ROMÂNIA BREAKING NEWS

„România este şi va fi întotdeuna pregătită să vină în întâmpinarea voinței basarabenilor de Unire”- Deputatul Constantin Codreanu la manifestarea „România Ce Unește” dedicată Unirii Basarabiei cu România

Deputatul Constantin Codreanu: ”România este şi va fi întotdeuna pregătită să vină în întâmpinarea voinței basarabenilor de Unire. Această declaraţie trebuie să devină o realitate efectivă”
„România este şi va fi întotdeuna pregătită să vină în întâmpinarea voinței basarabenilor de Unire”- Deputatul Constantin Codreanu la manifestarea „România Ce Unește” dedicată Unirii Basarabiei cu România

Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a sprijinit sâmbătă, 24 martie, organizarea evenimentului România C* ne unește, alături de Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și cu ajutorul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, la Palatul Parlamentului din București.

La eveniment au fost prezente peste 250 de persoane, printre care primari, reprezentanți ai unor ONG-uri din țară și din afară precum și numeroși președinți ai filialelor asociațiilor culturale din România și Basarabia, momentul centenar fiind evocat în cuvântările și mesajele acestora.

În mesajul de deschidere, președintele Constantin Codreanu a transmis că „la 100 de ani de la evenimentele istorice care au dus, în final, la realizarea unui vis de veacuri al naţiunii române, acela de a-i cuprinde pe cât mai mulţi români într-un singur stat, ne întrebăm care a fost elementul esenţial care a făcut posibilă împlinirea acestui vis. Răspunsul este simplu: existenţa unei înalte conştiinţe naţionale în rândul conducătorilor, al elitelor în general şi al oamenilor simpli. Aşa se face că, în ciuda situaţiei extrem de grele în care se afla statul român la începutul anului 1918, am reuşit să fructificăm toate oportunităţile care au apărut pentru a ne împlini idealul naţional.

Pentru mine, ca român basarabean, dar nu numai, ziua de 27 martie a acestui an Centenar este cea mai importantă zi. Şi asta nu fiindcă aş considera că Basarabia ar fi mai importantă decât Transilvania sau decât orice altă provincie românească, ci pentru că Basarabia astăzi ne lipseşte.

27 martie nu este astăzi un moment de sărbătoare, ci unul care, privind în urmă cu 100 de ani, trebuie să ne trezească energiile prea adânc ascunse care să producă o redeşteptare a acelei conştiinţe naţionale fără de care nu se pot înfăptui lucruri măreţe, indiferent de conjuncturi.

La 27 martie 1918, după un proces relativ scurt de evadare din prizonieratul rusesc, Basarabia s-a unit cu Mama Sa, România. Basarabia nu a fost numai prima provincie care s-a unit cu Ţara, ci a fost provincia care s-a alăturat unei Românii sfârtecate de război şi care se afla în tratative de pace cu puterile învingătoare din acel moment. Practic, atunci s-au unit două mari suferinţe româneşti, iar liantul acestei uniuni a fost conştiinţa comună a apartenenţei la naţiunea română care încerca să se întărească după sacrificiile uriaşe făcute pe câmpurile de luptă.

La fel ca în multe momente ale istoriei noastre, şi astăzi constatăm existenţa a două state româneşti. Ce ne lipseşte nouă astăzi din ceea ce aveau înaintaşii noştri acum 100 de ani, ca să depăşim într-un mod natural această realitate provocată de regimuri politice de tristă amintire pentru întreaga umanitate? Aşa cum spuneam, în lipsa unei conştiinţe naţionale autentice nu vom putea să găsim niciodată energia necesară pentru a veni cu adevărat în ajutorul fraţilor noştri basarabeni şi pentru a-i primi alături de noi dacă vor dori. Trebuie să recunoaştem că noi toţi, şi mă refer la toţi cei responsabili de destinul naţiunii române, am făcut mult prea puţin pentru a-i sprijini pe românii basarabeni să iasă definitiv din chinga rusească.

Pentru a fi cu adevărat vrednici de cei care au realizat procesul istoric prin care, în 1918, provinciile româneşti s-au unit în cuprinsul aceluiaşi stat naţional, trebuie să avem curajul să spunem cu toţii, oricând şi oricui, că şi astăzi dezideratul de unire al oricărui  român, indiferent pe care mal al Prutului s-ar afla, este absolut legitim şi are tot dreptul să-l afirme şi să militeze pentru realizarea sa.

Deputatul PMP Constantin Codreanu și-a încheiat mesajul printr-o adresare făcută tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, că România este şi va fi întotdeuna pregătită să vină în întâmpinarea voinţei lor de Unire, și că această declaraţie trebuie să devină o realitate efectivă.

Cuminicat de presa al Deputatului Constantin CODREANU

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: