ROMÂNIA BREAKING NEWS

România a transmis statelor UE un document privind poziţia referitoare la viitorul Uniunii

România a transmis statelor UE un document privind poziţia referitoare la viitorul Uniunii

Administraţia Prezidenţială: România a transmis statelor membre ale Uniunii Europene un document în care este prezentată poziţia cu privire la viitorul UE în pregătirea Summitului de la Roma, care va avea loc pe 25 martie, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Europa de astăzi se găseşte într-un moment de răscruce, în condiţiile în care ne confruntăm cu un cumul de crize interne şi externe de o complexitate şi intensitate fără precedent. Istoria construcţiei Uniunii Europene a arătat, în mod repetat, că forţa noastră rezidă în unitate, solidaritate, coeziune şi o viziune ambiţioasă, inovativă, cu privire la viitor. Aceste principii şi valori călăuzitoare au reprezentat întotdeauna fundamentul proiectului european. România consideră că acestea trebuie să rămână piatra de temelie a dezvoltării viitoare a Uniunii, în beneficiul nostru comun. Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil pentru noi toţi”, se arată în documentul transmis ţărilor membre ale UE săptămâna aceasta.

În document se precizează că „obiectivul principal al Declaraţiei de la Roma ar trebui să fie acela de a transmite un semnal clar că statele membre UE trebuie să rămână unite, coerente şi angajate să conlucreze pentru o Europă puternică, bazată pe valori şi incluzivă, care să fie în măsură să recâştige încrederea cetăţenilor europeni.

„Chiar dacă provocările sunt fără precedent, atât pe plan intern, cât şi extern, istoria construcţiei UE a dovedit că perioadele de criză pot fi depăşite dacă există voinţă comună”, se arată în document.

De asemenea, se indică faptul că proiectul european trebuie relansat în baza unor iniţiative comune şi incluzive.

„Numai prin realizarea de progrese concrete şi prin menţinerea vie a forţei sale de atracţie îi putem convinge pe cetăţenii noştri că Uniunea Europeană rămâne viabilă şi credibilă. Cuvintele cheie ale acţiunii noastre viitoare trebuie să fie: securitatea (internă şi externă), creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, respectarea valorilor şi a libertăţilor fundamentale”, se arată în document.

În plus, se menţionează că România pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, mai consolidată şi mai coezivă.

În document se arată că unul din principiile de bază ale Declaraţiei de la Roma trebuie să vizeze unitatea, coeziunea şi durabilitatea.

„Trebuie să fie clar exprimat faptul că nu există nicio alternativă la o soluţie europeană care plasează stabilitatea economiilor şi societăţilor noastre şi prosperitatea cetăţenilor noştri în centrul acţiunilor Uniunii”, stipulează documentul.

Un alt principiu enunţat în document este „fără paşi înapoi”.

„Este esenţial să prezervăm şi să construim pe baza realizărilor fundamentale ale UE: cele patru libertăţi fundamentale interconectate, Piaţa Internă, Schengen, euro, politica de coeziune şi extinderea. Prezervarea unei abordări echilibrate şi incluzive în promovarea acestor politici, spre beneficiul comun al tuturor membrilor UE, este esenţială pentru o Uniune de succes şi prosperă. Există domenii, cum ar fi securitatea şi apărarea, în care este încă loc pentru dezvoltare, chiar în cadrul oferit de actualele Tratate. În astfel de domenii ar trebui să asigurăm implementarea deplină a prevederilor Tratatelor, fapt care ar putea presupune îmbunătăţirea modului de lucru al UE, în condiţiile respectării spiritului de unitate şi coerenţă înscris în Tratate”, se arată în document.

Totodată, se menţionează ca principii ce ar urma să fie cuprinse în Declaraţia de la Roma evitarea fragmentării şi o abordare integrată privind principiul solidarităţii şi asigurarea convergenţei

Gabriel Negru / București / RBN Press –  9.03.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: