ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rogozin vrea să vină la Tiraspol, dar nu știe pe unde să zboare

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, copreședinte al Comisiei Interguvernamentale (CIG) Rusia-Republica Moldova, a anunțat că intenționează să marcheze la Tiraspol 70 de ani de la operațiunea de eliberare a Republicii Moldova de ocupația fascistă.

“Intenționez să vizitez Tirapolul pe 24 august pentru a participa la ceremonie. Îmi dau seama că va fi dificil să ajung acolo, din cauză că mă aștept să fiu înscris curând pe lista de sancțuni a Ucrainei. Este imposibil să zbor până acolo prin Ucraina, unde avionul ar putea fi obligat să aterizeze”, a declarat vicepremierul rus pentru Izvestia, citat de Mediafax.

“Nici să ocolesc prin Bulgaria și România nu este ușor. Am să găsesc eu o cale”, a adăugat Rogozin.

“Am primit o propunere din partea (celuilalt) copreședinte al CIG Rusia-Republica Moldova să ne întâlnim și să discutăm despre relațiile comerciale din perspectiva sancțiunilor (occidentale)”, a spus Rogozin.

Vicepremierul rus este reprezentantul special al președintelui rus Vladimir Putin pentru regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

Rogozin a efectuat o vizită în regiunea separatistă moldoveană, unde a asistat la ceremoniile oraganizate pe 9 mai pentru marcarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe drumul de întoarcere la Moscova, pe 10 mai, avionul vicepremierului rus a fost percheziționat pe aeroportul din Chișinău de către serviciile moldovenești de securitate, care au confiscat mai multe cutii care conțin liste cu semnături în favoarea anexării Transnistriei de către Rusia.

Autoritățile moldovenești au afirmat că aceste cutii au fost confiscate pentru a fi “examinate”, denunțând acțiuni “contraproductive” și “declarații provocatoare la adresa (Republicii) Moldova” din partea lui Rogozin.

Bucureștiul a cerut Moscovei explicații cu privire la afirmațiile lui Rogozin, care s-a declarat pregătit să revină la bordul unui bombardier de tip Tupolev, după ce i-a fost interzis să survoleze teritoriul românesc.

Dmitri Rogozin, unul dintre oficialii ruși influenți sancționați de către Uniunea Europeană (UE) în contextul crizei ucrainene, este cunoscut pentru retorica sa antioccidentală.

“La solicitarea Statelor Unite, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat, la 10 mai, pe Twitter, din Transnistria. “Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160″, scria Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria. De asemenea, într-o postare pe Facebook, el susținea că România i-a închis spațiul aerian în legătură cu “sancțiuni impuse de către Uniunea Europeană”.

Vicepremierul rus a acuzat probleme cu transportul și la venirea în regiunea separatistă moldoveană, pe 8 mai, unde a asistat la parada organizată de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunțat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chișinău, nu i s-a permis să traverseze spațiul aerian al Ucrainei și că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria și România.

Sursa:abcnews.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: