În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în 3 mai 2019 va avea loc reuniunea informală a miniștrilor responsabili pentru Competitivitate (COMPET), secțiunea Piață Internă și Industrie. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.
Evenimentul va fi prezidat de Ministrul român al Economiei, Niculae Bădălău.
La reuniune vor participa miniștrii responsabili pentru economie, industrie, piață internă și IMM-uri din cele 28 de state membre UE precum și din cele două state membre ale Asociației Europene ale Liberului Schimb (Elveția, Norvegia).
Comisia Europeană va fi reprezentată de Elżbieta Bieńkowska, Comisar European responsabil pentru Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri.
Consiliul COMPET va debuta în seara zilei de 2 mai 2019, cu o cină de bun-venit pentru membrii delegațiilor. Miniștrii economiei vor fi însoțiți de un antreprenor de succes din statul lor membru. Discuțiile se vor concentra asupra uneia dintre prioritățile principale ale Președinției române și anume contribuția semnificativă la asigurarea convergenței și coeziunii în Europa pentru a obține oportunități de dezvoltare durabilă și egală pentru toți cetățenii și statele membre, promovarea conectivității și digitalizării, stimularea antreprenoriatului și consolidarea politicii industriale europene.
Vineri, 3 mai 2019, miniștrii COMPET se vor reuni la Palatul Parlamentului pentru a discuta subiecte cu privire la competitivitate, antreprenoriat, contribuția IMM-urilor la competitivitate și piață internă.
Piața internă contribuie decisiv la creșterea competitivității globale a Uniunii Europene, aspect care implică, printre altele necesitatea relaționării acesteia cu alte politici ale Uniunii Europene și adaptării la noile dezvoltări și provocări.
Totodată, piața internă este o responsabilitate comună a Comisiei Europene și a statelor membre, iar consolidarea ei este una din prioritățile sectoriale ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care numără printre obiectivele sale piața internă și industria. În acest sens, subiectele aflate în programul reuniunii de lucru al Consiliului informal COMPET – secțiunea piață internă și industrie, sunt corelate cu prioritățile Președinției.
Agenda discuțiilor în cadrul Consiliului informal COMPET din 3 mai:
- Antreprenoriatul, IMM-urile, companiile de tip start-up și scale-up – contribuția acestora la competitivitatea UE
Actul pentru micile afaceri pentru Europa – Small Business Act for Europe, cadrul general de politică al UE pentru întreprinderile mici și mijlocii, adoptat în iunie 2008 și revizuit în februarie 2011, vizează îmbunătățirea antreprenoriatului în Europa, simplificarea cadrului de reglementare și a politicii pentru IMM-uri și eliminarea barierelor rămase în calea dezvoltării lor. Principalele priorități ale acestei politici sunt promovarea antreprenoriatului, reducerea sarcinii de reglementare, accesul la finanțare și accesul la piețe și internaționalizarea. Revizuirea acestei politici în 2011 a urmărit să reflecte punerea în aplicare a Small Business Act și să o integreze cu Strategia Europa 2020.
Planul de Acțiune pentru Antreprenoriatul European 2020 adoptat în baza Small Business Act are ca obiectiv să contribuie la relansarea spiritului antreprenorial în Europa.
Companiile de tip start-up și scale-up, bazate pe tehnologie și orientate către creștere sunt deosebit de importante pentru atingerea obiectivelor Planului de Acțiune.
Miniștii COMPET vor reflecta asupra viitoarelor politici pentru stimularea spiritului antreprenorial și asupra contribuției IMM-urilor și a companiilor de tip start-up și scale-up la competitivitatea industriei europene.
- Foaia de parcurs a industriilor europene energo-intensive, în cadrul dejunului de lucru
Industria este un factor cheie pentru creșterea economică a UE. Menținerea unei puternice baze industriale în UE este o condiție preliminară pentru competitivitatea economiei europene.
Protejarea viitorului industriei în Europa a fost puternic evidențiată de statele membre și de industrie, care au solicitat o abordare holistică a politicii industriale.
Este important ca politica industrială și politicile privind clima/energia să fie abordate unitar și să fie creat un cadru de acțiune adecvat pentru a permite tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Această transformare industrială nu este o sarcină ușoară. Majoritatea companiilor energo-intensive sunt internaționale, produsele lor fiind tranzacționate la nivel global. Cadrul legislativ trebuie să fie previzibil și de încredere, permițând industriei să își pregătească investiții semnificative în tehnologiile cu emisii scăzute, astfel încât inovarea și investițiile în acest domeniu să aibă loc în primul rând în Europa și să se propage la nivel global.
Miniștrii COMPET vor discuta despre interacțiunea dintre viitoarea politică industrială europeană și viziunea strategică europeană pe termen lung pentru o economie neutră din punct de vedere al impactului asupra climei, pentru a asigura competitivitatea industriei europene.
- Piața internă în următorul deceniu – cadrul de reglementare și implementare
Consiliul European din martie 2019 a oferit orientări politice privind piața unică și industrie și a subliniat că o bază economică puternică este de o importanță esențială pentru prosperitatea și competitivitatea Europei și pentru rolul său pe scena mondială. Totodată, a fost solicitată o abordare integrată care să conecteze toate politicile și dimensiunile relevante, inclusiv aprofundarea pieței unice și o politică industrială puternică a UE.
O Piață internă puternică, profundă și funcțională este piatra de hotar pentru o bază industrială europeană puternică, durabilă și competitivă, contribuind la succesul acesteia la nivel global. Piața internă ajută la integrarea și dezvoltarea lanțurilor valorice europene asigurând ca industria și serviciile asociate acesteia să rămână localizate în Europa. Piața internă are o importanță crucială pentru IMM-uri, oferindu-le oportunități de dezvoltare, integrarea în lanțuri valorice și condiții de creștere.
Cei 25 de ani de funcționare a Pieței interne au dovedit că aceasta este cel mai bun activ al Uniunii Europene pentru creștere și inovare și pentru atragerea investițiilor.
Punerea în aplicare a cadrului de reglementare aferent Pieței interne este deosebit de important pentru funcționarea acesteia. Adoptarea recentă a pachetului legislativ privind recunoașterea mutuală și supravegherea pieței și conformarea produselor va contribui în mod eficient la adâncirea Pieței interne, aducând beneficii cetățenilor și companiilor.
Miniștrii COMPET vor discuta despre măsurile pe care le consideră necesare pentru optimizarea punerii în aplicare a regulilor Pieței interne pentru a contribui la competitivitatea industriei europene și la dezvoltarea lanțurilor valorice.
PROGRAM MEDIA
Vineri, 3 mai 2019
Locație: Palatul Parlamentului
9.00 – 9.50 |
Doorstep – Sosirea miniștrilor responsabili pentru competitivitate (Piață Internă și industrie) oportunități foto/video pentru media acreditată *Locație: Intrarea C1, Palatul Parlamentului, nivel P |
Primirea demnitarilor de către Ministrul Economiei, Niculae Bădălău Handshake – Primirea demnitarilor de către Ministrul Economiei, Niculae Bădălău Oportunități foto/video pentru media acreditată *Locație: Intrarea C1, Palatul Parlamentului, nivel P |
|
9.50 – 10.00 |
Tour de table Oportunități foto/video (acces exclusiv pentru cameramani și fotografi) *Locație: Sala Ion I.C. Brătianu, Palatul Parlamentului, nivel P |
10.00 – 12.00 |
Sesiune de lucru: Contribuția antreprenoriatului, a IMM-urilor, a companiilor de tip start-up și scale-up la competitivitatea UE *Locație: Sala Ion I.C. Brătianu, Palatul Parlamentului, nivel P |
12.00 – 12.10 |
Fotografie de Familie (acces exclusiv pentru cameramani și fotografi ). *Locație: Palatul Parlamentului, nivel P1, în fața sălii A.I Cuza |
14.00 – 16.00 |
Sesiune de lucru: Piața internă – O abordare integrată pentru sprijinirea industriei și pentru o mai bună implementare și o mai bună punere în conformitate a regulilor Pieței Unice *Locație: Sala Ion I.C. Brătianu, Palatul Parlamentului, nivel P |
16.00 –16.30 |
Conferință de presă Participă ministrul Economiei, Niculae Bădălău și Comisarul European pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri Elżbieta Bieńkowska *Locație: Sala Nicolae Iorga, Palatul Parlamentului, nivel P |
Informații practice pentru mass-media
- Acreditare
Accesul jurnaliștilor se realizează exclusiv în baza acreditării de presă.
Acreditarea se realizează pe platforma Președinției României la Consiliul Uniunii Europene: https://accreditation.romania2019.eu/ până la 22 aprilie 2019.
Ulterior acreditării, ecusoanele pot fi ridicate exclusiv de la Palatul Parlamentului, intrarea S2, parter (Str. Izvor, nr. 2-4) – Centrul de Acreditare al Președinției României la Consiliul UE, interval orar 07:30 – 19:00. Pentru ridicarea ecusoanelor de acreditare, este nevoie să prezentați aprobarea acreditării și cartea de identitate sau pașaportul.
Centrul de Presă
Program de funcționare: 7.30-20.00
- Pe durata evenimentului, centrul de presă este situat în Palatul Parlamentului, sala Iuliu Maniu.
- Accesul jurnaliștilor în clădire se face exclusiv prin intrarea A3, nivel S2 (nivelul străzii), Strada Izvor nr. 2-4.
- În cadrul Centrului de presă există Cabine Media (Media Booths) disponibile cu facilități de montaj pentru reprezentanții mass-media Audio-Video. Accesul la aceste Cabine Media se realizează în urma unei programări la Info Point-ul TVR, de la nivelul P. Programarea se poate realiza în ziua evenimentului.
- Ministerul Economiei va avea un reprezentant la intrarea A3 – nivel S2 pe toată durata evenimentului.
- Informații de contact:
-
- e-mail: birou.presa@economie.gov.ro
- Telefon:
- 0722623981 – Alexandru Macoveiciuc, Purtător de Cuvânt Ministerul Economiei.
- 0728198788 – Raluca Ariton, Șef Serviciu Comunicare, Mass-media și Transparență, Ministerul Economiei.
Pentru mai multe informații puteti accesa Ghidul Media: https://www.romania2019.eu/wp-content/uploads/2017/11/media-guide_en-1.pdf