România agreată de SUA pentru achiziția avionului de luptă F-35. Pentagonul consideră prioritară consolidarea în fața Rusiei

Vice-amiralul Mathias Winter, şeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului a declarat joi,  că Statele Unite intenţionează să extindă vânzările de avioane de luptă F-35 produse de corporaţia Lockheed Martin către cinci noi state, inclusiv România, într-un moment în care aliaţii europeni îşi consolidează apărarea în faţa unei Ruşii care se întăreşte militar, potrivit Reuters, citata de romaniabreakingnews.ro

Într-o declaraţie scrisă, adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter,  afirmă că printre „viitorii potenţiali clienţi în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia.”

Alţi aliaţi ai SUA care urmăresc achiziţionarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Saudite.

Conform declaraţiilor oficialului american, SUA vor răspunde tuturor solicitărilor oficiale de informaţii despre avionul F-35. Anul trecut Belgia a anunţat că a ales F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-şi înnoi flota de avioane F-16, o afacere în valoare de 4 miliarde de euro (4.55 miliarde de dolari).

În 2018, SUA au lansat planul „Buy American” – Cumpăraţi produse americane, o strategie menită a relaxa restricţiile la vânzări şi a încuraja o implicare sporită a oficialilor SUA în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament.