Ministerul pentru Românii de Pretutindeni deschide oficial un nou proiect intitulat „Revista Comunităților Românești”. Potrivit comunicatului trimis redacției RBN Press, revista este un produs editorial care își propune promovarea activităților asociațiilor românești și sprijinirea acestora pentru a crea noi conexiuni între entitățile mediului asociativ din afara granițelor țării, dar și pentru a-i invita să fie parteneri de dialog ai Ministerului.
În acest sens, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni roagă toate asociațiile interesate să participe la proiect să transmită pe adresa de email comunicare@mprp.gov.ro informații cu privire la evenimentele pe care le desfășoară, cu mențiunea că toate materialele primite vor fi prelucrate conform standardelor editorial ale MRP și ulterior, publicate.
„Multitudinea de proiecte, varietatea, bogăția agendei de manifestări a asociațiilor și organizațiilor românilor de pretutindeni reprezintă pentru noi repere permanente, parte esențială a activității Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Revista comunităților românești este un proiect prin care Ministerul își propune să prezinte activitățile derulate de mediul asociativ românesc pe mai multe meridiane.
Este o inițiativă dedicată în exclusivitate românilor din afara granițelor pentru a-i sprijini în promovarea și păstrarea identității românești. Astfel, vă invităm să transmiteți informații despre evenimentele și proiectele Dumneavoastră și să ne deveniți parten-eri de dialog în acest nou demers!” a declarat Andreea Păstîrnac, Ministru pentru Românii de Pretutindeni, pentru numărul inaugural al Revistei.
Ce putem vedea în paginile numărului pilor al Revistei Comunităților Românești, pus la dispoziție presei, care cuprinde evenimente din perioada septembrie – octombrie 2017 ?
În data de 19 octombrie a.c, „Clubul Casa Românilor” din Marea Britanie a lansat „Proiectul pentru români” în colaborare cu Poliția din Lancashire. Clubul a pus bazele unui proiect unic care răspunde nevoilor românilor discriminați din Marea Britanie. Prin intermediul unei „linii telefonice anti-discriminare”, stabilită între Club și comunitățile de români, respectiv autoritățile de poliție britanice, se sesizează cazurile de discriminare în instituții sau în școli de către toți românii care se confruntă cu astfel de situații.
Sesizările oricărui tip de discrminare se pot face în fiecare zi în intervalul orar 8:00-20:00. Site: https://ro-ro.facebook.com/casa.romanilor/
Cursuri oferite copiilor români de toate vârstele din Torino
Începând cu luna septembrie a.c, „Centrul de Cultură și Tradiție Românească” din Torino (Italia) pregătește un program diversificat de activități dedicate creș-terii și dezvoltării armonioase a copiilor.
Cursurile vor fi variate: lecții de dans, pictură, canto, teatru, respectiv cursuri de pregătire pentru toate materiile școlare, precum și pentru participarea la concur-suri științifice și de creație.
Site: https://www.facebook.com/pg/Centrul-de-Cultura-si-Traditie-Romaneasca-1521801944716198/photos/?
Ateliere de limba română cu elemente de cultură şi civilizaţie / Republica Serbia
În perioada 15 aprilie – 12 noiembrie, Centrul Cultural „Infinitum” din Republi-ca Serbia organizează ore de limba română, la sfârșit de săptămână. La cursurile gratuite finanțate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, pot par-ticipa copii și tineri de toate vârstele.
Cei aproximativ 20 de participanți sunt împărțiți în două grupe în funcție de nive-lul de cunoștințe acumulate și sunt instruiți de profesorul coordonator.
Pentru perioada imediat următoare, tinerii vor începe pregătirea colindelor de Crăciun, eveniment care în luna de iarna le va aduce diplome de participare și cadouri.
Reprezentații artistice de dans și cântec popular / Grecia
Începând cu luna octombrie a.c., în cadrul „Școlii Elena Rosetti-Cuza” de limba română care funcționează prin intermediul „Asociației Femeilor Românce din Grecia” cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, se organizează numeroase activi-tăți extrașcolare care implică dans, muzică, poezie și cântec româ-nesc. Copiii sunt așteptați săptămânal la activități.
Site: https://www.facebook.com/afrg.gr/
Eveniment cultural la Viena în cadrul „Zilelor teiului eminescian” / Viena
În perioada 20-21 octombrie a.c., „Asociația Mihai Eminescu” din Viena desfășoară un eveniment cultural de poezie, folclor și spectacol în capitala Austriei, cu scopul de a comemora opera poetului român, Mihai Eminescu.
Activitățile din cadrul evenimentului cuprind plantarea unui tei în Parcul Municipal din Viena, dezvelirea plăcii come-morative „Mihai Eminescu” și reprezentații de dans și cântec popular.
Site: http://www.eminescu.at/
https://wwfacebook.com/w.Asociatia-Mihai-Eminescu-Viena-327186290823971/?hc_ref=ARSKvhKhbtAEJ-n8KixJhh7hlcgls6PJZrgo5EJvAxaKL-7_Uy8y2jIlYhe0krYa6mw
„Revista Comunităților Românești” în format pdf