ROMÂNIA BREAKING NEWS

România a primit statutul „Dependable Undertaking” din partea SUA. Ce câștigă România? Ce a făcut Polonia?

România a primit statutul „Dependable Undertaking” din partea SUA. Ce câștigă România? Ce a făcut Polonia?

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit luni, 12 iulie, la sediul MApN, cu Heidi Grant, directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității din Statele Unite ale Americii. A comunicat biroul de presă al MApN.

Potrivit Comunicatului, pe timpul întâlnirii, oficialul american l-a informat pe ministrul apărării naționale despre faptul că România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” (DU). Obținerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

„Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statutului de partener de încredere. Eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”, a subliniat ministrul Ciucă.

De asemenea, pe timpul întâlnirii, cei doi oficiali au trecut în revistă programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat, ministrul român reafirmând angajamentul țării noastre pentru alocarea bugetară de doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, din care cel puțin 20% pentru echipamente majore și pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esențiale de înzestrare.

Întâlnirea cu directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului apărării naționale în Statele Unite ale Americii.

Statele Unite al Americii este din 2010 și până în prezent, principalul furnizor de echipament militar pentru Armata Română. Cel mai important contract a fost parafat tot cu SUA: programul de înzestrare cu „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” Patriot, în valoare de 4,6 miliarde de dolari.

Contracte militare fără off set…

România a semnat majoritatea contractelor de achiziţii militare fără off set, potrivit monitoruluiapararii.ro, ceea ce înseamnă că aproape toţi banii au plecat afară, economia naţională beneficiind foarte puţin de pe urma miliardelor de euro cheltuite până acum.

Oficialii români justifică de multe ori lipsa off set-ului de faptul că vânzătorul se obligă să realizeze centre de mentenanţă în România. Acest lucru este praf în ochi, deoarece echipamentele noi nu au nevoie de mentenanţă serioasă în prima parte a vieţii, cu atât mai puţin sistemele de rachete. Cheltuielile pentru instruirea muncitorilor şi dotarea unui centru de mentenanţă sunt mult mai mici decât cele pentru off set care pot ajunge şi la 100% din valoarea contractului.

O altă scuză a oficialilor pentru lipsa off set-ului este legislaţia care, culmea, în loc să oblige la diferite forme de compensare pentru industria românească, face aproape imposibil acest lucru. În plus, multor oficiali militari li se pare mai simplă procedura guvern la guvern, fără competiţie, deoarece se evită licitaţia competitivă unde de multe ori sunt întârzieri din cauza proceselor foarte lungi iniţiate de participanţi nemulţumiţi la licitaţie.

România are o legislaţie care avantajează contractele guvern la guvern

Într-un răspuns primit de Monitorul Apărării şi Securităţii, Ministerul Apărării Naţionale specifică: „Privitor la operaţiunile compensatorii (offset) pentru programele la care faceţi referire, vă informăm că în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, art. 5^1: Prevederile art. 5 nu se aplică în cazul achiziţiilor finanţate din fonduri externe nerambursabile acordate Guvernului României, pentru suma finanţată, şi nici în cazul contractelor atribuite Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informatică din cadrul Organizaţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informatică sau atribuite de un guvern altui guvern.

Spre deosebire de România, Polonia nu a acceptat contrace militare fără un off set avantajos.

Cele 7 sisteme de rachete antiaeriene Patriot, cumpărate de România, au reprezentat cea mai scumpă achiziţie militară din istoria ţării, de aproape 4 miliarde de euro, şi s-a realizat fără offset sau alte compensaţii solide pentru industria naţională de apărare.  Ministerul apărării polonez şi compania PGZ duc negocieri dure cu concernul Raytheon pentru finalizarea contractului de achiziţie a sistemelor Patriot, conform defence24.pl.

Conform publicaţiei, problema nu este una tehnică, ci una de afaceri, în special modul de realizare a offset-ului, deoarece încă de la început guvernul polonez a declarat că va cere o compensaţie de cel puţin 50% pentru industria de profil poloneză, chiar din prima fază a proiectului.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: