Rucsandra Hurezeanu, de profesie medic, a lansat brandul de dermatocosmetice Ivatherm în 2005, pe o piață dominată de companii străine precum Vichy sau Avene. A început prin a studia proprietățile apei termale de la Herculane, cea mai veche stațiune balneară din Europa. A mers apoi în Franța, unde a contractat o echipă de cercetători care să studieze apa de la Herculane și apoi a început producția. Astăzi cosmeticele românești Ivatherm sunt „made in France“ și apoi sunt vândute în România, ajungând pe rafturile a circa 1.000 de farmacii de pe piața locală. Mai mult, recent brandul cu afaceri anuale de 6,6 mil. lei a ieșit la export pe piețele din Egipt, Ucraina si China.
Ivatherm a decis în ultimii ani să se extindă pe piețele externe după nouă ani de prezență în România. Astăzi, brandul de cosmetice reallizate cu apă termană de la Herculane însă “made in France” este în primii cinci jucători din România, cu o cotă de piață de 10% și cu 200.000 de produse vândute anual, potrivit antreprenoarei.
Povestea Ivatherm, singurul jucător român de pe piața dermato-cosmeticelor, începe în 2005, când Ruxandra Hurezeanu, cea care deține și conduce în prezent businessul a simțit nevoia să își construiască propria afacere.
A terminat facultatea de Medicină și imediat după s-a angajat în domeniul farma, unde a rămas timp de zece ani. A crescut treptat până a simțit că nu mai are unde urca și a decis că este momentul să își facă un business propriu. Ea recunoaște că a avut însă un exemplu pe care să îl urmeze, pe cel al mamei sale, care la începutul anilor ’90 și-a deschis prima farmacie privată. Apoi business-ul s-a extins și în distribuție și producție.
Tot mama a fost cea care a sprijinit-o financiar să pornească la drum. Nu oferă cifre privind investițiile necesare pentru pornirea unui astfel de business, limitându-se a spune că este vorba de cifre destul de mari.
Apa termală folosită de Ivatherm provine dintr-un izvor termo-salin cu debit foarte mare. La Herculane majoritatea izvoarelor sunt sulfuroase. Apa vine de la 2.000 de metri adâncime și când ajunge la suprafață are 45 de grade, astfel este aproape sterilă. Mai mult, își păstrează compoziția și nu se alterează prin transport.
Ruxandra Hurezeanu își explica anterior decizia de a merge în Franța atât pentru partea de cercetare-dezvoltare cât și pentru producție prin faptul că hexagonul este o piață de renume pentru cosmetice, cu o valoare de 15 miliarde de euro, față de mai puțin de 1 mld. euro în România. Ea mai spune că acolo sunt mulți producători care nu au branduri proprii ci realizează exclusiv cosmetice pentru jucători din alte piețe.
Un obiect pe care-l port întotdeauna cu mine și mă reprezintă…
Port cu mine un talisman norocos de la Kogayon, cu un simbol magic cu putere de protecție. Am fost atrasă de povestea acestui brand românesc de bijuterii creat în 2013 de două prietene. Colectia lor de bijuterii de argint a fost inspirată de înțelepciunea noastră populară care s-a transmis de milenii prin povești spuse din tată-n fiu. Cred că obiectele au valoarea pe care noi le-o dăm, astfel că dacă mă gândesc că Yanna mă protejează și îmi aduce noroc, chiar o face.
Cartea pe care o citesc acum…
este „Female Brain“ scrisă de un psiholog american, Louann Brinzedine, și apărută pe piață în 2010. Cartea dezvăluie prin studii de psihologie, neurologie și neurobiologie de ce femeile sunt mai verbale, rețin mai multe detalii, creează legături mai adânci cu prietenele lor decât bărbații. Constat, fără să fiu feministă, după citirea acestei cărți, că femeile dețin o adevărată mașină de comunicare, iar bărbații nu au decât să le invidieze.
Hobby-ul meu…
Am două. Cărtile cu care evadez în fiecare zi în altă lume și cu ajutorul cărora mă îmbogățesc în permanență și sportul pe care-l practic în fiecare dimineață, după ce copiii pleacă la școală și înainte de începerea orelor de birou. Fac zilnic jogging dimineața, în jurul Lacului Floreasca.
O destinație de vacanță pe care aș recomanda-o…
este un circuit în Provence. Casele cu obloane albastre și lanuri de lavandă, satele cocoțate pe stânci, străzile pietruite, mici și înguste, podgoriile nesfârșite, toate fac unică această regiune.
Provence nu este o destinație de o zi sau două, ci de minimum o săptămână, timp în care te vei plimba alene, fără un scop anume, te vei duce la bulangerie (brutărie) să cumperi pâine, croissante pentru micul dejun, vei adulmeca toate mirosurile și te vei simți cu adevărat în vacanță. Poți vizita Gordes, Aix en Provence, Fontaine de Vaucluse și alte multe sate mici și pline de povești. Eu sunt foarte norocoasă că ajung des în Provence, în vizită de lucru la producătorii mei.
O descoperire inedită dintr-o călătorie recentă…
sunt pensiunile din jurul cetăților fortificate din Transilvania. Recent am participat la inaugurarea casei parohiale din Criț, un vechi sat săsesc de lângă Sighișoara. Prin Fundația lui, prietenul nostru Michael Schmidt are grijă de păstrarea și restaurarea patrimoniului cultural al sașilor. Circuitul turistic din aceste sate vechi săsești îmi amintește de copilăria din casele bunicilor, cu viața simplă și liniștită de la țară.
Cel mai frumos suvenir pe care l-am adus acasă dintr-o călătorie recentă…
Cu prilejul unei vizite în Sibiu, soțul meu a primit crucea Andrei Șaguna de la Mitropolitul Transilvaniei. În același weekend am găsit într-un anticariat privat chiar biblia lui Andrei Șaguna de la 1856 în prima ei ediție. Între timp, biblia a fost copertată și răsfoită pe rând de toți membrii familiei, în diminețile de duminică, chiar dacă este scrisă cu litere chirilice. Ne place că avem acasă biblia pe care au răsfoit-o pe rând multe generații, printre care bunicii și străbunicii noștri.
Ceasul pe care-l port la mână…
Franck Muller.
Parfumul meu preferat….
este White Pachouli de la Tom Ford. Elegant, puternic și sofisticat, parfumul a fost creat în cooperare cu casa Givaudan. White Pachouli este o combinație de flori albe, patchouli, bergamotă, iasomie, trandafir și coriandru.
Obiectul meu preferat din garderobă…
Am achiziționat recent câteva ii și tricouri românești create de Adrian Oianu. Făcute să fie purtate zi de zi, ele sunt inspirate de costumul tradițional românesc. Albe, confortabile și feminine, ele stabilesc o legătură emoțională cu tradițiile noastre, amintindu-ne că au fost brodate cu grijă și iubire de strămoșii noștri.
Beau cu plăcere…
un pahar de șampanie.
Primul lucru pe care-l fac când ajung într-un oraș nou…
este să beau o cafea și să intru în atmosfera locului. Vizitez de fiecare dată catedrala orașului în care sunt și câteva muzee. Nu ratez nici farmaciile, dornică să aflu ce cosmetice folosesc femeile din acea țară și să cercetez dacă piața oferă oportunități de business pentru marca Ivatherm. Îmi place să vizitez, dacă am timp, și câteva hoteluri. Recepția, restaurantul și oamenii îmi spun imediat unde voi locui data viitoare.
O descoperire inedită din București…
Descopăr foarte des case Art Nouveau perfect conservate și unele chiar restaurate în cartierele vechi ale Bucureștiului pe străzile Lascăr Catargiu, Dionisie Lupu sau Vasile Lascăr.
Cea mai recentă achiziție exclusivistă…
Un colier Lanvin foarte modern, care arată bine atât purtat la birou, cât și duminica în parc.
Bijuteriile mele preferate…
Am câteva bijuterii din aur alb, port cu plăcere și bijuteriile designerilor români precum Laura 8, Sonia, dar și les faux bijoux de la Dior, Chanel, coliere Lanvin.
Un artist pe care l-aș colecționa…
este Sorin Ilfoveanu. Îmi place maniera foarte originală și modernă în care abordează temele din mitologie.
Site-urile pe care le citesc cu plăcere…
sunt Elle, The One, Harvard Business Review, HotNews, Ziarul Financiar.
Un cadou pe care aș vrea să îl primesc tot timpul…
sunt trandafirii roz.
Restaurantul meu preferat…
este L’Avenue situat pe Avenue Montagne la Paris. Aici găsesc o îmbinare fericită între bucătăria franțuzească sofisticată, din cele mai bune ingrediente organice și o atmosferă artistică, mondenă și cosmopolită.
Sursa, autor: da.zf.ro
ECHIPA – Echipa Ivatherm: Iulia Bilea – PR Manager, Diana Grajdan – Director de Vanzari, Rucsandra Hurezeanu – Fondatoare si Director General si Brandusa Popescu – Director Executiv