ROMÂNIA BREAKING NEWS

România este de facto principalul partener comercial al Republicii Moldova și al regiunii separatiste Transnistrene. Tiraspolul ar sucomba economic fără România și UE

România este de facto principalul partener comercial al Republicii Moldova și al regiunii separatiste Transnistrene. Tiraspolul ar sucomba economic fără România și UE

Cu un volum al schimburilor de peste un miliard de dolari în primele zece luni ale acestui an, România este de facto principalul partener comercial al Republicii Moldova, potrivit Radio Chişinău. România este şi una dintre principalele destinaţii ale exporturilor din regiunea separatistă transnistreană, potrivit datelor statistice făcute publice la Chişinău şi Tiraspol.

România este principala piaţă de desfacere pentru produsele din Republica Moldova, fiind vorba de exporturi în valoare de aproximativ 480 de milioane de dolari în primele 10 luni, în creştere cu peste 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. În acelaşi timp, Republica Moldova a importat mărfuri şi produse din România în valoare de peste 560 de milioane de dolari, cu 25% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Biroului Naţional de Statistică de la Chişinău.

Aproape două treimi din exporturile moldoveneşti au avut ca destinaţie piaţa Uniunii Europene, în timp ce în Comunitatea Statelor Independente, Republica Moldova a livrat mai puţin de 20% din mărfurile sale, în scădere continuă de la an la an.

Şi exporturile din Transnistria au avut ca destinaţie principală piaţă a Uniunii Europene. Chiar dacă această regiune separatistă din Republica Moldova declară că vrea să se integreze în Federaţia Rusă, exporturile în Rusia nu au depăşit 54 de milioane de dolari, în timp ce în România au fost de peste 84 de milioane, în creştere cu 50% faţă de anul trecut.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: