ROMÂNIA BREAKING NEWS

România e considerată o piață de mâna a doua. Români, trebuie să ne autoeducăm să respingem produsele slabe calitativ!

România e considerată o piață de mâna a doua. Români, trebuie să ne autoeducăm să respingem produsele slabe calitativ!

România este considerată o piaţă de mâna a doua, în care se cumpără produse ieftine, însă cel care trebuie să respingă alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producătorul oferă ceea ce cere piaţa, susţine preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minee într-un material pe ziare.com, preluat de romaniabreakingnews.ro

Declaraţia lui vine în contextul informaţiilor apărute în ultima perioadă privind „standardele duble” folosite de producătorii din industria alimentară.

„Este mult zgomot pentru nimic. Scandalul acesta privind alimentele a fost şi acum 5 ani şi mie mi se pare ciudată revenirea lui în această perioadă. Comisia Europeană a dat un răspuns foarte clar: dacă se respectă ceea ce scrie pe etichetă, procesatorul nu este de vină. În cazul în care consumatorul doreşte produse ieftine şi proaste este alegerea lui, iar producătorul face ceea ce i se cere.

Repet, dacă este respectată reţetă nu este de vină producătorul, iar cel care trebuie să respingă produsele slabe calitativ este consumatorul. Dacă nu există pe etichetă lucruri mincinoase, legislaţia nu este încălcată. România este considerată o piaţă de mâna a doua, în sensul în care este considerată o piaţă care cumpără produse ieftine”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Romalimenta.

Recent, ministrul Agriculturii din Cehia, Marian Jurecka, a anunţat că ţara să vă cere Uniunii Europene să interzică vânzarea de produse alimentare de calitate inferioară în Europa de Est de către aceleaşi mărci care comercializează produse mai bune în Occident.

Prin această iniţiativă, autorităţile din Cehia se alătură celor din Slovacia şi Ungaria, care susţin şi ele ca firmele multinaţionale din domeniul alimentar vând produse de o calitate mai slabă pe pieţele mai sărace şi mai puţin competitive din est, acestea fiind considerate „coşul de gunoi al Europei”.

În opinia preşedintelui Romalimenta, informaţiile care au apărut în această perioadă legate de controalele pe care le va face Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind „standardele duble” folosite de producătorii din industria alimentară sunt de fapt „nişte neînţelegeri flagrante”.

„În primul rând sunt nişte neînţelegeri flagrante, pentru că de calitatea produselor se ocupă ANSVSA şi nu ANPC. Şi nu există nicio încălcare a legislaţiei. Există doar afirmaţia că în ţările din estul Europei produsele sunt mai slabe calitativ decât cele din vest. Dacă ar exista afirmaţia că pe aceleaşi tipuri de produse şi cu aceleaşi ingrediente, în ţările din est se înlocuiesc ingredientele şi nu sunt trecute pe etichetă, într-adevăr ar fi vorba de fraudă.

Dar, dacă eu fac produsul şuncă de Praga pentru România cu 3 lei şi fac şuncă de Praga pentru Germania cu 30 de lei, dar scriu pe etichetă din România că este cu injectare cu glutamat şi pe cea din Germania că nu e, nu am făcut nicio inegalitate. Dacă piaţa românească se complace în a cumpăra cele mai ieftine produse, calitatea va fi cea mai de jos. Piaţa este cea care cere astfel de produse. Eu dacă aş vinde caviar şi nimeni nu ar cumpăra, aş da faliment. Restul este subiectiv, că este mai dulce într-o ţară şi mai acră în alta…”, afirmă Minea.

Acesta a explicat că producătorii mari nu fac produse similare în toate ţările unde îşi vând produsele, deoarece gusturile diferă de la o ţară la alta, chiar dacă este vorba de unul şi acelaşi produs.

Potrivit sursei citate, consumatorul român trebuie educat să consume alimente de calitate, iar responsabilitatea în acest sens revine Ministerului Sănătăţii, dar şi ANPC.

În opinia preşedintelui Romalimenta, consumatorul român trebuie să îşi pună întrebarea de ce există pe piaţă 10 preţuri diferite pentru parizer sau pentru şuncă de Praga, respectiv „de ce unul e ieftin şi altul este aşa de scump?”.

Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat la Târgu Mureş că a fost constituit „un colectiv de muncă” format din reprezentaţi ai MADR, ANSVSA şi ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în vestul Europei.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: