ROMÂNIA BREAKING NEWS

România facilitează crearea unui mecanism european de expertiză pentru consolidarea protejării patrimoniului cultural

România facilitează crearea unui mecanism european de expertiză pentru consolidarea protejării patrimoniului cultural

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a prezidat împreună cu omologul său francez, Franck Riester, ședința informală a miniștrilor culturii și afacerilor europene din statele membre ale UE, cu tema „Patrimoniul European”, derulată la Paris, în 3 mai 2019. Această întâlnire informală a avut rolul de a continua discuțiile începute în cadrul Președinției române privind conservarea patrimoniului european, în vederea identificării unor soluții eficiente de salvare a monumentelor istorice aflate în pericol.

În cadrul ședinței informale, au fost dezbătute două teme centrale: crearea unei rețele de experți care să consolideze protejarea patrimoniului cultural european și oferirea de noi oportunități pentru tinerii europeni, prin implicarea acestora în proiecte ce promovează patrimoniul cultural.

Ministrul Valer-Daniel Breaz a declarat: ,,Pe durata Președinției României la Consiliul UE, încercarea prin care trecem cu toții în urma incendiului de la Notre-Dame ne demonstrează că demersurile noastre conjugate sunt din nou importante pentru a salva patrimoniul în pericol. Partajarea resurselor disponibile din fiecare Stat Membru, prin crearea unei rețele, ar consolida capacitatea de reacție în situații de urgență și a expertizei existente în materie de restaurare și conservare’’.

La rândul său, ministrul francez Franck Riester a precizat: ,,Incendiul de la Notre-Dame ne-a reamintit că patrimoniul îi unește pe europeni. Astăzi, Europa Culturii a vorbit cu o singură voce.’’

Miniștrii au agreat o Declarație ce propune instituirea unui mecanism european de salvare a patrimoniului aflat în pericol,  prin consolidarea schimburilor de bune practici sau facilitarea punerii la dispoziție de expertiză specializată, necesară pentru a răspunde situațiilor de urgență, atunci când un Stat Membru are nevoie.

The post România facilitează crearea unui mecanism european de expertiză pentru consolidarea protejării patrimoniului cultural appeared first on Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: