ROMÂNIA BREAKING NEWS

Români care au uimit lumea. Gheorghe Leonida, autorul chipului celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro

De celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro a auzit toată lumea, însă foarte puțini știu că autorul chipului Mântuitorului este sculptorul român ( gălățean) Gheorghe Leonida.

În lucrarea sa enciclopedică „Brasil e Romenia, Pontes – Culturais – Ed. Thesaurus – 2010, prof. Atico în secțiunea „Sculptura română în Brazilia”, referindu-se la sculptorul Gheorghe Leonida, menționează: „Cel ce vine în zilele noastre la Rio de Janeiro, pe cale terestră, maritimă sau aeriană, zărește imediat minunatul monument dedicat lui Isus Hristos. A devenit simbolul acelui oraș. Însă, puțini știu, chipul acelei gigantice sculpturi a fost opera unui român.

„Cristo Redentor” (denumirea în limba portugheză a statuii)  a fost inaugurat la 12 octombrie 1931, ora 1900. Piatra fundamentală a fost pusă în 1922, la aniversarea a o sută de ani de la proclamarea Independenței Braziliei, 7 septembrie 1922. Lucrările la monument au început în 1926. Statuia are 38 m înălțime: distanța între capătul mâinilor întinde – 30 m. Greutatea totală: 1.145 tone.
Pe lângă vechiul tramvai cu cremalieră, din 2003 funcționează și o instalație cu scări rulante. Statuia se află la altitudinea de 710 m pe muntele numit Corcovado, situat în zona de Centru-Sud a metropolei Rio de Janeiro.

Provenit dintr-o familie care a dat numeroase personalități (dintre care Eliza Leonida-Zamfirescu și Adela Leonida-Paul, surorile sale), Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1892 (1893, după alte surse).

Cum tatăl său, ofițer de carieră, a fost nevoit să plece din Galați, Gheorghe a absolvit liceul la București, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secția sculptură. Și-a făcut debutul în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) și la Paris („Le Diable”).

În 1925, s-a mutat în capitala Franței, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 și a devenit în timp un adevărat simbol al Americii Latine.

Cu o înălțime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) și o greutate de 1.145 de tone, „Cristo Redentor” este considerată una dintre minunile lumii moderne.

Revenit în țară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei.
Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuție la minunea din Rio a rămas uitată.

Lucrările sale se află în principal la Castelul Bran și la Muzeul Național de Artă, dar pot fi admirate și la alte mari muzee bucureștene.

Editor R.B.N.Press

Gabriel Negru

Material realizat din sursele:  viata-libera.ro.ziarulnatiunea.ro

Sursa imaginilor: Gettymages, dailymail.co.uk, Descopera.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.