ROMÂNIA BREAKING NEWS

România este pregătită să intre în război cu Rusia! Ministrul Apărării: „am putea TRIMITE TRUPE în Turcia!”

România este pregătită să intre în război cu Rusia! Ministrul Apărării: „am putea TRIMITE TRUPE în Turcia!”

Mircea Dușa, ministrul Apărării, a anunțat că România este pregătită să intre în război, alături de NATO, dacă va fi invocat art. 5 al tratatului nord- atlantic, urmând să trimită trupe în Turcia.

Anunțul a fost făcut după ce secretarul general al NATO a precizat că, dacă va fi nevoie, aliații ar putea trimite trupe în Turcia, după incidentul de securitate considerat drept unul deliberat al rușilor, și anume violarea spațiului aerian al unui stat membru NATO.

În acest caz, în baza art. 5 al tratatului nord-atlantic, România va participa cu trupe, alături de celelalte state membre ale NATO.

…ideea de baza a alianței, menținută timp de peste 50 de ani, era aceea a realizării unei apărări comune, credibile și eficiente. În acest sens, în articolul 5 al Tratatului se specifica: „Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau a mai multora dintre ele in Europa sau in America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor si, in consecinta, daca se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitand dreptul sau individual sau colectiv la autoaparare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Natiunilor Unite, va da asistenta Partii sau Partilor atacate, prin luarea in consecinta, individual si concertat cu celelalte parti, a acelor masuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea fortei armate, pentru a restaura si a mentine securitatea zonei Nord-Atlantice.”

Această frază s-a referit la început la cazul în care URSS ar fi lansat un atac împotriva aliațiilor europeni ai Statelor Unite, în urma căruia SUA ar fi trebuit să trateze Uniunea Sovietică ca și cum ar fi fost atacată ea însăși. Totuși temuta invazie sovietică din Europa nu a mai venit. În schimb, fraza a fost folosită pentru prima dată în istoria tratatului la 12 septembrie 2001 drept răspuns la Atentatele din 11 septembrie 2001.

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro