ROMÂNIA BREAKING NEWS

Republica Moldova își alege astăzi Parlamentul

Republica Moldova își alege astăzi Parlamentul

În Republica Moldova a început scrutinul pentru a XI-a legislatură a Parlamentului. În cursă s-au înscris 23 de concurenți electorali, dintre care 20 partide, două blocuri electorale și un candidat independent. Alegătorii din interiorul Republicii Moldova, dar și cei din străinătate sunt așteptați la cele 2150 de secții de votare. Din numărul total de secții, 150 sunt deschise peste hotare, iar altele 41, deschise pe teritoriul R.Moldova, sunt destinate alegătorilor din regiunea transnistreană.

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3 282 837 cetățeni cu drept de vot, dintre care 237 700 – nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, iar 258 691 sunt cetățenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituţionale ale Republicii Moldova.

Scrutinul din 11 iulie va fi monitorizat de peste 2400 de observatori naționali și internaționali.

Secțiile de votare vor fi deschise în perioada 07.00 – 21.00. Ca și în cadrul scrutinelor anterioare, prima secție de votare care și-a deschis ușile pentru alegătorii din R.Moldova este cea din Tokyo (Japonia). Ea și-a început activitatea la ora 00.00 (ora Chișinăului). Ulterior, la ora 01.00 (ora Chișinăului) și-a deschis ușile secția din Beijing (China).

Securitatea tuturor alegătorilor, acordarea asistenței organelor electorale și autorităților publice locale în vederea păstrării bunurilor materiale la consiliile electorale și în birourilor electorale ale secțiilor de votare va fi asigurată de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care a implicat în acest sens mii de polițiști.

Alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

Potrivit deschide.md, diaspora s-a mobilizat exemplar, astfel că până la ora 8:15, au votat de patru ori mai multe persoane decât în 2019.

Până la ora 09:15 au votat 18 321 de moldoveni care locuiesc peste hotarele Republici Moldova. Comparativ cu alegerile parlamentare din 2019, cifra este de 4 ori mai mare, atunci la ora 09:15 minute votând abia 3 500 de persoane din diasporă.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: