România a inaugurat un Centru de Inovare în Securitate Cibernetică, într-un proiect-pilot pentru care Guvernul Statelor Unite ale Americii a acordat un grant în valoare de 800.000 de dolari.
Proiectul pilot al Centrului de inovare in securitate cibernetica din Bucuresti a fost lansat miercuri 13 mai – a.c., in cadrul Summitului regional pentru securitate cibernetica, organizat de Ministerul pentru Societatea Informationala impreuna cu Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti si la care participa reprezentanti din 17 state din Europa Centrala si de Sud-Est, membre sau non-membre ale UE si NATO.
Proiectul pilot este parte a unui acord de grant semnat in iunie 2014 intre CERT-RO si USTDA, in scopul definirii unei strategii si a unui model pentru infiintarea unui Centru de Inovare in securitate cibernetica in Romania.
Video de la inaugurarea Centrului
In dezvoltarea studiului de fezabilitate si a proiectului pilot, contributia financiara a partilor este de 400.175 de dolari din partea grantului USTDA si 400.800 dolari din partea firmei Fidelis Cybersecurity. CERT-RO a asigurat infrastructura necesara, cadrul general de organizare si resursa umana.
‘Acest parteneriat public-privat va susține pregătirea de personal, testarea de noi tehnologii, simularea de atacuri cibernetice și schimbul de opinii între lideri de companii, reprezentanți ai autorităților și experți din cadrul societății civile. Finanțat parțial de către Agenția Americană pentru Comerț și Dezvoltare (USDTA) și Fidelis Cybersecurity, acest nou centru va arăta cum pot instituțiile și reprezentanții industriei să colaboreze eficient pentru prevenirea și combaterea atacurilor cibernetice. Sper că vom vedea mai multe astfel de exemple de colaborare ca urmare a acestui summit, pentru că modalitatea cea mai eficientă de combatere a amenințărilor crescânde la adresa spațiului cibernetic este un parteneriat strâns între reprezentanții industriei IT, ai autorităților și ai societății civile’, a afirmat Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerț din cadrul Departamentului Comerțului din SUA, în cadrul evenimentului de la București.
La rândul său, Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO, a subliniat faptul că, în cadrul proiectului-pilot, instituția pe care o conduce va asigura infrastructura conexă necesară, cadrul organizatoric general, precum și resursa umană pentru derularea activităților specifice inovării.
‘Proiectul-pilot face parte din acordul de finanțare încheiat în luna iunie 2014 între CERT-RO și Agenția de Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) privind elaborarea unui studiu ce urmărește fezabilitatea strategiei de implementare și modelul recomandat pentru înființarea în România aCentrului de Inovare în Securitate Cibernetică. În cadrul acestui proiect-pilot, CERT-RO asigură infrastructura conexă necesară, cadrul organizatoric general, precum și resursa umană necesară în vederea derulării activităților specifice inovării. Prin Centrul de Inovare, CERT-RO va promova colaborarea între resursele regionale și globale pentru a rezolva seturi de probleme complexe. Unele dintre capacitățile esențiale ale Centrului includ: solicitări pentru inovare sau asistență, colaborarea dintre entitățile guvernamentale, militare, sectorul privat și instituții de învățământ, facilități de testare și inovare ale tehnologiilor, training cu livrare locală sau la distanță și facilitarea oportunităților regionale comerciale de colaborare’, a explicat Jianu.
Proiectul care viza înființarea, în România, a Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică a fost anunțat în vara anului trecut de către fostul ministru pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, în cadrul unui eveniment în care a semnat grantul acordat de către partea americană.
Centrul de Inovare în Securitate Cibernetică, își propune să dezvolte un spațiu de lucru bazat pe cunoaștere, în jurul domeniilor de activitate ale echipelor de tip CERT, să încurajeze cooperarea, servind drept canal de comunicare pentru instituții din România și companii private specializate, pentru a împărtăși idei și a testa metode și tehnologii avansate de răspuns la incidente de securitate cibernetică.
Prin Centrul de Inovare în Securitate Cibernetică, CERT-RO va promova colaborarea între resursele regionale și globale pentru a rezolva seturi de probleme complexe. Centrul de Inovare se va focaliza pe rezolvarea problemelor dificile de securitate cibernetică care afectează lumea de astăzi.
Printre capacitățile esențiale ale Centrului de Inovare se regăsesc:
Inovare sau asistență
Colaborarea dintre entități guvernamentale, militare, sectorul privat și instituțiile de învățământ
Facilități de testare și evaluare a soluțiilor și tehnologiilor
Training local și la distanță
Facilitarea oportunităților regionale transversale comerciale de colaborare
Proiectul pilot al Centrului de inovare in securitate cibernetica a fost lansat miercuri in Bucuresti, parte a unui acord semnat in luna iunie 2014 intre CERT-RO si Agentia pentru Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) si firma americana General Dynamics, Fidelis Cybersecurity Solutions privind realizarea unui studiu de fezabilitate pentru infiintarea unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Capitala Romaniei.
Surse: evz.ro, ziuaveche.ro prin romaniabreakingnews.ro
[…] http://romaniabreakingnews.ro/romania-are-cel-mai-puternic-centru-in-securitate-cibernetica-din-euro… […]