 0,5 puncte procentuale din PIB, în scădere, se arăta într-un raport al unei bănci comerciale. Asta înseamnă circa 800 de milioane de euro, pe o perioadă de mai mulți ani.
În caz de Brexit, spun economiștii, un prim semnal va fi dat de cursul valutar. Cotația euro ar putea ajunge la 4,7 lei. Pierderi ar veni din scăderea comerțului cu Marea Britanie și dintr-o absorbție mai slabă a fondurilor europene.
3. Efectele directe asupra economiei autohtone sunt temperate
În cadrul sistemului bancar românesc nu sunt prezente instituții de credit cu capital provenind din Marea Britanie, iar companiile cu acționariat britanic joacă un rol redus în economie. De asemenea, către piața britanică sunt orientate doar 4,6% din totalul exporturilor de bunuri și servicii, iar Marea Britanie deținea 2,5% din investițiile străine directe, se arăta într-un raport al BNR.
„Totul depinde acum de reacția politicienilor. Din partea Băncii Angliei, să ne așteptăm azi la o reducere a dobânzii cu 50 de puncte de bază. Banca Centrală Europeană va furniza și ea, probabil, lichidități, cu ajutorul Băncii Japoniei și al Rezervei Federale a SUA. Să ne așteptăm și la o reuniune de urgență a Băncii Angliei, când se deschid piețele cash de acțiuni. GBP a intrat deja în zona critică pe termen lung” spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank.
Evident că s-a instalat panica, dar să luăm în considerare teoria Saxo Bank: „politicienii vor construi acum un răspuns politic, sau mai degrabă un mecanism prin care să răspundă la reacția piețelor globale. Totul va fi de vânzare, deci strategia este să găsești acele acțiuni care se vor reîntoarce pe plus”. – integral pe HOTNEWS
Gabriel NEGRU – romaniabreakingnews.ro