ROMÂNIA BREAKING NEWS

Republica Moldova va fi reprezentată la evenimentele prilejuite de cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic

Republica Moldova va fi reprezentată la evenimentele prilejuite de cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic

Prim-ministrul Pavel Filip va întreprinde, în perioada 13-14 mai curent, o vizită de lucru la Bruxelles, unde va participa la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic (PaE).

Premierul va rosti un discurs în cadrul Conferinței de Nivel Înalt dedicată aniversării a 10 ani de la lansarea PaE, precum și va participa la cina festivă oferită de președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru cei șase șefi de stat sau de guvern ai țărilor din cadrul PaE. De asemenea,  prim-ministrul  va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu înalți oficiali europeni, șefi de stat și de guvern.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic va fi marcată printr-o o serie de reuniuni de nivel înalt, cu participarea celor șase țări din cadrul Parteneriatului Estic, statelor membre ale UE și a altor părți interesate.

Astfel, pe 13 mai, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, va prezida reuniunea anuală la nivel ministerial a Parteneriatului Estic cu cele 28 de state membre ale UE, cei șase parteneri din Est ai UE și reprezentanții instituțiilor europene. În cadrul reuniunii, vor fi evaluate progresele în implementarea celor „20 de livrabile pentru 2020”, aprobat la ultimul Summit al PaE din noiembrie 2017.

În seara zilei de 13 mai, președintele Consiliului European, Donald Tusk, va oferi o cină festivă pentru cei șase șefi de stat sau de guvern ai țărilor din cadrul Parteneriatului Estic.

În paralel, la BOZAR, Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, va avea loc concertul aniversar “Creăm împreună – celebrarea a 10 ani ai PaE prin imagine și muzică”, cu participarea artiștilor din cele 6 state ale PaE.

Pe 14 mai, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va găzdui o conferință de nivel înalt. La eveniment vor participa șefi de stat sau de guvern ai țărilor partenere, miniștri de externe ai statelor membre ale UE, reprezentanți ai societății civile, lideri ai comunității de afaceri, tineri și jurnaliști din 34 de țări. Participanții vor avea posibilitatea să discute despre modul în care a evoluat parteneriatul în primul deceniu și viitorul acestuia.

Parteneriatul Estic reprezintă o inițiativă de consolidare și aprofundare a cooperării UE cu șase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-și determine gradul de cooperare cu UE. Astfel, Republica Moldova, Georgia și Ucraina au ales gradul maxim de apropiere semnând Acordurile de Asociere și implementând toate condiționalitățile pentru liberalizarea regimului de vize.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: