ROMÂNIA BREAKING NEWS

România, cea mai bună țară din Regiunea balcanică la investiții și dezvoltare economică

România, cea mai bună țară din Regiunea balcanică la investiții și dezvoltare economică

„Romania este cea mai buna tara pentru investitii din Regiunea balcanica si ar putea deveni o noua Polonie”. Mesajul vine de la analistii uneia dintre cele mai mari banci de investitii din lume, titrează ProTv, citat de romaniabreakingnews.ro

Am ajuns aici datorita marilor proiecte straine, care ne-au schimbat radical industria in ultimii 10 ani. Am trecut, de la combinate, fabrici si uzine, la hale moderne, cu roboti si tehnologie pentru viitor.

In 1990 industria Romaniei duduia la propriu. Din 3,5 milioane de angajati in marile intreprinderi au ramas doar jumatate pana in 2003. Simbolurile epocii de aur s-au topit in vapoarele pline cu fier vechi.

Din 2005 incepea si reindustrializarea. Adica noile investitii private, unele facute pe soclul fabricilor existente, cum sunt cele de la Dacia si Ford, altele de la zero, construite mai ales langa granita de vest a tarii, sau in zone cu traditie in mecanica fina.

La Sebes, Alba, nemtii de la Daimler au investit 300 de milioane de euro intr-o fabrica de cutii de viteze pentru clasele A, B si C de la Mercedes. In primul an au produs 450.000.

Inginer montaj:

„Cutia de viteze FTCT la ultima statie finala, gata montata, dupa care vine testata//se verifica din punct de vedere functional, in toate vitezele, iar la standurile control final se verifica din punct de vedere acustic.”

Sunt 1500 de ingineri si specialisti, majoritatea scoliti aici, dar si in Germania.

Bernd Krottmayer, administratorul Daimler Romania:

„Avem un program special in care aducem oamenii si pe langa facem si o scoala profesionala duala. Facem asta in colaborare cu, de exemplu, Bosch, cu alte companii ca si IPEC de la Alba-Iulia si este un avantaj foarte mare pentru noi si cred ca pentru tara.”

Noua industrie inseamna mai putina munca fizica, dar salarii mai bune.

Cei de la Bosch fac dispozitive performante pentru masinile viitorului, la Blaj. Draxlmayer dezvolta la Codlea, langa Brasov, echipamente sofisticate pentru autovehicule (foto sus).

Demetrios Efstathiou, expert al ICBC Standard Bank, Londra:

„Acum este cea mai buna tara pentru investitii din regiune daca Romania continua pe aceasta cale si politicienii sunt responsabili, predictiile arata ca va fi tara din Balcani care are potentialul de a deveni o noua Polonie”.

Am avea chiar mai multe investitii, daca am construi si autostrazi care sa ne lege de Europa. Anul acesta exporturile Romaniei ar putea intrece importurile, pentru prima data in ultimele doua decenii. Analistii se tem insa ca performantele s-ar putea prabusi in 2016, cand avem din nou un an electoral.

Sursa: stirileprotv.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: