Activitatea in Marea Neagra se va inteti in acest an, avand in vedere ca firmele din domeniul energetic vor incepe sa exploateze resursele de acolo, cum ar fi cele din perimetrul Domino, arata analistii companiei de cercetare Wood Mackenzie.
Cantitatea de gaze si petrol descoperita in zona va schimba cu totul dinamica in acest sector, dar si mediul de afaceri.
Volumul resurselor din Marea Neagra se afla cu mult peste cererea populatiei din Romania, asa ca tara noastra ar putea deveni exportator net de gaze naturale, pentru prima data, arata analiza Wood Mackenzie, citata de Offshore Engineer.
Expertii estimeaza capacitatea de extractie la 17,8 milioane de metri cubi pe zi, in 2020.
Ei sustin ca rezervele din Marea Neagra sunt viabile chiar si in conditiile actuale, cand pretul este mult mai mic fata de anul trecut.
„Gazul din perimetrul Domino poate fi livrat cel mai devreme in 2020, la un pret mai bun decat cel vandut de Rusia sau decat cel promis de Azerbaidjan. Credem ca pot exista vesti si mai bune – adica sa se gaseasca o cantitate si mai mare decat cea descoperita pana acum, fie aici, fie in imprejurimi”, se arata in analiza citata.
Potentialul Marii Negre a atras atentia unor jucatori importanti in domeniu, iar daca rezultatul se va ridica la nivelul asteptarilor, atunci industria va primi un boom important.
„ExxonMobil continua sa investeasca sute de miliarde de dolari in explorarea zonei – forand in puturile Pelicanul de Sud si Delfinul – in ciuda preturilor mici pe bursa, care pun presiune pe bugetele de explorare. In plus, Shell a pornit forajul intr-un put din partea Marii Negre ce apartine Turciei, in timp ce Total, OMV si Repsol planuiesc sa inceapa de anul viitor lucrarile in sectorul bulgaresc”, amintesc specialistii Wood Mackenzie.
Ei mai precizeaza ca explorarea Domino va insemna injectarea in sistemul national de gaze al tarii noastre a unei cantitati impresionante de resurse, astfel ca Bucurestiul ar trebui sa ia in calcul posibilitatea exporturilor.
Multe state est-europene se bazeaza pe importul de gaze din Rusia, cum ar fi Ungaria, Croatia si Bulgaria.
Insa, in viitorul apropiat, toata regiunea va avea surse suplimentare de alimentare, anume Romania si Azerbaidjan via Turcia.
„In noua sa pozitie de exportator de gaze, Romania ar trebui sa aiba mai multe optiuni. Cea mai la indemana ruta ar fi catre Ungaria, mai ales ca infrastructura exista si este functionala. O alta posibilitate ar fi Serbia si Bulgaria, insa aici ar fi nevoie de noi gazoducte. Insa cel mai important lucru este ca, datorita noilor descoperiri, va exista competitie in regiune, astfel ca pretul ar putea sa scada”, se mai arata in analiza.
Sursa: m.ziare.com prin romaniabreakingnews.ro