ROMÂNIA BREAKING NEWS

Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului la București

Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului la București

În data de 4 iunie 2019 s-a desfășurat Consiliul informal al miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene, eveniment organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Manifestarea a avut loc la Palatul Parlamentului din București și a fost găzduită și prezidată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, informează romaniabreakingnews.ro

La reuniunea informală au participat miniștri pentru agricultură și pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, directorul general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, directorul general al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, secretarul general al Copa-Cogeca, Pesonen Pekka Juhana, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului European, Paolo De Castro.

Pe agenda reuniunii s-au regăsit subiecte deosebit de relevante și de actualitate pentru statele membre, în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC): cercetarea agricolă, inovarea și  bioeconomia – crearea de sinergii și instrument principal în dezvoltarea rurală. În cadrul reuniunii informale s-au desfășurat, de asemenea, schimburi de opinii cu privire la aceste tematici majore precum și o informare din partea Președinției despre stadiul pregătirii candidatului unic al UE la postul de director general al FAO. Astfel, Uniunea Europeană a propus o candidatură unică, cea a doamnei Catherine Geslain Lanéelle, aceasta fiind prima femeie candidat pentru acest post de la fondarea FAO.

În deschiderea dezbaterii, ministrul Petre Daea a salutat prezența distinșilor oaspeți, declarându-se onorat să găzduiască la București într-o locație deosebită sesiunea Consiliului informal pentru agricultură.  Președintele Consiliului a reiterat necesitatea de a readuce în discuție cercetarea agricolă și bioeconomia, elemente catalizatoare pentru agricultură, luând în considerare viitoarea reformă a Politicii Agricole Comune.

Cercetarea în agricultură și bioeconomia reprezintă priorități-cheie menite să permită fermierilor din țările UE alinierea la standardele tot mai înalte impuse de PAC, mai ales la cele de  mediu și climă.

Petre Daea a subliniat demersurile Uniunii Europene pentru susținerea cercetării și inovării concretizate în: programul-cadru de cercetare actual al UE Orizont 2020, politica de dezvoltare rurală și strategia pe termen lung intitulată „O abordare strategică a cercetării și inovării în domeniul agriculturii în UE”, finalizată de Comisie în iulie 2016.

Discuțiile au subliniat relevanța politicilor solide și a instrumentelor adecvate pentru a asigura transmiterea către fermieri a cunoștințelor și a rezultatelor acestor cercetări.

S-a reliefat, de asemenea, necesitatea ca modernizarea în noua PAC să acorde o importanță sporită construirii unui sistem funcțional de cunoaștere și inovare agricolă (AKIS), cooperării și integrării sectorului primar în lanțurile de valori bioeconomice pentru asigurarea dezvoltării durabile.

Ideea unanim exprimată a fost aceea că cercetarea agricolă trebuie să joace un rol mai important în dezvoltarea soluțiilor pentru un viitor care să respecte obiectivele europene și pe cele de dezvoltare durabilă, în conformitate cu specificul local.

Totodată, ministrul a menționat acțiunile întreprinse de Comisia Europeană în privința bioeconomiei: actualizarea strategiei „O bioeconomie durabilă pentru Europa – Consolidarea legăturii dintre economie, societate și mediu” în octombrie 2018, punându-se accentul pe conceptele de durabilitate și circularitate, cu scopul de a promova reînnoirea sectoarelor industriale, modernizarea sistemelor de producție primară, protecția mediului și îmbunătățirea biodiversității.

În decembrie 2018, în cadrul Consiliului de Agricultură și Pescuit, miniștrii au realizat un schimb de opinii pe această temă, concentrându-și atenția asupra modului în care se poate valorifica potențialul bioeconomiei și al stimulării creșterii economice. În cadrul Președinției României, Consiliul a reanalizat subiectul bioeconomiei, în baza a trei aspecte propuse de țara noastră care au vizat schimbul de bune practici, bioeconomia și viitoarea PAC, bioeconomia în Orizont Europa.

Președinția română a identificat bioeconomia drept una dintre prioritățile sale majore, organizând astfel, Conferința la nivel înalt privind cercetarea agricolă – bază de dezvoltare a agriculturii europene, zonelor rurale și a bioeconomiei, eveniment care a avut loc la București în data de 5 aprilie 2019. Această conferință a avut o serie de obiectivele ambițioase precum: identificarea soluțiilor care să permită o integrare largă a agriculturii în bioeconomie, în economia circulară și  participarea mai amplă a țărilor din Europa de Est la programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020, stabilirea priorităților în domeniul cercetării agricole pentru a îndeplini noile cerințe privind bioeconomia și economia circulară.

În cadrul Consiliului miniștrii au împărtășit puncte de vedere cu privire la modul prin care s-ar putea asigura o orientare mai bună a politicii, pentru a face viabil un nou model de afaceri agricole, în special în sectorul bioeconomiei, pentru a-i îndrepta pe fermieri către inovare și cercetare.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: