ROMÂNIA BREAKING NEWS

România, criza refugiaților și fuga după fantoma Schengen. Un periplu prin mass-media românească

România, criza refugiaților și fuga după fantoma Schengen. Un periplu prin mass-media românească

Alergând cu fantoma Schengen

no-schengenÎn timp ce, rând pe rând, statele europene își autosuspenda spațiul Schengen, autoritățile de la București insistă ca spațiul să se extindă și asupra României. Chiar și în această săptămână, premierul Cioloș se milogește la Paris. După ce a făcut-o în Germania, în fața cancelarului. Și pe măsură ce insistăm mai mult, orizontul se îndepărtează. Este ca un fel de Fata Morgana. O fantomă. Iar cine aleargă, o face în fermecătorul stil al lui Don Quijote.

Impactul uriașului val migrator asupra statelor europene este teribil. Și se observă cu ochiul liber cum produce uriașe schimbări. În mentalitatea unor lideri politici. În cultura populațiilor. În plan social. În plan economic. În mentalul colectiv. Și, evident, există un impact vizibil și în ceea ce privește strategiile de securitate națională.

Am putea să spunem că totul începe și totul se termină la Berlin. Berlinul, prin vocea cancelarului Angela Merkel, a poftit în statele europene cohortele de refugiați. Le-a deschis larg brațele. Le-a declarat acestor oameni că sunt bineveniți, nu numai în capitala economică și financiară a Uniunii Europene, ci în toate statele. Apoi, a urmat dezastrul.

Cancelarul Angela Merkel a acționat și a vorbit în numele celorlalți șefi de state. A bătut cu pumnul în masă. A impus cote obligatorii. A amenințat guvernele care s-au opus cu excomunicarea. Și până atunci cu sancțiuni. A ignorant Constituțiile altor state. Inclusiv Constituția României. Care interzice, cu desăvârșire, colonizarea. Ori, cotele obligatorii asta reprezintă. Un act de colonizare. Spre deosebire de primirea individuală a unor refugiați.

Și, bineînțeles, efectul a fost de boomerang. Cei mai mulți dintre refugiați vor să ajungă în Germania. Pentru că acolo beneficiază de condiții materiale mai bune. Și pentru că Germania le-a făcut cu ochiul. Acum, landurile se revoltă. Rând pe rând, conducătorii acestora semnalizează că primirea de refugiați va trebui să înceteze. Autoritățile din Berlin se sufocă. Anunță și ele că ușa le va fi trântită în nas refugiaților. Ungaria s-a înconjurat cu garduri. Austria suspendă spațiul Schengen.

În timp ce pretutindeni în Europa se instalează bariere interioare, noi cerșim, din poartă în poartă, spațiul Schengen. Să fie clar. Acest drept ne-a fost refuzat. Sub un pretext ridicol. Care nu a mai fost niciodată utilizat în cazul altor state, cu excepția Bulgariei. Și anume că nu corespundem unor parametrii legați de justiție. Asta se întâmplă chiar în timp ce justiția din România este mai aplaudată decât oricând, atât de către reprezentanții statelor Uniunii Europene, cât și de cei ai Washington-ului.

Ce sens are să ne umilim și să ne ploconim știind foarte bine că ne expunem unui refuz? Ce diplomație este aceea în care insiști făcând demersuri care nu au absolut nici cea mai mică șansă de a fi în vreun fel onorate? De ce transpiră domnul Dacian Cioloș pentru o cauză pierdută? (Sorin Roșca Stănescu)

Criza refugiaților

Solicitarea premierului Suediei pentru țările UE

Cotidianul

Afluxul de refugiați a făcut ca situația din Suedia să devină nesustenabilă, obligând autoritățile să limiteze intrările în țară, a declarat joi premierul suedez Stefan Lofven

Afluxul de refugiați a făcut ca situația din Suedia să devină ‘nesustenabilă’, obligând autoritățile să limiteze intrările în țară, a declarat joi premierul suedez Stefan Lofven la Davos, îndemnându-și partenerii europeni să se implice mai mult în depășirea acestei probleme, informează AFP.

‘Toamna trecută, ne-am pomenit într-o situație nesustenabilă și am fost nevoiți să luăm măsuri pentru a reduce numărul de cereri de azil’, a declarat premierul suedez în timpul Forumului economic de la Davos.

‘Este clar că întreaga comunitate, dar și Europa, trebuie să se asocieze pentru a face față acestei crize’, a adăugat el, subliniind că țara sa este printre statele europene care au acceptat cei mai mulți refugiați raportat la numărul de locuitori. ‘Împărțirea responsabilității a fost mesajul meu cheie în această toamnă’, a mai spus Stefan Lofven.

Suedia a introdus la mijlocul lui noiembrie controale la frontierele sale și, din 4 ianuarie, le-a impus companiilor ferate și de transport cu autocarul, care circulă pe podul Oresund dinspre Danemarca, să verifice identitatea pasagerilor înainte de ambarcare, pe partea daneză.

Danemarca, îngrijorată de posibilitatea că migranții fără acte respinși de Suedia ar putea rămâne pe teritoriul său, a reacționat la rândul său prin introducerea de controale la frontiera cu Germania, unde sosesc numeroși migranți. (  Nimeni de la noi la Davos…)

DACIAN CIOLOȘ: ‘România nu are interesul să intre într-un spațiu SCHENGEN care nu funcționează, ci vrem să vedem realitatea pe teren și să ne asumăm la rândul nostru responsabilitatea’. Premierul Dacian Ciolos a acordat un interviu, azi, posturilor franceze, în care a estimat că Europa se află într-o perioadă foarte dificilă în chestiunea migrației, dar a precizat că România refuză ‘cotele obligatorii de refugiați’, informează Evenimentul Zilei. Extinderea UE nu este un eșec, din punctul său de vedere, dar Estul Europei a fost integrat ca un bloc, fără a se ține seama de particularități, puncte de vedere și tradițiile fiecărei țări. Deși vrea să intensifice lupta împotriva corupției în România, în partidele politice, și să reformeze o administrație mult prea politizată, Cioloș a afirmat că nu va candida la alegerile din noiembrie 2016.

Austria suspendă temporar aplicarea Acordului Schengen

Guvernul austriac a anunțat că a suspendat temporar acordul Schengen privind libera circulație, pe fondul crizei refugiaților. Cancelarul austriac Werner Faymann a spus că dacă frontierele Uniunii nu sunt asigurate, acordul Schengen și întreaga UE sunt puse sub semnul întrebării, informeaza gandul.info

„Toți cei care vor veni la noi în țara vor fi controlați cu atenție la graniță”, a declarat cancelarul austriac, conform publicației  The Local.at.

„La graniță, fiecare va trebui să arate documente de identificare valabile”, a mai spus Faymann, menționând că „Austria va avea controale mult mai stricte”. El a adăugat că țările europene ar trebui să înceapă să-și apere frontierele, dacă Uniunea Europeană nu este în stare să asigure securitatea granițelor externe.

În urmă cu două zile, pentru a întări controlul la granițe și a descuraja valul migraționist, guvernul austriac a trimis și armata să ajute poliția de frontieră.

Guvernul implementează un sistem strict de monitorizare pentru solicitanții de azil, a spus cancelarul, adăugând că, la fel ca în Germania, controalele la graniță sunt înăsprite și se desfășoară repatrieri de refugiați.

„Dacă UE nu reușește să-și asigure frontierele externe, Schengen-ul ca întreg este pus la îndoială… Apoi fiecare țară va trebui să-și asigure frontierele naționale”, a spus Faymann, adăugând că, dacă granițele externe ale blocului comunitar nu sunt asigurate în viitorul apropiat „întreaga UE va fi sub semnul întrebării”.

Circa 1.000 de persoane sunt respinse la frontiera austriacă în fiecare săptămână. Potrivit noii politici a Vienei, migranții ce ajung în Austria cu intenția de a merge în Germania sau mai departe vor fi întorși din drum, a spus un purtător de cuvânt al ministerului de externe.

Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani, afirmă surse din cadrul Uniunii Europene citate de presa italiană.

„În cazul unor amenințări grave și persistente asupra frontierelor externe ale Spațiului Schengen, Comisia Europeană poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani”, a declarat un oficial din cadrul Executivului UE citat de site-ul agenției ANSA. –gandul.info

Conform altor surse europene, citate de site-ul TGcom.it, Comisia Europeană ar putea propune oficial suspendarea Schengen cu ocazia viitorului summit al Consiliului European.

Germania, Austria, Suedia și Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen, în contextul crizei imigrației.

„În situații de amenințări grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depășește 30 de zile”, se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcționarea Schengen. Măsurile de control la frontiere pot fi prelungite pe un termen de până la 24 de luni.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spațiul Uniunii Europene în ultimul an, situație care a generat dispute între statele membre UE și măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spațiului Schengen. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziție două luni pentru a soluționa criza imigrației, altfel există riscul destrămării Spațiului Schengen și zonei euro.

„Avem la dispoziție două luni pentru a aduce sub control situația imigrației: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcționarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbușirea Schengen”, declara Donald Tusk.

Preocupări similare a exprimat și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „În acest moment, există risc asupra Schengen, mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este amenințată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru”, a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker avertiza că cetățenii Uniunii Europene, printre care și românii, vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spațiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigrației. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, a afirmat că menținerea spațiului de liberă circulație Schengen este esențială pentru prosperitatea economică a zonei euro, ceea ce înseamnă că în care în care acesta va fi suspendat, toată economia UE, inclusiv cea a României, va fi afectată.

Hollande, favorabil aderării României la Schengen

Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat, miercuri, după întrevederea cu premierul Dacian Cioloș, că sistemul Schengen trebuie îmbunătățit, având în vedere că o destrămare a acestuia ar avea consecințe extrem de grave pentru UE, el arătându-se deschis aderării României la acest spațiu. Se arata în gandul.info

Ungaria susține aderarea imediată a Bulgariei la Schengen. Niciun cuvânt, însă, despre România…

Ungaria susține aderarea imediată a Bulgariei la Schengen, a afirmat, la Sofia, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, salutând măsurile măsurile de securitate aplicate „în vremuri dificile” de Guvernul bulgar, mai ales gardul construit pe un segment al frontierei bulgaro-turce. (gandul.info)

Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: