ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românca Sorina Rasteanu ar putea schimba radical omenirea cu invenția ei

Setul format dintr-o farfurie si un pahar care, cu ajutorul unui microcip modifica gustul si mirosul mancarii, la cerinta consumatorului, ar putea fi un real ajutor pentru persoanele care nu pot sa tina dieta, pentru cele supraponderale, cu diabet sau cu alergii...
Românca Sorina Rasteanu ar putea schimba radical omenirea cu invenția ei

Sorina Rasteanu, unul dintre cei trei romani care au lucrat la proiectul Set To Mimic si care reprezinta Romania in semifinalele concursului international Electrolux Design Lab, ar putea schimba radical omenirea cu inventia lor.

Setul format dintr-o farfurie si un pahar care, cu ajutorul unui microcip modifica gustul si mirosul mancarii, la cerinta consumatorului, ar putea fi un real ajutor pentru persoanele care nu pot sa tina dieta, pentru cele supraponderale, cu diabet sau cu alergii alimentare, chiar pentru cele care nu au timp sau nu stiu sa gateasca mancaruri elaborate.

Gratie inventiei Sorinei, cineva care mananca un mar, de exemplu, va simti, de fapt, gustul si mirosul alimentului sau preferat.

„Ideea mi-a venit observand alimentatia mea si a celor din jurul meu. Tineam, la un moment dat, un fel de dieta fara sucuri carbogazoase si mi-a fost foarte greu, pentru ca sunt fan sucuri acidulate. In timp ce ma uitam la paharul cu apa din fata mea, mi-am intrebat prietenii, cu care eram la masA, cum ar fi sA existe un pahar In care, desi pui apa, sa simti gustul si mirosul bauturii preferate. De aici am dezvoltat conceptul si am creat si farfuria care poate satisface poftele alimentare”, declara Sorina Rasteanu.

Romanca are 22 de ani, este studenta la Masterul de Design de produs, al Universitatii de Vest, din Timisoara si spune ca totul a pornit de la pasiunea pentru arta. Si-a dat seama ca designul poate fi o cale prin care poate crea ceva inovator, care sa aduca o contributie lumii. Astfel, Sorina a decis sa isi concentreze eforturile, in acest sens, fiind motivata de dorinta de a imbunatati vietile oamenilor.

„Mi-am dat seama in timpul scolii ca toate obiectele care ne inconjoara au fost gandite la un moment dat de catre cineva, iar lucrul acesta m-a inspirat sa vreau sa creez si eu. Produsele inovatoare au revolutionat societatea, dar la inceput au si speriat-o. Atat televizorul, zborul cat si multe alte obiecte care astazi ni se par normale si banale, au socat lumea atunci cand au aparut. Totusi, fiind o societate in continua dezvoltare, ne insusim noutatea, vazand aspectele pozitive si avantajele care vin odata cu inovatia. Pentru mine inovatia reprezinta usurinta cu care putem realiza o actiune cu ajutorul tehnologiei. Dorim ca lucrurile sa nu fie complicate si sa fie intuitive, astfel incat sa avem o viata cat mai usoara”,ne spune Sorina.

Dezvoltandu-si pasiunea, Sorina a lucrat la numeroase proiecte constand in amenajari de interioare si concepte de produse. Cu toate acestea, venise momentul pentru a face un pas inainte: „Tot ce facusem era proiectat pentru prezent, nu pentru viitor. Stiam de existenta concursului Electrolux Design Lab inca din anii de licenta, dar consideram ca nu sunt pregatita. M-a atras insa tema (Case sanatoase pentru 2050) pentru ca aveam foarte multe idei care se potriveau cu o casa a viitorului. Fiind primul meu proiect international concursul are o cu totul alta anvergura si l-am privit inca de la inceput ca pe o provocare.

Cum ne-ar putea schimba viata proiectul Sorinei ?

Proiectul Sorinei ar putea schimba vietile multor oameni, fiind adresat persoanelor care nu pot sa tina dieta, celor supraponderale, persoanelor cu diabet sau cu alergii alimentare si chiar celor care nu au timp sau nu stiu sa gateasca mancaruri elaborate.

„Toti acestia isi doresc sa se bucure de gustul si mirosul anumitor mancaruri si bauturi nesanatoase. Obiectivul proiectului este de a oferi creierului aceasta experienta, in timp ce corpul este sanatos. Una din cele mai mari probleme ce cauzeaza obezitatea si diabetul este dependenta de fast food, un lucru ce poate fi schimbat prin implementarea lui Set To Mimic”, ne spune Sorina.

In ceea ce priveste tehnologia necesara pentru a pune proiectul ei in aplicare, Sorina zice ca aceasta se gaseste deja pe piata globala:

„Microcipuri au fost implantate deja in urechea interna pentru a reda auzul sau au fost atasate de retina pentru a restabili vederea. De asemenea, exista senzori care sunt introdusi in corp pentru a oferi informatii in timp real despre moleculele din sange. Utilizarea lor ajuta si la prevenirea crizelor de epilepsie prin implantarea cipurilor in creier si chiar sunt folosite ca si metoda contraceptiva, eliminand substantele anticonceptionale. Este cunoscut faptul ca fiecare senzatie pe care o experimentam este stocata in creier. Fiecare sunet, fiecare gust, miros, atingere sau culoare sunt procesate si memorate, fie ca le constientizam sau nu. Asadar, odata ce am gustat sau mirosit ceva in trecut, creierul este capabil sa reproduca aceste senzatii. Microcipul din proiectul Set To Mimic este creat sa acceseze toate aceste amintiri ascunse si sa le reproduca, in timp ce anuleaza receptorii sensibili la substantele inhalate si gustate. Astfel, creierul nu mai primeste informatii legate de alimentele efectiv ingerate, ci deruleaza senzatiile experimentate in trecut.”

Pe langa curajul de a crede in ideile noastre si a le duce mai departe, poate ca una dintre cele mai importante lectii pe care Sorina ni le transmite este sa luam lucrurile pas cu pas, pentru a ne putea concentra mai bine pe acestea:

„Nu exclud nici o posibilitate legata de viitor, dar prefer sa ma axez pe tot ce se intampla acum: concursul, masterul in design de produs si proiectele de amenajari interioare care sunt acum in derulare. Concursul mi-a oferit multe oportunitati pana acum, inclusiv sansa de a participa la un internship in Bucuresti pe care tocmai l-am incheiat. Nu ma asteptam la acestea si totusi s-au intamplat, de aceea prefer sa iau viitorul pas cu pas”, conclude Sorina.

ELECTROLUX DESIGN LAB 2014

Pentru Electrolux, designul produselor sale este extrem de important. De aceea, compania organizeaza de 12 ani competitia Electrolux Design Lab care provoaca tinerii designeri sa priveasca in viitor si le insufla curajul de a inova.

Pentru ca designul de produs este la inceput de drum in tara noastra, am vazut in editia din 2014 a Electrolux Design Lab oportunitatea de a pune Romania pe harta internationala a designului, pozitionand Electrolux ca sustinator al creativitatii romanesti.

Am inceput prin a motiva studentii sa se inscrie in Electrolux Design Lab si am adus designul romanesc pe agenda publica cu fiecare etapa a competitiei. Tinerele talente au fost indrumate si sustinute de Electrolux pe intreaga durata a competitiei. Astfel, am construit o platforma in care am integrat stagii de practica, intalniri cu designeri de produs si serie de activari prin care sa atragem atentia publicului asupra concursului. Am creat parteneriate cu media de nisa, website-uri de design si ne-am bucurat de sprijinul presei si al bloggerilor in promovarea proiectelor romanesti din competitie.

Dintre cei 1.700 de studenti inscrisi la nivel global, una dintre concurentele din Romania, Sorina Rasteanu din Timisoara, a urcat pe scena finalei Electrolux Design Lab de la Paris alaturi de ceilalti 5 finalisti, pentru a-si prezenta proiectul innovator, ce a reprezentat Romania – Set to Mimic.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / surse: golin.com/ro/work/electrolux-design-lab-2014cariereonline.ro și  caplimpede.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: